Racist

Racist-Dog-Granny-CartoonVandaag werd ik uitgemaakt voor racist omdat ik op Twitter opmerkte dat het weer Roemenen waren die waren opgepakt voor winkeldiefstallen in Sluis. Dit was niet de eerste keer en het probleem van Roemeense roofbendes die naar ons land komen met als enig doel roven is ook niet nieuw.
Ik ben blond en heb blauwe ogen, maar ik ben geen racist. Sterker nog; ik ben jarenlang in discussie gegaan met mensen waarvan ik vond dat ze wel racistisch waren. Het moet een jaar of 15 geleden zijn dat ik me voor het eerst besodemieterd voelde. De man van buitenlandse afkomst waar ik ooit mee had gewerkt en ik altijd verdedigd had tijdens soms heftige discussies was opgepakt voor diefstal. “Godverdomme klootzak, waarom doe je dat nou?” zei ik tegen hem. “Ik sta je altijd bij iedereen te verdedigen en nu flik je dit!”

Een tijdje later word ik bestolen, maar merk dat pas als die Oost-Europese mannen de winkel verlaten. Ik volg ze en pak de mobiele telefoon (koelkastmodel, het was 1998). Ik stap niet uit de auto maar in de hal van de veerboot worden ze aangehouden.
Een maand later staan de mannen die ik heb aangewezen en waarbij tassen vol gestolen spullen gevonden worden uitdagend voor de etalage me intimiderend in mijn gezicht te kijken.
Ze gaven adressen aan elkaar door. Elke maandag kwamen er anderen stelen.

Weer iets later betrapte ik een zwarte man die twee flessen onder zijn jas had. Ik sprak hem aan en het eerste dat hij zei was: “U discrimineert mij.” Ondertussen tijdens de commotie en op het moment dat deze zwarte man zijn flessen achterliet had zijn blanke handlanger (naar later bleek) twee dure flessen gestolen. Ik had het gevoel een diefstal verijdeld te hebben maar was er ingeluisd door die zwarte man die op mijn emotie inspeelde.

Weer iets later; twee mannen stelen (naar ik denk) een fles. Ik ren er achteraan in blinde woede en trek een man zijn trui omhoog. Hij verstaat me niet. Ook niet in het Duits. Tussen zijn broekband zitten echter twee flessen. Ik trek ze vantussen zijn broek en begin pas te bibberen als ik weer binnen ben en de politie bel. De man had ook een mes kunnen hebben, maar daar dacht ik pas later aan. Het waren Russen. Ze worden aangehouden, maar niet opgepakt. Ze waren namelijk diezelfde nacht al verbaliseerd voor wildkamperen. Om die boete te voldoen had de politie ze naar de geldautomaat gebracht bij mij op het plein. Het was zielig ze weer op te pakken.
Weer een tijd later word ik bestolen door een buitenlandse man. Omdat ik dat pas bemerk nadat hij is vertrokken en ik weet waar hij woont krijgt hij politiebezoek. Hij komt vervolgens diverse malen verhaal halen. “U discrimineert mij, als u mij het niet ziet pakken mag u geen aangifte doen.” Ik zei: “Wees gerust; of u nu groen, geel of zwart bent, als u van me steelt laat ik u oppakken.”  Maar hij werd erg intimiderend. Het was het moment ergens eind jaren ‘ 90 dat ik me niet meer veilig in mijn eigen winkel waande en de eerste camera’s met opnamefaciliteiten aanschafte.
Een paar jaar later was er een inbraakgolf in de buurt. Waarschijnlijk Oost-Europese bendes. Ik sliep niet meer. Liep een soort van wacht ’s nachts.
Er kwam een dure alarminstallatie. Ik wilde weer slapen. En ik baalde dat ik niet gezien had dat de winkel van overbuurman de drogist helemaal leeggehaald was op een nacht. De man is er nooit helemaal overheen gekomen, zette 25 sloten op zijn deuren.
Een paar weken geleden was het prijs in onze nieuwe winkel in Sluis. Door goede camerabeelden en alert optreden van de politie werden die Roemenen gepakt.
Gisteren hielden enkele winkeliers in de buurt weer rovende Roemenen aan. Winkeliers worden alerter. Maar wij winkeliers zijn geen racisten als we melden dat het (wederom) een Roemeense roofbende betrof. Het hele MKB heeft inmiddels fors geïnvesteerd in camerasystemen, in alarminstallaties, in alles wat onze en de veiligheid van onze medewerkers verhoogt.
Zolang in het buitenland de verhalen blijven rondzingen dat je relatief weinig risico loopt op je rooftochten in Nederland zal dat helaas niet voldoende zijn. Ik ben geen racist, maar als je als Roemeen bij mij komt roven, ben je een Roemeense rover. En dat zegt helemaal niets over alle andere Roemenen die netjes thuiszitten.
Soms denk ik dat die grenscontroles zo slecht nog niet waren.

