Mijn analyse van de gemeenteraadsverkiezingen

stembusHet komt veel partijen in Den Haag niet slecht uit dat Geert Wilders weer eens iets stoms deed woensdagavond waarmee hij veel mensen de gordijnen in jaagde. Het gaat overal, zowel in de traditionele, als online media, al twee dagen enkel over Wilders. Dat slokt alle zendtijd en kolommen overal op dus zie ik helaas weinig of geen analyses en duidingen van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Vandaar hier maar eens mijn analyse. Iemand moet het doen.

Regeringspartijen
Amsterdam ‘viel’ als PVDA-bolwerk, Rotterdam ook. In Den Haag raakte de VVD bijna 2/3 van haar electoraat kwijt.
De beide regeringspartijen kregen bijna overal flink op hun falie van de kiezer.  En dat was allemaal ook wel te verwachten.
Zowel Samsom als Zijlstra gaven in hun eerste reacties aan dat “ze lastige beslissingen niet uit de weg gaan” (Zijlstra) of “de kiezer het nog niet ziet dat dit het beste voor het land is” (Samsom na 8 weken rozen uitdelen). Ik vind het stuitend arrogant, die megalomane arrogante houding diskwalificeert verloren kiezers tot idioten. Beste heren Samsom en Zijlstra: de kiezer heeft altijd gelijk.
En als de economie ondanks het kabinetsbeleid toch een beetje aan lijkt te trekken is dat niet dankzij dat kabinetsbeleid. Het is een mooie vorm van omdenken, maar een beetje zelfreflectie zie ik nog niet in Den Haag.

Lokale partijen en de SP
De lokale partijen zijn de grote winnaars. Dat was te verwachten en te voorspellen. De SP won ook fors. Ik herinner me van vorige gemeenteraadsverkiezingen dat gewonnen SP-zetels vaak niet zo’n lang leven beschoren zijn. SP-raadsleden stapten vaker en sneller uit de fractie en namen dan vaak hun zetel mee. Dat had vooral met het afdragen van de vergoedingen aan de partij te maken. Ik ben dus erg benieuwd of dat ditmaal anders zal gaan.

D66-CU-SGP, de grote gedogers
De SGP schreef geschiedenis afgelopen woensdag. In Vlissingen werd voor het eerst in de geschiedenis een vrouw voor de SGP in de raad gekozen. Lilian Janse gaat de geschiedenisboeken in.
Ook D66 en de CU wonnen flink. En dat is wel een beetje raar. Als het niet meer stemmen op een regeringspartij voortkomt uit het ongenoegen over het huidige kabinetsbeleid kan ik me niet voorstellen dat je dan wel op D66 of de CU gaat stemmen. Deze partijen stonden aan de wieg van het Kunduz- en herfstakkoord. In feite voeren de twee huidige regeringspartijen nu het programma van D66 uit.
Doordat D66 in de lift zit zal Pechtold nog meer invloed proberen te krijgen op het kabinetsbeleid, en daar zal hij hoogstwaarschijnlijk nog in slagen ook. D66 heeft dan ook geen enkel belang bij het vallen van het kabinet. Meer invloed als nu zul je niet snel krijgen.
Dit is al het tweede kabinet waarin grote gedogers de koers uitzetten. Voor het vertrouwen van de burger in de politiek is dat niet best, dit is al de tweede kabinetsperiode waarin regeringspartijen hun eigen achterban flink in de kou laten staan.

CDA
Het CDA is op de weg terug. Ook zij ondersteunden weliswaar het Kunduz-akkoord waar we nu allemaal onder zuchten, maar voeren op dit moment wel stevige oppositie. Zij vertellen nu het verhaal dat vroeger de VVD vertelde.

Europa
De grote vraag is nu wat deze uitslag gaat betekenen voor de Europese Verkiezingen. Nee het komt niemand in Den Haag slecht uit dat Wilders op dit moment flink onder vuur ligt zo vlak voor de Europese Verkiezingen waarbij veel stemmers, als ze de gang naar de stembus al gaan maken ook een keuze willen hebben voor iets minder Europa. De belangrijkste vraag voor 22 mei is nu eenmaal: “Wilt u meer of minder Europa?”