Giro 555 of doen we het anders?

filipijnenNa de Tsunami in 2004 zette ik een glas op de toonbank op oudjaarsdag. Bijna iedereen die Champagne kwam kopen gooide er iets in. Er zat aan het eind van de dag 250 euro in dat glas dat ik vervolgens overmaakte naar giro 555.
In de afgelopen jaren heb ik me wat meer verdiept in die NGO’s. Eigenlijk pas na een presentatie van Esther Jacobs. Ik had er eigenlijk nooit eerder over nagedacht. Nu wel. Ik wil weten hoe geld besteed wordt, of het wel besteed wordt, ik wil weten of die NGO’s leven van rampen en heb daar eigenlijk wel een mening over.
De beelden uit de Filipijnen zijn schokkend. Honderden kilometers lang liggen er lijken te rotten tussen het puin. Mensen zijn alles kwijt. En niet geven aan giro 555 helpt ze zeker niet. Dat is een dilemma.
Maar het is inmiddels wel 2013. De wereld is communicatief een dorp geworden. Zo heb ik al jaren via Facebook contact met Martin Jonkhoff die op de Filipijnen woont.
Enkele mensen vonden het een fijner idee rechtstreeks te doneren toen hij opriep te doneren aan organisaties die hulp kunnen bieden. Hij besloot tijdens die discussie zelf iets te gaan doen met geld dat Facebookvrienden naar hem overmaakten en beloofde dat goed te besteden.
Zijn vrouw en hij kochten er goederen voor. Rijst, en andere eerste levensbehoeftes. Hij post de foto’s en aankoopbonnen op Facebook en vandaag is zijn vrouw onderweg met de goederen. Zes uur rijden naar het rampgebied. Niet daar waar CNN is, maar daar waar nog niemand was. Waar de wereld nog niet meekeek.
Filipijnen2Kleinschalige traceerbare hulp. Direct te controleren via de posts op Facebook. De donateurs zien direct wat er met hun bijdrages is gedaan. En dat is mooi.
En wat doe ik zelf? Ik doneer van elke verkochte fles Monastique tot maandagavond 2 euro. Alle kleine beetjes helpen denk ik.
Leo Fontijne, de distillateur, doet daar nog 2 euro bovenop. Dat is 4 euro per fles. Ik heb nog niet besloten of ik dat naar Giro 555 ga overmaken of naar Martin en zijn vrouw die bereid zijn volgende week nog een transport uit te voeren. Quick Response Help. Omdat het kan.
Update: Na kort overleg met Leo hebben we besloten de 4 euro per fles over te maken aan Martin op de Filipijnen. Wilt u ook liever rechtstreeks overmaken voor directe traceerbare hulp? Mail me dan even, dan verstrek ik het bankrekeningnummer. Flessen Monastique verkopen vind ik natuurlijk ook leuk!
WP_20131114_006Update: Reactie Martin: “We praten slechts over een paar honderd euro, vandaag heb ik voor PHP 9000 ingekocht dat is slechts 150 euro en dan komt er nog rijst en medicijnen bij. Met benzinekosten, komt een vol busje naar Bantayan op rond de 300 euro. Dit is slechts een klein quick response burger initiatief die de eerste nood lest, hopelijk genoeg tot dat de tragere organisaties komen helpen. Ik ben bereid om te upscalen , tot een vrachtwagen vol, en als er eventueel over blijft gaat dat naar het Filipijnse rode kruis die heel veel goed werk doen.”
Update2 Martin: “transport cost by truck are 250 euro ( 18 to 20 hours drive) packing loading and unloading will be done by volunteers, I don’t want to spend more than 10 % on expenses, so we need 2500 euro on donations which will buy relief goods for 2250 euro, which is a truck load full .”

Update: Zelfs @SintNicolaas doet mee!

Update 22.30 uur 14 november: Sinds het plaatsen van deze blog hebben 23 mensen me per mail en privé-bericht gevraagd om het bankrekeningnummer van Martin. Morgen verneem ik van Martin hoeveel er gedoneerd is en of dat al voldoende is voor een volle truck eerste behoeftes.
15 november: Door donaties van 3 individuele Nederlanders zijn er voor 165 euro babymelk en medicijnen onderweg naar Cebu-city
medicijnennetherlandsOok onderweg: voedselpaketten die gisteren ingepakt zijn door vrijwilligers van It Works Ozamiz mede dankzij een bijdrage van een Nederlandse Facebooker.
voedselpakkettenUpdate 15 november 12.00 uur: Triest bericht. De schoonmoeder van Martin Jonkhoff is zojuist overleden. Hij is nu onderweg naar de familie. Het verzoek is hem even 24 uur rust te geven voor zijn familie. Morgen meer informatie. Mocht het mislopen met het transport gaan de al gedoneerde gelden naar het Filipijnse Rode Kruis.

