Hoe selecteert u uw wijn?

Column gepubliceerd in Proost Magazine 1-2013

Nog steeds kom ik drankenkaarten tegen met daarop de omschrijvingen glas rode wijn, glas witte wijn en glas rosé. Het weerhoudt me er meestal van om wijn te bestellen.

Ik wil weten wélke wijn ik drink, in ieder geval van welke druivenrassen de drank gemaakt is. Soms vraag ik bedieningsmedewerkers dan ook naar informatie over de huiswijn. Negen van de tien kunnen me dat pas vertellen na een gang terug richting de bar. En op de vraag: “Mag ik de fles even zien?”, krijg ik soms het antwoord dat die er niet is omdat de drank uit een vat komt …

Wijn uit een tank doet bij mij alle alarmbellen afgaan.
Waar is dat vat gevuld? Wie controleerde de herkomst? Hoe is die wijn geselecteerd? “Het is gewoon makkelijk want werkt snel”, wordt dan gezegd. “Maar heeft u het ook geproefd?”, vraag ik dan, als ik er echt zin in heb. Eén keer was het antwoord op deze vraag zelfs: “Ik drink geen alcohol”.

Er wordt vaak op prijs ingekocht in plaats van op smaak. Dat is jammer. Huiswijnen zouden wat mij betreft altijd het visitekaartje moeten zijn van je bedrijf. Net als gerechten van de chef in een restaurant de beste zijn op de kaart, zouden je huiswijnen dat ook moeten zijn. Wijnen die je zelf selecteert, het liefst tijdens een proefsessie samen met het personeel. Wijnen waar je blij van wordt en waar je vervolgens je gasten blij mee maakt. Nu bestel ik in een kroeg vaak een glas mineraalwater, af en toe ook niet ongezond natuurlijk, omdat ik bang ben enorme spijt te gaan krijgen van de wijn.

En dan het glas. Een wijnglas is schoon, droog en heeft een voet, zodat je ermee kunt walsen. Je ziet steeds vaker zo’n waterglaasje met ribbeltjes gebruikt worden; ik gruwel ervan. Een wijnglas schenk je bovendien niet helemaal vol: er moet ruimte blijven voor je neus. Als ik mijn neus in een te vol glas stop om te kunnen ruiken, schieten mijn neusgaten vaak vol wijn. Met alle gevolgen van dien. En zo’n grote neus heb ik niet eens.

Simon Carmiggelt zei ooit: “Als ik een glas wijn drink word ik een ander mens, en die ander heeft altijd geweldige dorst.” Ik heb dat alleen met goede wijn.