Open brief aan burgemeester Lippens van Knokke-Heist

Geachte meneer de graaf,

West-Zeeuws Vlaanderen werd onlangs in diverse media aangeduid als Knokke-Noord.
We zijn hier in de afgelopen decennia dan ook steeds afhankelijker geworden van Vlaanderen en grensoverschrijdend verkeer.
U bent al ruim 41 jaar burgemeester van Knokke, en daarmee verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in uw stad. Onze buurgemeente in dezelfde streek, maar wel in een ander land.
Dat is ons hier wel heel pijnlijk duidelijk geworden toen ineens de grenzen dicht bleken te kunnen tussen 20 maart en 15 juni.

De afgelopen maanden is er helaas nogal wat polarisatie ontstaan tussen Vlamingen en Zeeuws-Vlamingen. Mede door uitspraken van u in de media. Wij Nederlanders zijn laks, doen alles fout. Wij Nederlanders zijn een gevaar.
Die polarisatie vind ik echt verschrikkelijk. Want we zijn nu eenmaal streekgenoten en hebben elkaar nodig.
Mede door die polarisatie hebben veel Vlamingen nu het idee dat hier in Sluis alles mag en daar hebben ondernemers hier elke dag nogal last van en wekt ook irritatie op bij de Zeeuws-Vlaamse bevolking die Belgen in grote groepen zonder afstand te houden zien rondlopen (en fietsen) terwijl ze zelf nog altijd alleen boodschappen doen en zoveel mogelijk thuisblijven.

U valt ons nu aan in de media, omdat wij in Nederland geen mondkapjesplicht kennen en het gebruik ervan hier vrijblijvend is en een eigen keuze.
Vorige week deed uw collega uit Deinze dat ook al.
Ik zou wel eens willen weten over welke winkel die het had. Ik kan me niet voorstellen dat er hier een winkel is die iemand met een mondkapje weigert. Ik denk dat 60% van onze klanten in Sluis een mondkapje draagt. Vrijwillig. Zonder dwang. Maar goed, de media hebben geen wederhoor toegepast en slikten de uitspraak van de burgemeester van Deinze als zoete koek.

Ik zou het fijn vinden als u uw inwoners toch ook het verschil met de Nederlandse aanpak zou willen uitleggen in plaats van ze op te roepen ons te mijden.
In Nederland is het advies nog steeds ‘ga zoveel mogelijk alleen naar de winkel.’
In Nederland mogen in de horeca alleen meer dan twee mensen aan één tafel zitten als ze onder één dak wonen. En je houdt altijd 1,5 meter afstand tot anderen.
Vlamingen hebben bubbels van 15 personen. En lopen met die bubbels zonder afstand te houden rond in ons Knokke-Noord op Nederlands grondgebied. Ze willen met groepen binnenkomen in horecabedrijven en winkels. Want ze zijn een bubbel. Bubbels zitten bij ons echter enkel in flessen.
Onze burgemeester is Marga Vermue. Ze is een moderne burgemeester. Ze zoekt de dialoog, ze zoekt de verbinding. Ze gaat niet dreigen zoals u nu dreigt weer de grens te sluiten.
Beste graaf Lippens, praat eens echt met haar zonder haar aan te vallen. U heeft namelijk niks te verordenen in een ander land. U kunt wel al uw inwoners aanspreken op hun gedrag. Indammen van het virus vraagt om discipline en verantwoordelijk gedrag.
Nederlanders hebben misschien wel een grote mond maar zijn in het algemeen wel gezagsgetrouwer, Belgen zien de overheid vaak per definitie als de vijand en zullen altijd proberen regels en richtlijnen te omzeilen.

De Veiligheidsregio Zeeland schreef vorige week een brief aan alle Zeeuwse ondernemers, er moet meer gewerkt worden volgens de richtlijnen.
Het maakt het er niet makkelijk op voor ons hier in Sluis (aka Knokke-Noord) dat de regels in de verschillende landen zo verschillend zijn. Voorlopig doen we het in Zeeland helemaal niet zo slecht. In Vlaanderen zijn nu 20 besmettingen per 100.000 inwoners, in Zeeland 1,6.