Update 15 november 22.00 uur: Vanmiddag was ik te gast via een Google Hangout bij AT5 in ‘De stelling van Amsterdam’. De stelling: ‘Giro 555 is niet effectief.’

Update 16 november: Tot vanochtend was er in totaal € 955,00 op Martin’s rekening gestort. Gisteren was dat 700 euro op één dag.
Dit zal allemaal nuttig besteed worden en hij zal laten zien wat hij er mee doet. Streven is nog steeds die volle truck, dat lijkt te gaan lukken. Daar is nog 1500 euro voor nodig, maar er zijn nog overschrijvingen onderweg.

Update 17 november: Hier de foto’s van de pakketjes die vrijdag de 15e zijn uitgedeeld.

Update 18 november: Bericht van Martin: “Hoi Petra, ik kan je melden dat vandaag om 18.00 uur hier, 11.00 in NL de stand staat op : 1665,00 euro, waarvan een klein deel al aan onze eerste 2 projecten is uitgegeven, maar volgende week kunnen we hopelijk met groter vervoer naar noord Cebu gaan, mijn vrouw staat in contact met de lokale Barangay Captain , een soort wijk burgemeester , zodat we precies weten wat echt nodig is.”

Update 20 november: Bericht van Martin: “Petra fantastisch, om 17:30 hier 10:30 in Holland staat de stand op 2548 euro en dan zijn de hartverwarmend donaties van slijterij De Vuurtoren in Sluis (voor je Monastique ) en Distilleerderij Van Toor in Vlaardingen nog niet eens binnen gekomen! Mensen blijf geven, we hebben hier geen wegenverkeerswet dus die vrachtwagen kan 5 meter hoog worden. Als jullie vragen hebben, stel ze gerust. Jullie zijn reddende engelen.”
Dit lijkt misschien maar een druppel, het is wel een hele mooie druppel. In de wijk in Bantayan waar dit heengaat wonen 126 gezinnen. Het zou mooi zijn elk van die 126 gezinnen een pakket te kunnen overhandigen met daarin minstens een grote zak rijst, aangevuld met andere eerste levensbehoeftes. De goederen worden aangeschaft in Cebu-city, 4 uur rijden.
Update 20 november 12.30 uur: Inmiddels 2733 euro. Er kwamen tot nu toe 60 donaties binnen variërend van 5 tot 150 euro. Martin en Vivian zijn druk aan de gang om het transport te regelen. Uiteraard krijgen we foto’s en verslagen.

Update 21 november: Nieuwe tussenstand 2928 euro, in totaal 65 donaties, weer een laag erbij op de vrachtwagen. Maandag a.s. gaat hij rijden.

Update 26 november: Bericht Martin: “Vivian heeft contact met de plaatselijke wijkvoorzitter gehad en behuizing is een groot probleem, haar tekst : “There were 70 houses totally damage and 295 slightly damage no walls.”
Ze gaat vandaag op pad en koopt in Cebu City voornamelijk rijst en eenvoudige bouwmaterialen, opdat de mensen tenminste een hutje kunnen maken, voor de structurele hulp moet op de organisaties en overheid gewacht worden , na meer dan 2 weken slapen ze daar nog steeds in de buitenlucht.
De totale donaties is 3043 van 69 mensen op het moment. Vivian is in Cebu City aangekomen en heeft al een korting voor de bouwmaterialen onderhandeld. Het probleem is de beschikbaarheid van vrachtwagens, ze hoopt dat ze morgen een vrachtwagen kan bemachtigen, ik hou je op de hoogte.”

Update 28 november: Martin: “Logistiek is vreselijk, wil je even op de hoogte brengen, daarom dit bericht wat ik net van mijn vrouw ontvang : We got a problem here still waiting for the truck it’s in the shop the sardines are here in the van but the rice, galvanise and plywood still there at the shop, I’m sure we can sleep here with Shandy and the driver the problem is its friday tomorrow maybe we can sleep there also at Bantayan we will give the rice 5 kilos each with sardines and plywood and galvanise thru the list. ”

Galvanise zijn golfplaten, plywood zijn platen multiplex.

Update 29 november: De vrachtwagen is onderweg!

46 reacties op “Giro 555 of doen we het anders?

 1. Bij iedere collectant voor ieder goed doel googelen we even wat cijfers aan de deur of kijken op ons lijstje achter de deur met salarissen van directeuren.

