Ik gun iedereen een #plan2012


Het is allemaal alweer 4 jaar geleden. Met kerst 2011 bedacht ik #plan2012. Daarmee was ik denk ik de eerste winkelier die een vorm van crowdfunding inzette voor een bedrijfsinvestering. Mensen verklaarden ons voor gek. Anderen vonden ons schooiers en weer anderen keken ons met de nek aan. Maar er waren wel 126 mensen die in ons en onze plannen geloofden en ook in ons investeerden.
We zijn nu vier jaar verder. Crowdfunding is tegenwoordig hot, maar nog steeds niet op de manier zoals wij het deden. Wij stelden de mensen centraal en niet de funding, ook al hadden we die nodig.
Vanavond aten we met Bertus en Tine, Bertus en Tine zijn Vip-klanten en namen deel in ons #plan2012. Bertus en Tine wonen in Heerenveen, dat is vanuit West-Zeeuws-Vlaanderen ongeveer de andere kant van de wereld. En andersom ook.
Sinds 2012 bezocht ik de bedrijven van Tine en Bertus, bespraken we diverse malen onze verschillende branches en werden we vrienden. Zo rijden zij nu enkele malen per jaar naar Zeeland om met ons te eten en whisky en gin te kopen. Tine – zij heeft een smederij- maakte inmiddels met haar bedrijf een fantastisch proefmeubel op wieltjes voor ons en van Bertus – hij heeft een glasbedrijf- gaan we in de toekomst vast nog iets bijzonders kopen om onze pronkstukken in te etaleren.
Beste ondernemers laat je niet gek maken door snel geld via online crowdfundingsplatformen met anonieme funders. Het zijn mensen die je als ondernemer verder helpen, niet het geld.
En beste funders, laat je niet gek maken door hoge rentepercentages op basis van snelle marketingverhaaltjes die je op een crowdfundingssite leest. Je leest zelden ergens iets over de geflopte projecten.
Spreekt een plan je aan, ga dan eerst met elkaar eten en drinken, verdiep je in de ondernemers en kijk of je wel op dezelfde lijn zit en elkaar iets gunt.
Alleen dan hou je na een succesvol project ook tevreden ondernemers en tevreden funders over en die vormen samen wel de basis voor een succesvolle toekomst.
Ik gun iedereen een #plan2012, niet alleen omdat je als ondernemer verder kunt maar ook omdat je er nu eenmaal blij en gelukkig van wordt.