Het gaat naar mijn mening namelijk niet over wel of geen mondkapjes dragen. Het gaat om gedrag en verantwoordelijkheid. Wel een mondkapje dragen en dan geen afstand meer willen houden.
Als een ondernemer of medewerker vriendelijk de klant verzoekt de afstand te respecteren roept een mondkapjesdragende Vlaamse klant “Dan moet je maar een mondkapje dragen!”

In Nederland houden we afstand.
In Nederland mag je een mondkapje dragen, maar het hoeft niet. Behalve dan in het openbaar vervoer. En met dat zelfverkozen mondkapje hou je nog steeds afstand.
En kom je nog steeds bij voorkeur niet met meer dan drie mensen bij elkaar zonder afstand te houden als je niet één gezin vormt.
In Nederland ga je bij voorkeur alleen een winkel in, hoogstens met twee en hou je daar altijd afstand tot anderen.
In Nederland kun je een boete krijgen van 390 euro per persoon als je je niet aan de afstandsregel houdt. Een Vlaamse bubbel van 15 personen die in Nederland geen afstand houdt kan dus een boete krijgen van 15 x 390 euro. Dat is 5850 euro.

In Nederland wordt er echter altijd eerst gewaarschuwd voor er ook daadwerkelijk boetes worden uitgeschreven. Hoe anders is dat in uw Vlaamse gemeente waar iedereen tijdens de lockdown direct boetes van 250 euro voor de kiezen kreeg.

Beste graaf Lippens, wilt u uw inwoners alstublieft ook de verschillen uitleggen in aanpak tussen België en Nederland? We zijn immers buren en een groot deel van mijn gewaardeerde vaste klanten woont in uw gemeente. Ze zijn hier altijd van harte welkom. Met of zonder mondkapje, als ze zich maar aan de Nederlandse regels houden. Hou afstand, kom alleen, maximaal met twee onze winkel binnen.
En laat je bubbels alstublieft thuis.
Of koop ze bij ons.

Met vriendelijke groet,

Petra de Boevere

87 reacties op “Open brief aan burgemeester Lippens van Knokke-Heist

 1. Uitstekende reactie waar ik volledig achter sta. Petra de Boevere heeft haar zaken prima op orde en ik ondersteun haar beleid.

  • Het is voor iedereen gelijk ., en laten we geen grenzen sluiten , nooit meer . Bedankt Petra de Boevere voor deze mooie brief aan de burgemeester van het zwin regio .

 2. Wauw, wat mooi verwoord 👍
  Ik zag in Sluis heel veel Belgische buren (die met dat mondkapje bungelend aan 1 oor of onder hun kin, wat in onze Nederlandse ogen de bescherming meteen teniet doet)
  En deze buren waren welkom in iedere winkel! Ook al duwden ze Nederlandse buren zonder mondkapje opzij omdat ze er even bij wilden. Natuurlijk zijn niet alle Belgische buren hetzelfde, net zo min als iedere Nederlander zich aan alle Corona regeltjes houdt. Maar iemand met mondkapje weigeren? Dat heb ik echt nergens gezien. Zou ook heel vreemd zijn geweest omdat ze in zulke enorme getale aanwezig waren (met en zonder bubbels)
  Er werd ook letterlijk meerdere malen gezegd: we winkelen in Nederland omdat daar de regels minder streng zijn. Dat is echt niet zo, maar de regels zijn wel anders!

 3. Heel netjes gezegd, ze heeft dan ook gelijk en we staan achter haar

 4. Fantastisch verwoord Petra! Nu ben ik ook zeer benieuwd naar zijn reactie…maar die zal er waarschijnlijk niet komen vrees ik… succes en hou ons op de hoogte!

 5. Zoals altijd: prima verwoord en hopelijk gaat hij op de uitnodiging in om eens met Marga Vermue te gaan praten, maar ik vrees het ergste voor zover ik hem ken!