  De collectant van het rode kruis werd laatst heel boos toen ik enige bedragen noemde en niets in z’n mandje stopte

  • Kan ik me ook wel weer iets bij voorstellen. Zo iemand geeft z’n vrije avond of weekend op om langs de deuren te gaan voor het goede doel, dan zit je niet te wachten op een preek van iemand die beweert dat je (indirect) een graaier bent.

 2. Inhoudelijke discussie prima, maar mag niet ten koste gaan van snelheid en kwaliteit van hulpaanbod. Nu verkeerd moment

  • Dit gaat juist supersnel. Terwijl men hier nog ruziet over de inhoud van een TV-actie, is dit geld direct waar het nodig is en is morgen al in vorm van rijst en eerste behoeftes bij mensen voor wie het leven of dood kan betekenen. Het is kleinschalig, maar wel zinvol. Wat niet betekent dat 555 geen zinvolle dingen doet, maar die laten nog wel op zich wachten.

 3. De overheid heeft hier toch “een potje” voor…we betalen tenslotte met zn allen belasting.

 4. Daar is GEEN POTJE voor. Is al jaren geleden wegbezuiniogd. En belasting is, wat het ook wel moge wezen, beslist geen noodhulp.

 5. Mooi! O.a. door Esther Jacobs ben ik ook op alle manieren gestopt met geld doneren aan dergelijke organisaties en weiger ik ook nu mee te werken aan giro 555 om die redenen. Maar hier werk ik graag aan mee. Het naar jou mailen is nog een kleine drempel en extra stappen. Is er niet een eenvoudigere manier? Heeft hij bijvoorbeeld PayPal waarbij we meteen kunnen doneren op zijn e-mailadres?

  • Hij wil het liever zo. Dat begrijp ik ook wel ergens, als het ‘te groot’ wordt wordt het lastig te ‘handlen’, ik denk dat er veel meer mensen daar ter plaatse zijn die iets willen doen en daarvoor vooral geld nodig hebben. De kunst wordt denk ik een soort netwerk in kaart te brengen.

 6. Goed idee! Ik ga volgende week van iedere cosmetische behandeling ( ooglidcorrecties, botox en injectables) 20 % doneren. Graag het rekeningnummer.

 7. Hoi Petra,

  Ga helemaal mee in je verhaal. Jammer dat er nu Familieomstandigheden zijn. Ik wil dit graag ondersteunen. Graag het rekeningnummer. Over een paar weken kan hij het denk ik wel weer oppakken!

  Groet, Cees

 8. Het is mooi om te zien dat er zoveel mensen begaan zijn met de slachtoffers. Ook wij, de Pacana family, heeft als private initiatief een vrachtwagen met voedsel en water naar Bantayan gebracht. Met wij bedoel ik wel mijn vrouw en de family. Ik zelf ben in Nederland.
  Ik hoorde dat de weg naar het noorden van Cebu nog nooit zo druk is geweest. Veel mensen brengen eerste behoeften naar het noorden. De veerboot heeft met het teruggaan lange wachtrijen vooral door het hulp verkeer.
  We hebben gelukkig 500 mensen blij kunnen maken. een glimlach op hun gezicht kunnen brengen.
  Overal komt locale hulp vandaan. verre family die geld stuurd maar ook zoals het Sangrila hotel wat een noodhulp transport heeft georganiseerd. Scholen die afzien van een familiedag om de opbrengsten te gebruiken voor noodhulp.

 9. Mooi initiatief!
  Mag ik ajb het rekeningnummer?

  Vriendelijke groet,
  Marianne

 10. Hallo Petra,
  Top initiatief. Ik wil graag meedoen. De link ‘mail me dan even’ werkt niet, dus dan even via de reacties. Wil je mij het nummer mailen?
  Dankjewel.
  Hartelijke groet,
  Elma

