Bolo Rei, Koningscake met King’s Blend Coronation Port

WP_001092Bolo Rei, de “Cake van de Koning” is weliswaar een traditioneel kerstdessert in Portugal, maar deze lekker gevulde cake is ook op 30 april, de Kroningsdag van Koning Willem-Alexander natuurlijk een traktatie, zeker in combinatie met een glaasje King’s blend Coronation Port!

Ingrediënten:
150 gram gekonfijte en gehakte vruchten en sukade, 30 gram rozijnen, 30 gram krenten, 100 gram gemengde, gehakte noten, 60 centiliter port, 750 gram gezeefde bloem, 100 gram suiker, 50 gram gedroogde gist, 1,25 deciliter lauwwarm water, 150 gram boter, een halve eetlepel geraspte citroenschil, 4 eieren en 1 extra dooier, snufje zout.

Werkwijze:
Meng alle noten, fruit, rozijnen en krenten goed door elkaar met de 60 centiliter port.
Roer in een beslagkom 100 gram van de bloem, 1 eetlepel van de suiker, het water en het gist door elkaar. Circa 10 minuten lauw wegzetten.
Intussen de boter met de rest van de suiker en het citroenrasp wit en “schuimig” kloppen. Sla er dan één voor één de eieren door.
Vervolgens het gistmengsel erdoor mengen en beetje bij beetje de rest van de bloem met een snuf zout. Als laatste de gemengde noten/vruchten.

Coronation PortMeng alles nog even goed door en laat het deeg nu op een rustige, warme plaats rijzen. Ongeveer 2 à 3 uur; het volume verdubbelt zich.

Oven voorverwarmen op 200 graden. Doe het deeg nu in een grote of twee kleinere, beboterde en met bloem bestoven vormen.
Garneer met wat achtergehouden noten/fruit en bestrijk met de losgeklopte eidooier. Afbakken in circa 25 à 30 minuten op 200 graden.

Serveer deze Koningscake (vgl. Galette of Gâteau des Rois) in gulle plakken met een glas Kings Blend Coronation Port van Kopke.
Deze unieke en gelimiteerde port bestel je hier.

Één reactie op “Bolo Rei, Koningscake met King’s Blend Coronation Port

Reacties zijn gesloten.