Kruidnoten, pepernoten en de strooigoedtaalverloedering

Pepernoten "De kruidnotenfabriek in Harderwijk draait op volle toeren. Dat moet ook, want per jaar eten we in Nederland meer dan 3 miljard pepernoten." Dit staat te lezen op de site van de NOS.
Dat is net zoiets als schrijven: "De autofabriek draait op volle toeren. Dat moet ook want er worden in Nederland miljoenen fietsen verkocht."

Een auto en een fiets zijn beiden vervoermiddelen, maar wel anders. Een auto en een fiets verschillen net zo veel van elkaar als een kruidnoot en een pepernoot. En het gaat maar door. In de kop van het artikel heeft de NOS het over een pepernotenfabriek terwijl ze een kruidnotenfabriek laten zien in het bijbehorende filmpje.
Zelfs Google blijkt inmiddels totaal verloederd te zijn. Ik ga morgen nieuwe vergelijkende foto's maken van pepernoten en kruidnoten bij de bakker en die 24 keer uploaden met de juiste namen om te proberen die pepernoot met de juiste afbeelding in Google te krijgen en niet met de afbeelding van een kruidnoot.
Nog ̩̩n keer: pepernoten worden gemaakt van een soort peperkoekdeeg, net als taai taai, al dan niet met anijs. Het zijn zachte brokjes. Kruidnoten worden gemaakt van speculaasdeeg en smaken dan ook als speculaas. Als zelfs de NOS en het Jeugdjournaal het al niet meer weten en Google ook al verloederd is, hoe moeten we deze Рeenvoudige Рkennis dan nog mee overdragen aan de volgende generaties?
Op de foto zijn de lichtere vierkantjes pepernoten. Het zijn zelfs Zeeuwse mèt anijs, ook wel peperboll'n' genoemd. Die oorsprong schijnt dan weer ergens in Vlaanderen te liggen waar men in Kortrijk op pinkstermaandag nog jaarlijks een peperbollenomgang kent. Dit verhaal is te lezen in het boek 'Kezanse Kostelijkheden' waar ook het recept van de Zeeuwse peperbollen in staat.

0 reacties op “Kruidnoten, pepernoten en de strooigoedtaalverloedering