Ransom Old Tom Oregon Gin

Schermafbeelding 2015-06-03 om 20.42.00We zijn altijd op zoek naar bijzondere producten voor onze klanten. Inmiddels staan er naast ruim 700 soorten whisky bijvoorbeeld ook  ruim 300 verschillende gins op de plank en 23 verschillende botanische tonics. De kunst is de juiste combinaties te vinden om mensen blij te maken. Er staan ook tientallen flessen open om te proeven.
Enkele weken geleden ontving ik een leverancier aan mijn proeftafel met een auto vol open flessen voor een proefsessie. Hij verkocht bijzondere exclusieve soorten die ik nog niet kende. Dat maakt nieuwsgierig.
Evenals ik doe voor mijn klanten zoeken ook zij naar die pareltjes in de drankenbranche voor hun klanten.
Hij liet me onderandere de Ransom Old Tom Gin proeven.
Ted Seestedt startte zijn eigen distilleerderij in Oregon (USA) in1997. Hij noemde zijn bedrijf ‘Ransom’ omdat hij al zijn spaarcenten stak in zijn bedrijf. In 2008 kocht hij een boerderij net buiten Sheridan. Inmiddels verbouwt hij ook het grootste deel van zijn ingrediënten zelf.

Ik proefde de gin en had volgens mij nooit eerder zoiets geproefd qua gin.
Ik wist natuurlijk dat Old Tom Gins zoeter zijn dan London Dry, dat is een soort van basiskennis, maar ik zou dit zelf niet zoet noemen.
Het proefde meer alsof iemand een whiskey aan het maken was en halverwege zijn plan had veranderd en er toch maar een gin van maakte. Koriander, veel koriander, maar ook mout.
De basis is gemoute gerst, malted barley, precies wat ook de basis voor whisky is. De receptuur is gebaseerd op de Old Tom Gins uit het Amerika van de 19e eeuw, nog voor de drooglegging, dat type gin werd in Amerika toen vooral gebruikt in cocktails.
Ted gebruikt voor zijn klassieke Old Tom 6 botanicals; jeneverbes, koriander, sinaasappelschil, citroenschil, kardamom en angelicawortel. De botanicals worden geïnfuseerd in een distillaat van mais en het geheel (het distillaat van de gemoute gerst en de infusies met de botanicals) wordt nog eens afgestookt in een kleine koperen distilleerketel met een inhoud van 1000 liter. Tot slot wordt deze bijzondere gin 4 tot 6 maanden gelagerd op Frans eiken.
Het resultaat is een gin met een smaak die we eigenlijk niet meer kennen. Ik in ieder geval niet.
Inmiddels (enkele weken later) staat deze gin ook op de kaart bij Ecluse als basis voor o.a. een Negroni. Levi maakt die Negroni als volgt: veel ijs in glas, 2 cl. Ransom Old Tom, 2 cl Rode Vermouth, 2 cl. Campari, stirren en aftoppen met wat Indi Tonic en garneren met een schijfje sinaasappel. Hij serveert hem naar keuze ook in een mix met Fentimans Gingerale.
Als je de Ransom als een Gin&Tonic wilt drinken adviseren we de Indi Tonic.

We hebben een fles Ransom Old Tom open staan in de winkel om te proeven (vraag er ons naar), online bestellen kan hier, en in het filmpje hieronder vertelt Ted Seestedt zelf het bijzondere verhaal over deze gin.

Ransom Distillery “The Old Tom Gin Story” from Michael G Ingram – Creative on Vimeo.