Leyden Premium Gin en de mythe van Professor Sylvius

LeydenU zult het verhaal van Sylvius wellicht wel eens ergens hebben gehoord. Professor Franciscus Sylvius zou rondom 1650 in Leiden een vochtafdrijvend geneesmiddel hebben gemaakt dat ook werd gebruikt voor maag- en nierklachten. Volgens het verhaal zou dit drankje het begin van jenever zijn.
Maar het is niet waar.
Het oudste schriftelijke bewijs van ’n oervorm van jenever is namelijk terug te vinden in ’t boek ‘Der Naturen Bloeme’ van de Brugse monnik Jacob van Maerlant uit 1269 en dat is bijna 400 jaar eerder dan dat Professor Sylvius zijn drankje maakte.
Dat boek van van Maerlandt was waarschijnlijk de allereerste encyclopedie over planten. Van Maerlandt was de meest productieve auteur van zijn tijd. Vlaanderen was tot een heel eind in de 14e eeuw economisch gezien het belangrijkste deel van de Lage Landen.
Van Maerlandt heeft ’t in dat boek over jeneverbessen die, gekookt in wijn, dienst doen als medicijn tegen buikkrampen. Een eeuw later duikt jenever wederom op in ’n boekwerk als medicijn, nu echter tegen de pest. De Vlaamse schrijver Jan van Aalter schrijft daarnaast als eerste over de euforische uitwerking van jenever.
Het standbeeld van Jacob van Maerlandt staat op de markt in Damme, niet zo ver van Sluis. Het is dus heel goed mogelijk dat de oervorm van jenever in Vlaanderen ontstond. In onze streek.
Maar goed we zullen de trotse vaderlandse geschiedenis van boven de grote rivieren niet helemaal afvallen. De planten uit de Hortus Botanicus in Leiden die in 1590 werd opgericht deden wel degelijk dienst voor het medicinale drankje van Sylvius.
Geïnspireerd door deze geschiedenis, jenever is immers wel de voorloper van gin, is er nu een nieuwe gin ontwikkeld. In kleine batches gestookt met onderandere jeverbes, koriander, vijg, kaneel en basilicum en met de distillaten van de bladeren van tropische planten uit de Hortus Botanicus.
Ik heb hem inmiddels puur geproefd en er zit duidelijk ook moutwijn in, wat deze gin een klassieker maakt.
Dinsdagmiddag 24 mei om 15 uur gaan we onderzoeken wat ‘the perfect serve’ van de Leyden Premium gin is aan onze proeftafel. Dus met welke tonic en met welke garnering komt deze gin het best tot zijn recht.
Kun je goed proeven en wil je meedoen? Je bent van harte welkom!