5 reacties op “Racist

 1. Bij mij is vorig jaar geprobeerd in te breken. Gelukkig zonder resultaat, maar wel 2500 euro schade.
  De politiemensen vertelden me dat de daders naar alle waarschijnlijkheid, rondtrekkende Oostblok bendes waren. Weinig hoopvol…

 2. Een paar jaar geleden zat ik na een afsluitend raadsdiner tegenover een dame die hier in Den Haag PvdA-raadslid was.
  We hadden het over een nieuw offensief tegen zakkenrollers rond de feestdagen in december, dat in de Binnenstad was aangekondigd en waarover ik had geschreven (toen ik nog zelf een krant mocht vullen met nieuws over de Binnenstad).
  http://www.bof-denhaag.nl/nieuwsarchief/2007/2007_12_bb41_1
  http://www.bof-denhaag.nl/nieuwsarchief/2010/2010_03_bb60_03

  Het verbaasde me dat eigenlijk alleen maar werd gewezen wat potentiële slachtoffers aan capriolen zouden moeten uithalen om te voorkomen dat ze worden beroofd. En dat er niets werd vermeld over een strengere aanpak van zakkenrollers: die worden na een proces verbaal namelijk direct weer vrijgelaten.

  “Als ze die lui nou oppakken en pas ná de feestdagen weer vrijlaten, lijkt het me dat de lol er gauw af is”, voegde ik haar toe.
  “Ben je nou helemaal gek geworden?”, reageerde ze, “iemand vast zetten voor alleen maar het stelen van een handtasje? Van wat voor partij ben je eigenlijk?”

  Helaas zijn dergelijke gedachten ook gemeengoed bij de rechtbank en – helaas heb ik het ook zelf met mijn ogen moeten ervaren – bij justitie.
  En zolang dat zo is, zal dat niet veel veranderen.

 3. Misschien wordt het eens tijd dat we onze knuffelmentaliteit eens onder de loep nemen. Als ik dit lees, voel ik me je mee over dat knagende gevoel van onveiligheid. En dat je zelf je comfortzone beperkt of laat beperken door grijpgrage dieven.
  Ik weet ook wel dat de dief waarschijnlijk een prima reden heeft om over te gaan tot deze daad en dat zijn normen en waarden anders zijn, maar wij hebben wetgeving.
  En het lijkt alsof we toch de mantel der liefde over de handhaving leggen. WAAAAAROM IN GODSNAAM!

  Zo, even wat SGP, SP, CDA, CU frustratie er uit.

  Gelukkig ken ik je als persoon en geloof niet dat je snel oordeelt. Zeker niet op basis van kleur, afkomst of geloof. Ik vind het zelfs naar dat je dit moet verdedigen.

 4. Ik kan dan wel een linkse jongen wezen, maar ook ik vind dat het beestje bij de naam genoemd moet worden. Als een stel blonde blauwogige hollandse hooligans stenen door je raam gooien volgt er ook een beschrijving van hoe ze eruit zagen. Dat mag ook gelden voor roemenen of wat voor mensen dan ook. Ik vind die camerabeelden heel handig. Terecht dat je ze gebruikt. Je hoeft je door niemand te laten bestelen, ook niet als ze eruit zien als ET.

 5. Ja dat komt jarenlang politiek-correcte indoctrinatie. Dat je jezelf moet verklaren, uitgebreid, om te voorkomen dat je als racist te boek staat. Terwijl er eigenlijk meer aandacht zou moeten zijn om dat tuig te bestrijden. Maar ja dit is Nederland

Reacties zijn gesloten.