Presentatie stemwijzer

De lijsttrekkers van de zittende partijen waren er niet allemaal. Mark Rutte was er niet, Emile Roemer, Diederik Samsom, Geert Wilders en Hero Brinkman waren ook niet. De eerste drie hadden zich laten vervangen. Voor Geert stond geen stoel gereed. Die had zich waarschijnlijk keurig afgemeld, en bij Hero prijkte een lege stoel met naambordje.
Wie er daarentegen wel allemaal waren waren de lijsttrekkers van de nieuwe partijen. De partijen die nog niet in de kamer zitten maar wel op gestemd kan worden. Johan Vlemmix kwam hijgend en bezweet net op tijd binnengerend.
Ik was er ook, als secondant van Sammy van Tuyll, onze lijsttrekker. Er speelde zich een naar mijn mening toch wel vreemd schouwspel af voor mijn ogen. Aan de kant van de tafel waar de zittende lijsttrekkers (of hun vervangers) zaten dromden de cameraploegen zich om de stoelen heen waar de lijsttrekkers de stemwijzer invulden. Aan de andere kant van de tafel, de kant van de tafel waar de nieuwe lijsttrekkers zaten, was het zowat leeg.
Er waren vanmiddag acht nieuwe lijsttrekkers van acht nieuwe partijen die het voor elkaar gekregen hadden voldoende steunverklaringen te verzamelen midden in de vakantietijd. Acht partijen die zonder subsidies, en vaak ook zonder budget campagne voeren.
Nieuwe partijen, maar wel met een achterban. Want nieuwe partijen ontstaan niet uit het niets.
Nieuwe partijen met nieuwe verhalen, en er was vanmiddag helemaal niemand van de massaal aanwezige pers die die verhalen wou horen. Ik zag hoe ze soms op het botte af genegeerd werden door de dames en heren van de media. Nu paste dat wel weer helemaal bij de houding over de kritiek op de stemwijzer van Prodemos. Toen Sammy aan de orde stelde dat de stemwijzer, althans de opbouw ervan, nadelig was voor de nieuwe partijen werd er geprobeerd hem af te kappen.
Prodemos is een overheidsinstantie. ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ is er te lezen. En in een democratie geef je elke partij dezelfde kansen.
Acht partijen, acht lijsttrekkers, acht kandidatenlijsten vol mensen die denken wat te kunnen bijdragen aan een beter Nederland, met nog zoveel geloof in de democratie dat ze de strijd durven aangaan met de gevestigde orde.
Die gevestigde orde is trouwens wel een verhaal apart. Als je ze aanspreekt maak je een geanimeerd praatje met Kees van der Staay van de SGP, maar krijg je van Alexander Pechtold louter omhooggetrokken wenkbrauwen, die wil alleen in een camera praten.
Ik bekeek dat hele circus voornamelijk vanaf de zijlijn, zag de bijna wanhopige pogingen van nieuwe partijen om ook met journalisten te praten. Die journalisten wuifden ze echter weg met een handje en slaakten hoorbare verveelde zuchten. Ze wilden vooral Sap en van Haersma Buma nog even een zinnetje over de stemwijzer laten uitspreken. Van Haersma Buma die wat stond te stotteren, maar dan wel weer de kans kreeg het opnieuw te doen, zo aardig zijn de journalisten en gevestigde orde wel voor elkaar. Dat dan weer wel.
De gevestigde orde waren de sterren en de vrienden, de nieuwe partijen waren als de familieleden die je uit goed fatsoen uitnodigt op het feestje waar je ze eigenlijk liever niet bij hebt.
Maar je kunt het nu eenmaal niet maken die nieuwe partijen niet uit te nodigen. Want de democratie is natuurlijk heilig voor Prodemos. Dat ze ook een verkiezingskrant uitgebracht hebben met in het midden een dubbele pagina ‘op wie kunt u stemmen’ met daarop de tien zittende partijen met hun lijsttrekkers en standpunten met rechtsonder een klein blokje in rood (gevaar!) met ‘wilt u weten wie er nog allemaal meedoen kijk dan op kiesraad.nl’ vinden ze zelf waarschijnlijk ook heel erg democratisch.
‘Die hebben we in juni al gedrukt’ werd er als verklaring gegeven. Dat is misschien een beetje vroeg voor een verkiezingskrant als pas begin augustus duidelijk is welke partijen er mee doen. Nee, vandaag was voor mij duidelijk geen feest der democratie. Het was een stukje geregisseerd theater wat we met zijn allen verwarren met democratie. Eigenlijk was het wel een beetje een deceptie.

2 reacties op “Presentatie stemwijzer

 1. Je beschrijft een systeem op NL niveau dat in alle sectoren en mondiaal zichtbaar is.
  De incrowd…..met steeds meer inteelt kenmerken, belangrijke oorzaak van de crisis. Een gesloten systeem.
  Het is ook het spanningsveld tussen vrijheid en verbinding. Je doet een beroep op “sociaal” gedrag van zittende “macht”, terwijl de werkelijkheid is dat je het zelf mag en kunt uitzoeken.
  Draai het om, wil en kun je vanuit LibDem daar en op dat moment er bij horen? Is het niet heel slim van Geert Wilders om er niet bij te zijn. Of zoals Hero Brinkman zelfs zonder afmelding?
  Zodra je de stekeligheden van negatie binnen laat dringen, je laat beïnvloeden raak je ingezogen. Kijk niet naar hen….zorg dat ze naar jou/jullie gaan kijken, luisteren.
  Je kunt het!

Reacties zijn gesloten.