Afschaffen zelfstandigenaftrek is einde VOF en man-vrouw firma

Hallo Den Haag, hier ben ik weer even.
Ik heb vanavond wat rekensommetjes gemaakt. De media en politiek hebben het enkel over ZZP’ers die getroffen worden door het afschaffen van de zelfstandigenaftrek uit jullie nieuwe belastingplannen, en dat is een beetje erg kortzichtig.
De zelfstandigenaftrek is namelijk een aftrekpost voor elke zelfstandig ondernemer in dit land. U kent ze vast wel. De bakker, de slager, de groentenboer, de loodgieter, de fietsenmaker, het café, dat leuke restaurantje en al die andere hardwerkende mensen. Die aftrek is een compensatie voor al die dingen waar werknemers recht op hebben en zelfstandigen niet. Voor dingen die ze zelf moeten regelen, compensatie voor het ondernemersrisico, voor het risico durven nemen omdat ondernemerschap altijd gestimuleerd werd.
Zo ontstond ook de man-vrouw firma, een bijzondere vorm van de VOF. Vele duizenden echtparen in het land die samen een bedrijf runnen hebben die rechtsvorm. Een rechtsvorm speciaal voor samenwerkende echtparen in een bedrijf, met gunstige voorwaarden als de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. En dat zijn precies die aftrekposten die u wil afschaffen. Overigens gaat dit dus ook om bedrijven MET personeel. Dit treft alle eenmanszaken en VOF’s, daarom vertroebelt de discussie over ZZP’ers wat mij betreft ook de werkelijke impact van deze plannen.

Omdat in een VOF ook de winst gedeeld wordt en in het nieuwe belastingplan die zelfstandigenaftrek pas gecompenseerd kan worden bij een belastbare winst van 35000 euro (in de zogenaamde winstbox) moet zo’n bedrijf minstens 70000 euro winst gaan maken om dat te kunnen compenseren. Au, dat haalt bijna niemand van die kleine krabbelaars. Dit plan kost een echtpaar met een zaak dus 15000 euro in 2014 als hun winst onder de 70.000 euro blijft.

Mocht ik iets over het hoofd zien hoor ik het graag. Als dit plan doorgaat scheelt het ons vele duizenden euro’s aan extra kosten als ik de baas word en mijn man personeel. Ik zet hem dan uit de VOF en laat hem voor mij werken. Dan kunnen we namelijk vanaf 35000 euro winst gaan compenseren, als we dat tenminste ooit halen, en missen we maar één zelfstandigenaftrek.
Ik vind het een wel beetje zuur. Wij doen elke dag, zeven dagen per week, weer onze stinkende best vele honderden euro’s aan BTW en accijnzen binnen te harken voor de schatkist, wij zijn een soort onbezoldigd inners der Rijksbelastingen, maar ik vrees dat met deze plannen volgend jaar echt niet meer te kunnen betalen.
Al die man-vrouw firma’s sponsoren in de meeste gevallen ook lokale verenigingen en evenementen en dragen zo bij aan de leefbaarheid van dorpen en steden.

Compenseert u de kosten die samenhangen met de wijziging van onze rechtsvorm omdat die geen zin meer heeft en ons allemaal zelfs naar de ondergang kan brengen bij niet wijzigen? Zijn die kosten wel aftrekbaar?
En kunt u misschien mijn man uitleggen dat het echt beter is dat hij accepteert dat ik de baas ben omdat we anders werken niet meer kunnen betalen volgend jaar?

18 reacties op “Afschaffen zelfstandigenaftrek is einde VOF en man-vrouw firma

  • Ik vind die petitie dus te smal, het gaat hier om alle ondernemers en niet alleen om ZZP’ers. Het gaat ook om ondernemers MET personeel.

 1. Het is inderdaad zuur voor iedere zelfstandige ondernemer in dit landje. Ik ga dit delen, ook onder de auteurs zijn een heleboel ondernemers te vinden !

 2. Bedankt voor de tip hier wil ik meer van weten. Volgens mij zijn de meeste zelfstandige ondernemers niet in staat zoveel netto winst bijeen te schrapen. Dat gaat dus over een enorm grote groep.

  Heeft de politiek hierop al gereageerd?

  • Politiek laat weten dat we moeten wachten op Prinsjesdag en erkennen dat voor de wet de ZZP’er inderdaad niet bestaat, want dat voor de wet een ondernemer is. Wat voor hen geldt geldt voor ons en andersom.

   • Is de discussie misschien begonnen bij de ZZP’ers omdat er vanuit gegaan wordt dat de minstverdienende ondernemers zijn?

    • Zelfs op overheidssites heeft men het over ZZP’ers, volgens mij is dit over het hoofd gezien (of stilgehouden).