 6. Duidelijkheid kent geen tijd. Iedereen over één kam scheren ook niet, stijging van besmettingen in overig België, zijn die dan wel welkom in uw Gemeente Knokke-Heist of moeten die eerst inqarantaine en een gezondheidsverklaring aan u overleggen. Bezoek de supermarkten en bouwmarkt in uw buurgemeente om te shoppen voor u oordeelt om uw grens te sluiten voor afvallige Hollanders. Wij gaan inderdaad zoveel mogelijk om boodschappen alleen. Dat zuiderburen en oosterburen met een gezin naar binnen gaan ieder met een kar stoort ons ook als bewoner van Zeeuws Vlaanderen. Dit als aanvulling op de open brief van Petra.

 7. Complimenten hoe je dit zo netjes en goed verwoord hebt. Ik ben benieuwd of er een reactie komt van de heer Lippens. Wil je ons op de hoogte houden?

 8. Benieuwd of deze (puike) brief ook in Het Laatste Nieuws verschijnt, ik stuur hem in elk geval naar de redactie.

 9. Petra, wat heb je dat goed verwoord. Hier kunnen ze in heel België nog wat van op steken.

  Chapeau

 10. dat heb je idd goed verwoord. maar dat de Nederlanders zich goed aan de regels houden betwijfel ik, na het passeren van de lijnbus met passagiers zonder mondkapje!

 11. Goed gedaan Petra. Verbaasd me niet dat je weer zo treffend onder woorden hebt weten te brengen wat velen denken en voelen. Ik hoop voor jou en alle anderen dat het zal helpen om de veiligheid en de onderlinge sfeer te verbeteren.

 12. Een scherpe, nette reactie op de ongefundeerde uitlatingen van de opperbevelhebber van Knokke, die duidelijk begint te missen en niet meer met de huidige tijd meekan.
  Jaap Verhulst

 13. Marijke,
  Wat een mooi verwoord antwoord op de tweedeling van onze streken door dat rotte virus. Veel sterkte!

 14. Goed verwoord , Petra.
  Zelf lang in Sluis gewerkt en ben helaas wel bang dat je geen antwoord zult krijgen.
  Dit is de burgemeester die eerder al alle strandgangers van buiten Knokke ( frigoboxtoeristen ) niet in zijn gemeente wilde hebben en van Knokke een tweede Monaco voor alleen welgestelden wil maken.

  Succes met je zaak in Sluis ( en Terneuzen ) en het handelen met klanten in deze tijd.

  • De frigobox bedoeling was voor de achtergelaten vuil,want men kwam toch niets verteren!!!!
   Nu ga maar naar Nederland ze zullen jullie belasting helpen betalen dat zal niet gebeuren hè!!!!
   Ze zijn gelukkige dat de Belgen niet na denken de rekenig komen later voor de kinderen kleinkinderen en kleinkinderen in België eens kijken of Nederland ook bijdraag????

 15. Kan niet duidelijker, hopelijk doen ze er iets mee! Complimenten 👍

 16. Beste Petra,
  U heeft een scherp artikel geschreven, waarin ik mij grotendeels kan vinden. Uw conclusie: Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen zijn verweven met elkaar.
  Ik denk echter dat het onderliggende probleem niet benoemd wordt: Zeeuws-Vlaanderen is de laatste decenia te afhankelijk geworden van Vlaanderen/Knokke-Heist voor essentiële infrastructuur, door een gebrek aan investeringen door overheid en bedrijven. Er is een groot tekort aan publieke en private dienstverlening.
  1. De Zeeuws-Vlaamse economie draait voornamelijk op landbouw en (Vlaamse) toeristen. Hoeveel mensen zijn niet financieel afhankelijk van het grensoverschrijdend toerisme? Grotere bedrijven investeren te weinig in deze regio! Dat ABN Amro nog maar 1 kantoor (Terneuzen) heeft in gans Zeeuws-Vlaanderen is tekenend.
  2. Onderwijs, een basistaak van de overheid, wordt uitbesteed aan Vlaanderen. Hoeveel jongeren uit Zeeuws-Vlaanderen pendelen niet iedere morgen naar een Vlaamse school? Alleen in Knokke-Heist al gaat het over ca. 300 kinderen. Indien het Zwincollege zou sluiten, wordt dit fenomeen enkel versterkt.
  3. Qua gezondheidszorg, een andere basistaak van de overheid, wordt dagelijks beroep gedaan op ziekenhuizen in Vlaanderen. In het begin van de Corona-epidemie lagen tientallen Zeeuws-Vlamingen in Belgische ziekenhuizen, wegens een tekort aan geschikte infrastructuur in eigen regio. Ieder jaar worden vele tientallen Nederlandse baby’s geboren in AZ Zeno.
  4. De Nederlandse veiligheidsdiensten doen steeds meer officieus beroep op de Knokse politie, regelmatig vraagt de Nederlandse politie ondersteuning voor interventies in Breskens (25 km vd Belgische grens!). Is het niet de taak van de Nederlandse overheid om hiervoor middelen te voorzien?

