Tien jaar @SintNicolaas

sintnicolaasIn 2007, toen ik nog zowat elke twitteraar kende, maakte ik de accounts @SintNicolaas en @ZwartePiet aan. Dit was puur bedoeld als vermaak om mensen aan te spreken als Sinterklaas of Zwarte Piet. Toen na 2009 Twitter mainstream werd waren er onder de enorme toestroom aan nieuwe volgers van @SintNicolaas ineens veel mensen die ik helemaal niet kende.
Het werd dan ook wat veel in die drie weken voor 5 december. Het werd te druk om echt de interactie met iedereen aan te gaan. Ik moest ook nog werken, dit was enkel bedoeld als puur vermaak. Het account @ZwartePiet droeg ik daarom over aan iemand anders. Maar @SintNicolaas is nog steeds drie weken per jaar actief. En als er gedurende het jaar iets gebeurt waar @SintNicolaas wel wat aan zou kunnen bijdragen, wordt hij vanuit Madrid heel even wakker.

In 2011 vond ik het eigenlijk wel welletjes geweest. Ik blogde over @SintNicolaas en dat ik dat was. Ik prikte de mythe door, dacht ik. Maar die paar honderd mensen die dat blog lazen waren slechts een fractie van de volgers van @SintNicolaas.
En het kon niemand schelen dat de Sint een vrouw was die een rolletje speelde. Sint Nicolaas is een fenomeen. Hij was scherp, had humor en kon mensen soms vermanend toespreken. Als ik een Sint-tweet bedenk, heb ik zelfs een zware stem in mijn hoofd. De toon moet kloppen. Een beetje de toon van Bram van der Vlugt als Sint. De Sint noemt volwassenen altijd meneer en mevrouw en wenst met respect benaderd te worden. De eerste jaren vermeldde de Sint nog een mailadres in zijn biografie, dat doet hij nu al jaren niet meer.
Ooit kwam er een cameraploeg van BNN langs voor een interview met @SintNicolaas, maar ik wilde niet de mythe doorprikken op nationale TV dus namen ze een Sinterklaaspak mee en was ik op TV zonder dat iemand dat ook ooit heeft gezien.

Alweer een jaar of 6 geleden, tijdens de elk jaar weer terugkerende discussies in de Sinterklaastijd over het mogelijke racistische gehalte van het fenomeen Zwarte Piet, twitterde de Sint: ‘ik heb het ooit eens met Polen geprobeerd, maar die donderden steeds bezopen van het dak.’ Daarop volgden allemaal mailtjes van belangengroepen van Polen in Nederland die de Goedheiligman beschuldigden van discriminatie en ik had helemaal geen zin om uit te moeten leggen dat het een satirisch account was.
De meest geretweete tweet van de Sint verzon ik voor de Sint in 2013.
boterham
In de eerste jaren van het account werden volwassenen regelmatig erg boos als ze dachten ontdekt te hebben dat dit niet de echte Sint was. ‘Pas op, hij is niet de echte!’ twitterden ze dan. Ik verwonderde me daar elke keer weer opnieuw over. De echte Sint? Sinterklaas is een fenomeen. Iedereen is Sinterklaas of kan Sinterklaas zijn.

Ook kreeg de Sint mail van mensen die verliefd waren. Bijvoorbeeld van een dame die verliefd was op Clairy Polak en de Sint keer op keer vroeg of hij iets voor haar kon regelen. Mensen, echt het waren volwassen mensen, deelden hun diepste verlangens per mail met de Sint. Omdat ik geen zin had in onzindiscussies met mensen die satire niet begrijpen en me toch ook wel wat beschaamd voelde om mails te lezen die niet voor mij bedoeld waren maar voor de Sint, verwijderde ik het mailadres.

Er gebeuren mooie dingen via het account van de Sint. Hij legt soms verbindingen. Er gebeuren dingen. Mensen gaan dingen voor elkaar doen, ze maken elkaar blij, en de Sint wordt altijd bedankt. Eigenlijk is iedereen de Sint, het account @SintNicolaas is een beetje van iedereen.

Dit was het tiende jaar dat ik drie weken in de tabberd van de Sint kroop. Ik heb weer genoten.
Tot volgend jaar.