 11. hier komt u goede geld terecht

  Instelling

  Naam bestuurder

  Bruto salaris

  Totaal incl. werkgeverslasten, leaseauto, reis/verblijfskosten

  Unicef

  Henk Franken

  € 371.459,00

  € 501.469,65

  Rode Kruis

  Cees Breederveld

  € 198.000,00

  € 267.300,00

  Hartstichting

  Hans Stam

  € 181.119,00

  € 244.510,65

  Nierstichting

  Paul Beerkens

  € 177.249,00

  € 239.286,15

  Kerk in actie

  Haaije Feenstra

  € 176.000,00

  € 237.600,00

  KWF Kankerbestrijding

  Ton Hanselaar

  € 175.135,00

  € 236.432,25

  Artsen zonder Grenzen

  Hans van de Weerd

  € 174.000,00

  € 234.900,00

  Prins Bernard fonds

  Adriana Esmeijer

  € 160.400,00

  € 216.540,00

  Natuurmonumenten

  Jan Jaap de Graeff

  € 154.000,00

  € 207.900,00

  Plan Nederland

  Tjipke Bergsma

  € 136.000,00

  € 183.600,00

  Wereld Natuur Fonds

  Johan van de Gronden

  € 129.498,00

  € 174.822,30

  Cordaid

  René Grotenhuis

  € 128.514,00

  € 173.493,90

  Greenpeace

  Liesbeth van Tongeren

  € 126.901,00

  € 171.316,35

  Woord en Daad

  Jan Lock

  € 125.361,00

  € 169.237,35

  Astma fonds

  Michael Rutgers

  € 125.000,00

  € 168.750,00

  Zonnebloem

  Marijke van Eck

  € 122.416,00

  € 165.261,60

  Terres des Hommes

  Ron van Huizen

  € 117.440,00

  € 158.544,00

  Amnesty

  Eduard Nazarski

  € 115.955,00

  € 156.539,25

  Oxfam/Novib

  Farah Karimi

  € 115.769,00

  € 156.288,15

  SOS Kinderdorp

  Albert Jaap van Santbrink

  € 103.164,00

  € 139.271,40

  Cliniclowns Nederland

  Hans Geels

  € 94.577,00

  € 127.678,95

  Liliane fonds

  Kees van den Broek

  € 92.016,00

  € 124.221,60

  War Child

  Mark Vogt

  € 87.600,00

  € 118.260,00

  De werkgeverslasten, reis- en verblijfskosten, lease-auto en winstdelingsregeling of eindejaarsgratificatie, alsmede belastingvrije kostenvergoedingen en eventueel gratis pensioenvoorzieningen, zijn gebaseerd op een stelpost en kan hoger uitvallen.

  • Beste Frank,

   Niks meer geven brengt die mensen al helemaal niks. Iedereen mag zelf bepalen hoe en wat hij/zij geeft. Er is maar één doel. Die mensen hebben hulp nodig. Het is nu niet het moment de wantoestanden aan te kaarten lijkt me, maar ik begrijp het wel, want buiten de momenten van de rampen hoor je ze weinig. Er is sowieso meer openheid en transparantie nodig van de grote NGO’s om het vertrouwen (terug) te winnen.

 12. Hoi Petra,

  Met dank aan @SintNicolaas kwam ik hier terecht. Goed initiatief!!!

  Ik wil graag de gegevens van je ontvangen. En als je dan toch mailt, doe dan gelijk even de info hoe ik de fles bestel… ;-))

  Keep up the good work!

  • Alles kwijt zijn, rottende lijken, alles in puin, je familie dood, geen dak meer boven je hoofd hebben. Ik zou het niet durven vergelijken met rekeningen niet kunnen betalen. Of ik moet een nationale ramp gemist hebben…
   Overigens kan iedereen (dus jij ook) een actie op touw zetten voor wie of welk doel dan ook. Wat weerhoudt je? Dit blog gaat ook over een kleinschalige actie zonder verdere media-aandacht.

 13. Ondanks dat ik al vrienden help wil ik graag meer helpen!
  Kuntumij mij de gegevens doormailen?
  Deze mensen hebben het keihard nodig!

 14. Heb het gezien! Maak morgen gelijk wat over!
  Jammer die mensen die de ramp daar met Nederland durven te vergelijken! Deze mensen hebben totaal niks meer leven tussen het puin de de lijken…
  Wij niet, althans ik niet toen ik net mijn voortuin in liep! Succes met deze actie

 15. Hoi Petra,

  Ik had van de week een bericht geplaatst maar dat is blijkbaar niet doorgekomen. Wil je mij het rekeningnummer mailen? Vind het een top actie!

 16. Petra jammer dat ik het nu pas zie, maar stuur mij toch maar het rekeningnummer..

 17. Kan ik nog geld overmaken voor de ramp in de Filipijnen? Zo ja, wil je mij dan het banknummer doormailen? Dank en mooi werk van jullie!!

  • … het is natuurlijk “op” de Filipijnen… Bedankt voor de reactie, ik heb net jullie up-date gelezen en geld overgemaakt! Ik hoop dat er inderdaad vervoer gevonden wordt, zodat er bouwmaterialen gekocht kunnen worden! Succes!

Reacties zijn gesloten.