  Naast hopend op een antwoord van burgemeester Lippens, kunt u misschien eens vragen aan uw eigen burgemeester mevrouw Vermue en andere Nederlandse politici waarom er zo weinig middelen naar dit deel van Nederland gaan. Volgens mij heeft deze periode vooral aangetoond dat deze prachtige regio te afhankelijk is geworden van haar buren.

  uw buurman
  Arnaud Dewulf

  • Terechte vragen.
   We zijn mede door tol tunnel wingewest voor Zeeland en Nederland.
   Er is niks anders.
   We zijn niemandsland.

  • Zo is het maar net maar dat wil de Nederlandse overheid niet horen jammer genoeg.

  • Spijker op zijn kop, er huist hier een enorm probleem, waar zijn onze inwoners in Corona tijd , ik zie ze niet?
   Nee in de ban van project ontwikkelaars ?
   Had ben niet beter vele bouwprojecten ui t de grond gestampt, voor het huisvesten van mensen die hier willen komen wonen!
   Dan had je misschien minder Belgen nodig!
   Betreft Corona wordt hier een andere agenda uit gerold. We krijgen daar nog antwoord op, mensen wordt in Gods naam wakker!

 17. Compliment voor deze beleefde reactie, waar netjes uitgelegd wordt hoe het eigenlijk is. Een dikke pluim voor jou Petra de Boevere.

 18. Helemaal in de roos. Wat heb je dit op een correcte manier verwoord. Ben benieuwd naar zijn reactie.

 19. Helemaal met je eens behalve die 60% met mondkapjes in sluis want dat is larie, gelukkig
  Ik hoop dat de graaf gaat reageren.

 20. Beste Petra,
  Chapeau! Wat een scherpe, nette en duidelijke reactie op de stupide opmerkingen van een Vlaamse graaf. Knokke-Heist heeft enorme pech, want het zou gezegend zijn met jou als burgermeester in plaats van de huidige! Je bent een voorbeeld ondernemer en spreekt die man terecht aan.
  Nu maar afwachten of de graaf het fatsoen heeft een inhoudelijk deugende reactie op je open brief te sturen.
  Groet uit Middelburg (dat ook zucht onder onverantwoordelijke toeristen in het centrum),
  Anna A. Ros

 21. Wel Burgemeester van Knokke, een beetje dimmen ehh manneke, wat voor traumatische ervaring heb jij op gelopen? Te lang burgemeester, ga met pensioen en neem je frigo box mee. En kom niet naar Sluis blijf op je strange in Knokke en trouwens Knokke is niets bij zonders hoor. Ik zeg wel eens een Belg kan het niet in zijn kot vinden, zuipen, vreten, en neu…..Want daar lijkt het op , wel naakt strand t.h. v Groede sluiten! Weg Belgen prima.

 22. Heel goed geschreven Petra, hoop dat er naar gehandeld wordt! Want die schijnheilige vieze mondkapjes waar de meeste mee om hun nek hangen en dan naar boven schuiven als ze met 4 of 5 mensen een winkel binnengaan! Je hebt het prima verwoord.

