De Sint en de betutteling

Sint Zoals jullie wel of niet weten hebben wij twee pubers van 13 en 15 (oké, bijna 16). Die werden van de trailer van de nieuwe film 'Sint' van Dick Maas al helemaal opgewonden: "Die wil ik zien!"
Toen kwam dat gezeur over die posters en wilden ze nog liever.
'Helaas pindakaas' leek het, want in Nederland is deze film door een aantal moraalridders op 16+ gezet. Dat is niet enkel een advies, je komt als je jonger bent ook echt de bioscoop niet in. Ook niet met je ouders. En dat terwijl er op Youtube en Wikileaks veel ergere dingen te zien zijn en ze wel Oh Oh Cherso zitten te kijken op de bank.
Wij gaan enkele malen per jaar met zijn vieren naar de film. Dat is altijd een feestje; grote bakken popcorn, cola, na afloop of vooraf ergens iets eten. Dit vinden pubers nog leuk, en ik kan u vertellen dat het best lastig is soms iets te verzinnen dat pubers leuk vinden.

Gelukkig is België slechts op een steenworp afstand. Een land met toch een heel stuk minder betutteling dan Nederland, want daar is die film gewoon toegankelijk voor alle leeftijden.
Wij bepalen graag zelf waar we met onze pubers heen willen gaan. Dus gaat onze economische injectie binnenkort niet naar Zeeland maar naar Vlaanderen. Daar komt de film volgende week uit. We gaan gewoon naar Belgie, waar mijn pubers wel legaal de bioscoopfilm mogen zien. We hebben er zin in, al ging ik eigenlijk liever gewoon naar Terneuzen.

0 reacties op “De Sint en de betutteling

 1. Dan hebben jullie nog mazzel dat België om de hoek is. Woon je in Den Helder dan gaag het hele feest niet door. Vind het wel wat overdreven hoor, kom je nou met kinderen van tien jaar aan, oké, kan ik me iets bij voorstellen. Ene kind is het andere kind niet, ouders weten wat hun kinderen kunnen hebben en een bios niet.
  Feest dat het feest in België toch doorgaat :-)

 2. Reken maar dat deze film illegaal word geregeld door de jeugd. en Nee paté kom je ook onder begeleiding niet in.

 3. Ze zijn al aan het zoeken en uitwisselen waar en of hij gedownload kan worden. Daar hebben ze mij niet voor nodig.

 4. @ eljo: ook niet als ze 14 of 15 jaar zijn? Volgens de wet mag dat namelijk wél:

  “Bij bioscopen geldt de uitzondering dat kinderen die één of twee jaar jonger zijn dan de leeftijdsgrens van 12 of 16 jaar onder begeleiding van een ouder mogen worden toegelaten. Dit houdt in dat een kind van 11 jaar onder begeleiding van een ouder mag worden toegelaten tot een film met een leeftijdsgrens van 12 jaar. Hetzelfde geldt voor kinderen van 14 of 15 jaar die samen met een ouder een 16 jaar film willen bezoeken.”

  Bron: http://www.kijkwijzer.nl/pagina.php?id=52

 5. Ik vind het altijd wel fijn, die betutteling. Als een film niet geschikt is voor kinderen onder de 16, weet ik dat ik (schijterd van 27) er dus ook maar beter niet naar toe kan gaan ;)