Bowmore 1985 26 years old

1985BowmoreVorig jaar werden er 747 bijzondere flessen gebotteld bij Bowmore op Islay. 26 jaar lang lag dit gouden vocht te rijpen op Bourbon-en Sherry-vaten in de fameuze No.1-Vaults van Bowmore die zich onder zeeniveau bevinden.
Dit is een bijzondere zeer gelimiteerde Bowmore verpakt in een luxe houten kist.

Hoe is deze whisky dan gemaakt? Het klinkt best simpel; men neme twee vaten, beiden gedistilleerd in 1985. Het éne vat is een ex-sherry vat, het andere een ex-bourbonvat en die twee vaten laat je liefdevol met elkaar trouwen zoals ze dat noemen. Het resultaat is dan een evenwichtige harmonieuze samensmelting van beide vaten waarbij elk vat het andere versterkt. Eigenlijk net als in een menselijke relatie.

Bowmore is de oudste distileerderij op Islay (spreek uit Ai-là), sinds 1779. Daarmee is het ook wel één van de oudste distilleerderijen van heel Schotland. Islay is een eiland voor de westkust van Schotland. Er wonen zo’n 3000 mensen, er is een Spar en iedereen verdient zijn geld in de whisky-industrie. Het eiland telt acht distilleerderijen, en niet de minste. Whisky’s van Islay zijn een cult, een must-have, het is wereldwijd niet aan te slepen.

1985-botbox-2012Kleur: Kastanjebruin.
Geur: Het visitekaartje van Bowmore, de turf, zilte rook met bessen, pure chocolade en vanille.
Smaak: Bloedsinaasappel, grapefruit met pure chocolade, honing, de zee, turf, rook, maar ook Turks fruit.
Afdronk:
Lang en complex met zoete kersen, pure chocolade en leerachtige rook.

Er zijn 747 flessen gebotteld in 2012, alcoholpercentage 52,3% (cask-strength), non-chill-filtered.

We hebben een aantal van deze bijzondere flessen te pakken gekregen. De verpakking is een stijlvolle houten kist met leer en koper. Elke fles is genummerd en is begeleid door een certificaat van echtheid, getekend door Distillery-manager Eddie MacAffer.
We hebben er nog enkele.