 23. Kern van het nedelandse beleid, het dringend advies zoveel mogelijk drukte te vermijden, is een grensoverschrijdend probleem. De belg kwam hier zijn laatste lockdownparty houden en zijn eerste ‘bevrijdingsfeestje’. Met duizenden hectaren leeg polderland zou je toch zeggen dat ruimte voor gezonde buitenrecreatie geen probleem moet zijn. Maar nee, we proppen ons samen in een klein winkelstadje waar afstand een luxe is die je er niet kunt vinden. En ja Petra, niks kapje. Ik schrok me wezenloos toen ik even een boodschapje moest doen in de Action. Goeie brief overigens. Het is nog niet voorbij. Dat de man van Deinze geen enkele moeit deed om bij onze voorzitter van de veiligheidsregio, notabene een collega die intensief samenwerkt met de vlaamse overheden ivm de haveneconomie, om te checken of dat berichtje wel waar was, stoort me vreselijk. Evenals die onaangekondigde poltselinge grenssluitingen overal.

 24. Geweldig verwoord, dit zou de Gemeente Hulst eens moeten gaan lezen want hier is het ook een chaos met de Belgen die zich geen regels houden.

 25. Burgemeester Lippens van Knokke is ook niet geliefd (om het zacht uit te drukken) in ons eigen Vlaanderen, België.
  Het zou een wonder zijn, indien hij hier een gepaste reactie zou op geven.
  De meerderheid van de overige Vlamingen begrijpen ook niet hoe hij al zolang als burgemeester getolereerd wordt in zijn (snobistische) Knokke.

 26. Ben je echt overtuigd dat afstand houden niet verplicht is in België? En dat door het dragen van een mondkapje dat niet moet? In Nederland is het door de ministers omgedraaid: mondkapjes niet nodig want dan komt men te dicht bij elkaar. Daar hebben ze het altijd over. Als je dat blijft zeggen dan kan je natuurlijk nooit nog een mondkapjesplicht invoeren (alhoewel op het OV moest het wel). De rest van de wereld denkt over mondkapjes er wel anders over. Maar ja Nederlanders weten Het beter…
  Inmiddels zijn in België de maatregelen verstrengd en zeker in de regio Antwerpen. Binnen enkele weken gaat dat misschien ook gebeuren in Nederland. Dat wordt dan de schuld van de Belgen zeker?

  • Petra heeft het over polariseren…. Erwin P. is daar ook een beetjemee bezig. Niet zoeken naar de verschillen van aanpak, maar naar een manier waarop we met die verschillen kunnen werken. En dat is: In Nederland de Nederlandse regels volgen, in Vlaanderen de Vlaamse. En…. hopen dat de regels niet te veel gaan verschillen……

  • ja het is de schuld van de Belgen want die komen naar Cadzand om een feest te vieren en besmetten daar de rest van de familie als dan blijkt dat hun eigen GGD duidelijk maakt dat de besmette persoon het meegebracht had uit Belgie hoort men opeens niets meer dus voor dat je de beschuldigingen heen en weer gaat gooien check eerst eens wat of hoe het er in de beide landen aan toe gaat hier is maar een oplossing wederzijds respect en ook al zijn de regels verschillend net zoals de wetten moet je je aanpassen en houden aan die gelden in het land waar je bent

   • In heel deze retoriek is nog nooit gesproken over de reden waarom Lippens kwaad was: over de jeugdige 16-jarige Hollandse comazuipers die enkele weken geleden gedurende verschillende nachten Knokke op stelten hebben gezet. En dan de ouders maar vergoeilijken: zij zijn jong en willen ook wat…
    Tja wiens schuld is het nu? Blijven we daarover klagen? Is dat polariseren?

    • De grote bende
     “Coma” zuipende (meestal ) minderjariige pubers kunnen niet hard genoeg aangepakt woorden !
     Met een Nederlands autokenteken zouden wij Zeeuws-Vlamingen In Knokke dood. schamen!
     Met alle respect voor de prima open brief aan de Graaf Lippens heeft dit niets van doen !!!
     De graaf was altijd al wars van “Hollanders”
     Onderschat hem niet,hij heeft een “machtig” netwerk !!
     Dus …Bravo Petra

 27. Petra.heel goed van je die brief.wij kunnen in onze eigen streek bíjna geen boodschappen meer doen. Worden omvergereden door de karren in de supermarkt.van die met zijn alleen boodschappen komen doen. Ik ben blij dat ik een Zeeuw ben.

