Springbank & Campbeltown

campbeltownDavid Allen van Springbank voelde zich gisteren prima thuis in Bussum. Het weer was dan ook traditioneel Campbeltown weer. Regen en veel wind. Volgens hem komt in Campbeltown de wind altijd van opzij.
Ik was net drie uur naar het noorden gereden, ongeveer net zo ver als het rijden is naar Campbeltown vanuit Glasgow. Campbeltown ligt daarmee eigenlijk net zo geïsoleerd als West-Zeeuws-Vlaanderen, met dat verschil dat Campbeltown enkel grenst aan de zee. Maar mede daardoor heeft het kleine plaatsje met anno 2017 zo’n 5000 inwoners wel een rijke whiskyhistorie.

Campbeltown ligt zuidelijk op het schiereiland Mull of Kintyre (ja van dat liedje van Paul Mc. Cartney), vanuit de haven is het 12 mijl varen naar Ierland en iets verder naar Islay. En andersom ook. Vanuit Ierland kwamen in de middeleeuwen dan ook de Ierse monniken ‘to spread the word of God and whisky’.
In 1891 telde Campbeltown met destijds nog geen 2000 inwoners maar liefst 34 distilleerderijen. De whisky’s stonden en staan nog steeds bekend om hun robuustheid. Tot niet zo lang geleden werden de Schotse whisky’s ingedeeld in 4 regio’s: De Highlands, de Lowlands, Islay en Campbeltown. Een dorp met 5000 inwoners als apart benoemde whiskyregio, dat blijft bijzonder, maar op heel Islay wonen ook maar zo’n 3200 mensen.
Inmiddels is Speyside (het hart van de Highlands) ook een apart benoemde officiële regio, de whisky’s die daarvandaan komen kenmerken zich ook wel.
De eilanden zijn een nog steeds niet door de SWA officieel erkende subgroep. Het betreft alle eilanden met uitzondering van Islay.

springbanktastingMaar goed, het ging gisteren om Springbank. Anno 2017 zijn er nog drie distilleerderijen actief in Campbeltown. Eén ervan is Springbank, dat is de oudste Schotse distilleerderij die nog onafhankelijk en een familiebedrijf is. Springbank maakt op dit moment drie verschillende malt whisky’s met drie verschillende recepturen.

 1. Springbank, 2,5 keer gedistilleerd en altijd licht geturfd,
 2. Longrow. tweemaal gedistilleerd die sinds 1973 gemaakt wordt en moest bewijzen dat er ook buiten Islay geturfde whisky’s geproduceerd konden worden.
 3. Hazelburn sinds 1997, ongeturfde malt whisky die driemaal gedistilleerd is..
  Wat ze allemaal gemeen hebben is een zuchtje zilte zee, waarschijnlijk door de open pakhuizen waarin de whisky’s rijpen.
  We proefden gisteren de Springbank 10 years old, de net gebottelde gelimiteerde Springbank Local Barley 11 years old, de Springbank 12 years old Cask Strenght en de unieke ook net gebottelde Springbank 25 waarvan er wereldwijd maar 900 beschikbaar zijn.
  De malt voor Springbank whisky’s droogt 6 uur lang boven een turfvuur en daarna nog 24 uur door middel van hete lucht.

Wat leerde ik gisteren dat ik nog niet wist of graag wilde weten.

 • springbank-local-barley-11-years-oldSpringbank zegt dat het 2,5 keer distilleert. De Schotten doen het doorgaans 2 x, de Ieren 3 maal. Een deel van Springbank whisky’s wordt driemaal gedistilleerd, een deel tweemaal, vandaar dat ze zeggen het 2,5 keer te doen.
  Dat klopt echter niet helemaal want zo’n 80% van de whisky wordt driemaal gedistilleerd. Maar 2,8 bekt natuurlijk een stuk minder lekker.
  En waarom ze dat doen? Dat weten ze zelf ook niet, het is gewoon het familierecept en daar blijf je af.
 • Het PPM gehalte turf (parts per million) wordt altijd (ja bij elke whisky) vermeld in het PPM van de Barley, dus voor de distillatie. Springbank gebruikt tussen de 8 en 10 PPM turf om de barley te drogen maar na distillatie en rijping is daar na tien jaar nog maar ongeveer 3 PPM van over. Je verliest een hoop PPM tijdens distillatie en rijping.
 • De turf die gebruikt wordt bij Springbank komt uit de Highlands, uit de buurt van Tomintoul. Op dit moment wordt er geëxperimenteerd met een soort van ‘superpeat’ die in de buurt van Inverness wordt gewonnen.
 • De teloorgang van het grootste deel van de distilleerderijen in Campbeltown kwam niet alleen door de 1e wereldoorlog en de drooglegging in Amerika, er was ook een reputatieprobleempje.
  In Campbeltown lag eind 19e eeuw aan waarde meer whisky opgeslagen dan er goud in the Bank of England aanwezig was, het was destijds het rijkste Schotse dorp. Door de enorme volumes whisky die er geproduceerd werden en de enorme vraag ging men in de jaren 20 van de vorige eeuw ook sjoemelen, volgens de overlevering werd er door één distilleerderij zelfs whisky op haringvaten gerijpt, dat was funest voor de reputatie..
 • Mr. Hedley G. Wright, de huidige eigenaar is nu 84 en kinderloos. Hij is de achter, achter, achter kleinzoon van Archibald Mitchell’s die Springbank in 1828 bouwde.
 • Springbank werkt traditioneel met veel handwerk, op de bottellijn passen slechts 6 flessen en ze worden fles voor fles met de hand gekurkt.
 • Bere Barley, de lokale Barley groeit alleen op plaatsen in Schotland waar ooit de vikingen aan land gingen.

Het was ondanks het slechte weer een prachtige middag gisteren in Bussum.
Ik hoop enkele flessen Local Barley en 25 geleverd te krijgen. Op dit moment voorradig:
Springbank
Longrow
Hazelburn
Campbeltown Loch 21 (Blended)
Wordt verwacht: Springbank Local Barley 11, Campbeltown Loch Blended 5 jaar.

Voor de volledigheid: We hebben uit Campbeltown ook Glen Scotia en Kilkerran.