It’s glice to meet you!

Tine en Bertus zijn ondernemers. Tine belde me tijdens mijn #plan2012. Ze vertelde wie ze was, ik kende haar nog niet, melddde dat Bertus en zij graag VIP-klant wilden worden. ‘We doen mee omdat Bertus van whisky houdt en we het geweldig vinden om deel uit te maken van dit verhaal. We hebben die banken helemaal niet nodig als we als ondernemers iets voor elkaar doen.’
Tine reed vanuit het hoge Noorden (Heerenveen) naar me toe tijdens de verbouwing. Bertus heeft een traditionele glasfabriek, één van de oudste van het land, en ze wilden graag iets voor me maken. Dat werd een glazen onderstel voor mijn bureau midden in de winkel met daarin de zeeuwmeermin van de zeeuwierjenever. Bertus maakt hele bijzondere dingen. Bijvoorbeeld een helder glazen wc-deur waarvan iedereen schrikt, maar die door het op een knopje drukken ineens mat wordt.
Ergens vorig jaar had ik een lezing in Groningen. Ik reed via Heerenveen om hun bedrijf te kunnen bezoeken. Ik liep door de fabriekshallen, kreeg te zien wat ze allemaal maken en hoe. Ze maken daar bijvoorbeeld zelfs de glazen deurtjes voor de automaten waarmee je een kroket uit de muur trekt.
Op dat moment was ik me ook net aan het oriënteren over whiskystenen. Doordat ik er vraag naar had in de winkel. In Schotland werd vroeger al whisky gekoeld door een hand kiezels uit de beek te halen. Als je ijs in je whisky doet komt er water bij. Als je wel wilt koelen maar niet wilt verdunnen is steen een goede optie. Inmiddels maken Finnen, Zweden maar ook Chinezen steentjes van graniet of zeepsteen in de vorm van ijsblokjes om je whisky te koelen.

Ik zag al dat glasafval, en hoorde de verhalen over overcapaciteit nu het in de bouw zo slecht gaat. Naast hem stonden bedrijven leeg. Eén ervan was een aannemer, een familiebedrijf dat bijna 100 jaar had bestaan en die week failliet verklaard was. Schrijnende verhalen.
Bertus is een whiskyliefhebber. Ik vroeg me af of die steentjes die ik nu wou gaan importeren uit Scandinavië ook in glas gemaakt zouden kunnen worden. Van het afval. In de loze uren. En wat zou dat doen met de whisky?
Bertus en Tine waren enthousiast. Er kwamen prototypes, een soort platte knikkers, gepolijst en extra gehard. Steen houdt langer koel, maar glas koelt dieper, een beetje meer als ijs. Alleen houdt het die koelte iets minder lang vast. Ze zagen er prachtig uit.
Deze week kwam alles in een stroomversnelling. We gaan het doen. Het worden luxe glazen ijsblokjes in schijfvorm die we aan gaan bieden in bedrukbare stoffen zakjes die niet alleen de functie van verpakking hebben maar waarmee je ze ook in de diepvries bewaart. Een soort zakje diamanten maar dan anders. Ze worden gemaakt van het afval dat ontstaat als de gaten in glazen douchedeuren gestanst worden. Daarna extra gepolijst en gehard in een oven. Dat procedé gaan we binnenkort filmen.
En toen de naam nog. Het worden Glice Buttons. Een samenvoeging van glass en ice, de buttons verwijzen naar de vorm, maar ook naar de knoppen op Social Media. Googlend op glice zag ik dat Justin Bieber zich vorige week versprak. Hij zei: ‘It’s glice to meet you’, hij worstelde tussen glad en nice.
It’s glice to meet you. Drinken doe je bij voorkeur nou eenmaal niet alleen en is een sociaal iets. De Glice Buttons ga ik zo spoedig mogelijk verkopen. En je kunt ook je bedrijfslogo op de zakjes laten plaatsen.
Negen glice buttons in een zakje, voor drie gekoelde glazen whisky of wijn. We doen geen water bij de wijn, maar it’s always glice to meet you.
De verkoopprijs zal om de 20 euro per zakje liggen. Dan heb je wel een duurzaam product dat met liefde gemaakt is met dank aan de netwerkeconomie en een verhaal heeft. Glice!
O, en bestellingen plaatsen voor het meest geweldige relatiegeschenk van 2013 kan natuurlijk al gewoon! Bij mij.

4 reacties op “It’s glice to meet you!

  1. Geweldig mooi verhaal en met recht mag je dit ondernemen noemen. Respect!! Hier kunnen de landsbestuurders wat van leren :)

  2. Geweldig idee. En dan ‘Glice to meet you’: ik wou dat ik het bedacht had! En nu heeft nota bene Justin Bieber het bedacht…. Je zou er jaloers van worden. Bijna.

Reacties zijn gesloten.