  • De lokale Zeeuws Vlamingen
   Zijn voor de dagelijkse boodschappen al uitgeweken naar oa Oostburg!
   Dr gemeente sluis snijdt zichzelf in de vingers net het huidige afsluiten van de binnenstad en kaai!
   En ja inderdaad de lokale horeca ondernemer trekt aan het lange eind..
   Denk dat de niet horeca daar
   Dik voor moet betalen!

 28. Dan hebben we het nog niet gehad over de terreur op de fietspaden. Van 2, 4 tot 6 in een bubbel passert en haalt men in zonder ook maar achterelkaar te gaan rijden voor het passeren. Dus geen ruimte. Levensgevaarlijk.
  De perfecte brief spreekt boekdelen in andere opzichten.

 29. Petra heel goed die arrogante vent dat hij met pensioen gaat met Pinksteren ook zo grenzen open dat niet alle Belgen naar de Belgische kust zouden gaan succes met je winkels en lekkere bubbels

 30. Mooie eerlijke brief. 👍 In Hulst is het niet anders. Boodschappen doe je alleen en niet met de hele familie.
  Ben ook benieuwd naar de reactie van dit Lippens.

 31. Gemeente Sluis,

  Denk en sta wat meer stil met je burgers, en wat minder met die toeristen. West Zeeuws Vlaanderen verworden to pret park. Kan je deze gemeente nog wel serieus nemen?

  • Helemaal eens!!!
   De lokale burger staat buitenspel en niet zich aan de grillen van de gemeente sluis onderwerpen!
   Dus
   Tot nu toe
   Slikken of stikken !
   Overigens er zijn buiten sluis
   Hele goede en aangename winkels …
   Waar shoppen nog plezierig is!
   Probeer Oostburg eens!!!
   Een echte verademing

 32. Haarscherpe brief aan een snobistische, opgeblazen kikker. Als goede naburen (Vlamingen) gaan wij donderdag terug lekker eten in Terneuzen en daarna prettig winkelen, weliswaar met mondkapje. Dat Nederlanders er geen moeten dragen is een eigen keuze en dat hebben wij te aanvaarden. Punt uit.

 33. Mooie en respectvolle brief aan een arrogante, egocentrische man. Je hebt mijn steun vanuit het schone Gent (vlaanderen)

 34. O ja? houden we ons in NL keurig aan de voorschriften? dat vind ik nogal meevallen…dat mevr. De Boevere stelt dat “In Nederland … “: ik meen dat dat niet echt klopt. Het is niet alleen een irritante uitspraak, het is ook bezijden de waarheid, helaas. Mevr. De Boevere kan niet voor heeeeel Nederland spreken. Er wordt, merk ik, op steeds grotere schaal niet echt gehandeld conform echt de door de overheid verordeneerde regels. In de loop der tijd verslapt de voorzichtigheid aangaande het COVID19 gebeuren. Ook wel begrijpelijk want de boog kan niet altijd strak gespannen staan.

 35. De burgemeester van Knokke is een baronie, die meent dat hij over alles en iedereen kan oordelen en beslissen. Niemand durft tegen hem opkomen want hij hoort tot de elite die zichzelf in stand houdt, ver van het plebs. Le Roi c’est moi!

 36. Ik kom graag naar Nederland omwille van jullie spontane en oprechte reacties, jullie vriendelijkheid, jullie netheid kortom alles. Alles komt neer op wederzijds respect. En inderdaad Lippens is een snob van de bovenste plank.