 3. Het is te zot voor woorden, Rutte zie en hoor je niet. 6 miljard bezuinigen haal je gemakkelijk op bij zzp en mkb. Nog eens een extra domper. Marlies Dekkers failliet, 18 miljoen aan schulden laat een fiscus/overheid hier iets meer aan doen. Wakker worden Nederland.
  ( -edit van Petra-ik heb je reclame even uit de reactie gehaald, daar is mijn blog niet voor bedoeld)

 4. Oef,

  Dan laten we ons toch ( de oudere zelfstandige ondernemers) gezamenlijk weg saneren, na 33 jaar BTW betalen moeten we dat geld dan maar weer bij de overheid (gemeente) terughalen. Weg voordeel voor de overheid.

 5. Volgens mij is het veel verstandiger om de risico’s van een eigen onderneming te verlagen. Met maatregelen zoals deze blijft iedereen die zijn baan kwijt is liever op de bank zitten dan om zelf nieuw werk te zoeken als eigen ondernemer. Bizar om zo’n maatregel te nemen als je juist meer mensen wil motiveren aan het werk te gaan. Zou bijna denken dat de crisis ze wel bevalt in Den Haag.

 6. Het is belachelijk. Heb je eindelijk een manier gevonden om je ontslag vanuit loondienst te kunnen overleven ZONDER uitkering, pakken ze je op die manier weer. Man en ik hebben zo’n bedrijfje aan huis al 7 jaar, maken weinig kosten waardoor bijna alles naar de belastingdienst gaat en zijn blij met elke vorm van aftrek. Daar moeten we juist mee beloond worden! Het leven is op z’n zachtst gezegd al moeilijk genoeg als ondernemer.

 7. Uiteindelijk betaald de consument, want de kosten van het bedrijf en het levensonderhoud van de zelfstandige moet toch betaald worden. De prijzen moeten stijgen dus. Het verschil tussen winkelprijs en internetprijs zal stijgen, waardoor de concurrentiepositie van zelfstandige winkeliers t.o.v. internetondernemers (=steeds meer grote, soms in het buitenland gevestigde bedrijven met grote investeerders) verder zal verslechteren.

 8. Als jij de baas wordt en je man personeel, dan denk ik dat je onder aan de streep heeeeel veel minder overhoudt dan in de huidige situatie. Wel heeft je man dan recht op doorbetaling bij ziekte (wat jij mag betalen/verzekeren) en ww. Zelf kun je, ook al sta je op de loonlijst als DGA, geen aanspraak maken op deze rechten. En bijvoorbeeld bijdrage ziektekosten wordt bij jou wel bij je inkomen geteld (betaal je belasting over) en bij je man niet. Uiteraard kom je niet meer in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek als DGA.
  De meest gepiepelde ondernemers van dit moment zijn in mijn ogen niet de ZZPers maar de kleine DGA’s zonder zelfstandigenaftrek èn met personeel. Begin januari wordt je zelfs verantwoordelijk voor de integratie van zieke werknemers met een tijdelijk contract.

  • Omdat je getrouwd bent maakt je man geen recht op ziektewet of ww (geen gezagsverhouding), daarom hoef je dan ook de premies niet te betalen. Het salaris van mijn man, dan meewerkend partner, komt ook in het gezinsinkomen. Het bedrijf maakt door die kosten minder winst (mijn inkomen), maar het inkomen van mijn man gaat ook naar het gezin, met minder kosten dan in VOF als plannen (al is het in 2015) doorgaan.
   Het gaat in mijn geval om een eenmanszaak, dan met meewerkend partner ipv samenwerkend in VOF met gelijke aansprakelijkheid, eigendom en rechten zoals nu. BV’s zijn fiscaal pas interessant met een winst van minstens 120.000 euro. Een BV oprichten is sinds een tijdje makkelijker en voordeliger geworden, de fiscale regels bij zo’n zogenaamde FLEX-BV maken nog steeds dat je veel winst moet maken om dat interessant te maken. Er wordt een salaris van 43000 euro belast voor elke DGA, ook als er bv verlies gemaakt wordt.
   Je kunt natuurlijk ook vanuit een BV gaan werken omdat je geen persoonlijke aansprakelijkheid wil, maar tegenwoordig moet je als je als BV verplichtingen bij bv. een bank aangaat vaak ook tekenen voor persoonlijke aansprakelijkheid.

   • Ah. Zo diep ben ik nooit in de materie gedoken. Unmarried :-). Wel ken ik veel kleine BV’s die de winst die jij noemt momenteel bij lange na niet halen. Verlies draaien als ze hun eigen salaris opnemen. Voor deze DGA’s zou zo’n zelfstandige aftrek meer dan welkom zijn. Daar zit een stukje rechtsongelijkheid met de #zzbv (zelfstandige zonder bv)

 9. Daarvoor hebben ze de keuze gemaakt een BV te worden, daar krijgen ze lagere belasting voor en beperkte aansprakelijkheid. Als zij failliet gaan kunnen ze opnieuw beginnen, of zelfs een uitkering genieten, ze zijn immers werknemer. Dat kan een zelfstandige niet, die is nl persoonlijk ook failliet.
  De belastingen op winst in een BV liggen een heel stuk lager dan bij zelfstandigen.

Reacties zijn gesloten.