Hallo Den Haag, hier het MKB

NaeemaDie ene keer dat ik ooit eens een open brief naar Mark Rutte schreef zat ik ineens bij Pauw & Witteman. Het is nu zomerstop en Mark Rutte zorgt in de overzeese gebieden dat het beter gaat straks, dus een brief aan hem heeft nu niet zoveel zin en Corine schreef er net al één.
Ik hoop dat hij heel goed om hem heen kijkt daar in ons overzeese stukje Koninkrijk. Twee jaar geleden was ik na 25 jaar terug op Sint Maarten en ik keek mijn ogen uit. Sint Maarten is tegenwoordig een vrije handelszone waar taxfree drank (en parfum en electronica) verhandeld wordt. Speciaal daarvoor leggen de veelal Amerikaanse cruiseschepen aan. Winkel na winkel staan er in Front Street hele stapels dure whisky’s waarvan wij er in dit deel van het Koninkrijk misschien twee per jaar kunnen verkopen. En voor prijzen waarvoor ik ook graag een schip had volgeladen.
Maar wij waren met het vliegtuig, dus die ene fles spotgoedkope rum die we aanschaften (je drinkt daar cola met rum in plaats van rum met cola) hebben we leeggedronken. De barkeeper van ons hotel gebruikte wodka om de vloer schoon te maken. Kost toch haast niks. Ik droomde er weg. Stel nu dat Zeeuws-Vlaanderen ook een vrije handelszone was? Wat zou dat geweldig zijn. Mensen zouden van heinde en verre komen om te kopen. Maar goed, het was helaas slechts een droom waaruit ik ook snel weer wakker werd.

Het gaat niet goed met het MKB in Nederland. Er gaan inmiddels 27 bedrijven per dag failliet. Er komen per maand 15000 werklozen bij. Als je ondernemers spreekt hoor je overal dezelfde verhalen. Soms zie je de wanhoop in hun ogen. We krabbelen de crisis door. Allemaal. En dat krabbelen is helemaal niet erg mits er perspectief op kruipen is. We hebben het gevoel dat het niet doordringt in Den Haag. Wat nu nog niet kapot is na vijf jaar crisis kan ook nog kapot lijkt het.

Vanochtend mocht ik over dit onderwerp aanschuiven in de bus van Lijn 1 (radio 1) en ik mocht zowaar in debat met een oude bekende van me.
Terugluisteren kan hier.

Één reactie op “Hallo Den Haag, hier het MKB

  1. Ik heb geluisterd vanmorgen. Wel hartstikke goed dat je dit gedaan hebt ! Als je niets doet, mag je ook niet mopperen is mijn mening.

Reacties zijn gesloten.