 37. Prachtig verwoord
  Fijne en correcte mensen in Zeeuws Vlaanderen.

 38. De Nederlanders zijn perfect zeker.
  Het is daarom dat ze al met een groep uit een hotel gesmeten zijn omdat ze dronken waren en alles kapot maakten.
  De Nederlanders hebben ook al amok gemaakt omdat het sluitingsuur voor hen te vroeg was. Kijk toch eerst eens naar jullie eigen in plaats van de belgen zwart te maken.
  In alle landen zien ze de Nederlanders niet graag komen en als je eens een goede vakantie van gaat dat een met een wagen met belgische nummerplaat.Je zal snel zien hoe je beter je ontvangen wordt.

 39. Plaatsvervangende excuses voor mijn mede-Belg Lippens!

 40. DEZE MORGEN VERSCHENEN IN DE KNEISTIKRANT

  Onze gemeente zal volgens Omroep Zeeland inwoners beter informeren over de coronaregels die in Nederland gelden. Dat is de conclusie na een extra vergadering tussen vertegenwoordigers van de gemeentes Sluis, Knokke-Heist, Sint-Laureins, Maldegem en Damme. Er komen borden bij de grens waarop Belgen de Nederlandse regels rond corona kunnen lezen. De digitale bijeenkomst werd ingelast na een stevige oproep van onze burgemeester Graaf Leopold Lippens, om niet meer naar onze noorderburen te gaan.

  Volgens burgemeester Marga Vermue (foto) van onze buurgemeente Sluis was na het overleg de kou uit de lucht. “Uit het gesprek is ook gebleken dat we respect hebben voor elkaars maatregelen, maar dat er vaak onduidelijkheid is.” Ook is afgesproken dat de gemeenten elkaar direct opzoeken bij onduidelijkheden.

  Volgens Vermue moeten Belgen zich ook beter aan de Nederlandse regels houden. De zogenoemde bubbels waarbij een grote groep bij elkaar mag zijn, geldt niet in Nederland, maar veel zuiderburen houden die regel wel aan.

  Raadslid van de gemeente Sluis Bram Basting: “Prima initiatief van Burgemeester Marga Vermue om met de Belgische buurgemeenten in gesprek te gaan.

  Dit levert ongetwijfeld meer op dan elkaar verwijten te maken. Dat levert niemand iets op en leidt enkel tot frustraties en spanningen.

  Een goede verstandhouding is in ieders belang. We zijn tenslotte buren en zijn afhankelijk van elkaar. Laat ons dan ook op een goede manier met elkaar omgaan en op een goede manier met elkaar communiceren. Dat geeft vertrouwen naar de toekomst toe”.

  ‘Wrijving kon ik niet langer aanzien’

  Het extra overleg werd gehouden op initiatief van de burgemeester van Sluis, omdat ze de wrijving tussen Vlamingen met onze burgemeester en Nederlanders niet langer kon aanzien. “Als er een verschil van inzicht is, dan praat ik daar graag over.” Volgens Vermue hebben ondernemers in Sluis veel last de oplopende spanningen.

  De gemeenten gaan nu via sociale media en websites hun burgers informeren over de geldende regels in Nederland iets wat we met onze krant al eerder hebben gedaan.

  Mijn conclusie: Mocht iedereen voor zijn eigen deur vegen, dan was het overal netjes

  • Nou beste, het onkruid tiert weeldig in de gemeente Sluis ….tja das geen recreatie park?

 41. Hoi Petra,
  Even voor de volledigheid:
  Je vergat te vermelden dat regelmatig hordes losgeslagen Nederlandse jongeren in Knokke de Belgische cijfers een handje omhoog helpen!

 42. Ik wil me in eerste instantie distantiëren van de uitspraken van onze burgemeester.
  Maar heb in ieder geval wel moeite met de bewering dat Nederlanders gezagstrouwer zijn. Dat hebben we kortelings gemerkt toen een honderdtal jongeren dagenlang tot in de vroege ochtenduren het centrum van Knokke-Heist hebben geteroriseerd. Of hoe een stel Nederlanders vorig weekend een Knoks hotel hebben gesloopt.
  Wat betreft de zogenaamde ongedisciplineerde Vlamingen die momenteel in Sluis rondlopen zeg ik je het volgende : dit zijn per definitie geen inwoners van Knokke-Heist maar dagtoeristen uit het Vlaamse binnenland.
  Laat ons vooral doen wat we moeten doen : elkaar respecteren en voor elkaar zorgen. En is geen politiek thema van maken.
  Sluis is een gezellige, klantvriendelijke gemeente, houden zo!

 43. Ik was op zondag 12 juli in Sluis, om er het beiaardconcert bij te wonen. Overal zag ik bordjes met de aanbeveling om 1,5 m afstand van elkaar te houden. Gezien het vele volk was dit echter onmogelijk. De stad Sluis of het land Nederland (er zijn nog grenssteden zoals Maastricht waar ik ooit de mooie wandeling tussen de Jeker en de Maas deed, die te veel volk trekt om de afstandsregel te kunnen toepassen) zou dit moeten inzien. Ikzelf heb mijn mondmasker aangedaan. Er waren maar weinig anderen die dat deden. Vorige vrijdag had een Bruggeling gepost dat zij, gezien de verplichting in Brugge om een mondmasker te dragen in de drukke straten in het centrum, dat zij dan maar naar Sluis ging gaan omdat ze daar geen mondmasker hoeft te dragen. Ik heb er een reactie op gegeven. Mijn besluit : het is een gedeelde verantwoordelijkheid en een gedeelde schuld als er zich besmettingen zullen voordoen in de grenssteden.

 44. En wat dan met de bendes Nederlanders die vorige week nog vernielingen aanbrachten in een hotel. Die luid roepend door de gangen lopen en andere gasten lastig vallen ??? En dit is geen alleenstaand geval. Ook in Den Haag al meegemaakt dat luidruchtige Nederlanders ’s nachts op de deuren kwamen kloppen bij vrouwen die daar alleen waren.

 45. Heel goed stuk. Grappig hoe sommige mensen in de verdediging schieten in de reacties die ik lees. Vooral de Belgische reacties over de groepen jongeren die zelfs een hotel “gesloopt” zouden hebben in Knokke. “Bendes” Nederlanders die…… In het begin van de pandemie, maart april, had bijna de hele wereld een “Wij- en samen-gevoel”, waren we veel toleranter naar elkaar toe. Hoe langer dit duurt, hoe minder tolerant we zijn en worden zelf brutaler en soms zelfs agressiever naar elkaar. Dit geldt voor de Nederlanders, maar ook voor de Belgen. Eigenlijk voor de hele wereld. Jammer!

 46. Eindelijk……………..iemand ( Jij dus Petra ) die onze “vriend” Lippens eens terecht de ontstane situatie duidelijk uitlegt !!!!! Schitterend verwoord EN een dikke pluim voor jou Petra !!!!!!!!!! Ik ben zeer benieuwd naar een, eventuele, reactie vanuit Knokke !!

 47. Dank, Petra. Goed verwoord. Als iedereen in zijn of haar land de afspraken volgt is er toch niets aan de hand.

 48. Het is voor iedereen gelijk , en belangrijk dat we samen werken . Laat ons geen grenzen sluiten , Nooit meer ! Mooie brief van Petra de Boevere Aan de Burgemeester van het het zwin regio .

 49. Ik ben het grotendeels met deze briefschrijfster eens, maar krijg toch een wrang gevoel bij enkele passages. “Belgen zien de overheid vaak per definitie als de vijand en zullen altijd proberen regels en richtlijnen te omzeilen.” Altijd, beste mevrouw? Sorry, ik herken mij niet in deze zin! Vervang bovendien “Belgen” door “Marokkanen” of “zwarten” en het is het meest abjecte racisme.

 50. Prima gedaan. Ik ben een West-Vlaming die al jaren woont in Ijzendijke. Soms ben ik een beetje verdrietig omwille van al die Belgische meningen. Mr Lippens was vroeger respectloos en is dat vandaag nog steeds. Hij heeft ook weinig aandacht voor de echter Knokkenaer, alleen voor zijn geldbeugel … met als gevolg zo’n uitspraken.

Reacties zijn gesloten.