Recept Echte Zeeuwse Bolus

Wilfred_droppersWilfred Droppers, de vrolijke eigenaar van de Stadsbakkerij in Zierikzee, maakt samen met mij, en een aantal andere actieve Zeeuwse winkeliers, deel uit van het detailhandelsnetwerk Zeeland van de Kamer van Koophandel.
Onlangs werd hij uitgeroepen tot Beste Bolusbakker wat mij er toe bracht hem het prijswinnende recept te vragen van dat typisch Zeeuwse mierzoete banket wat in Zeeland traditioneel op zaterdagmorgen bij de koffie hoort.
Vanochtend mailde hij me. Iedereen kan nu de beste bolussen bakken!

Logobestebolusbakker_lc1Wilfred:
Allereerst heb je de drie T’s nodig. Temperatuur, Tijd en Toewijding.
Verder moeten alle grondstoffen van de beste in zijn soort gebruikt worden.
Bloem met goede eiwitkwaliteiten, verse bakkersgist, roomboter,
R3 donkere basterdsuiker, gemalen kaneel, volle melk.
Ik heb er een soort thuisbakrecept van gemaakt, leuk voor je bloggers.
Ze moeten wel rekening houden
met een sterk vervuild huishoudoventje want de suiker druupt en sputtert alle kanten op.
Voor de bovenstebeste bolus ( lekker plakkerig en klef) gebruik je de volgende hoeveelheden:
Bolussen_31 kilo bloem ( van de ambachtelijke molenaar bijv.)
20 gram zout
40 gram gist
150 gam boter ( keukentemperatuur)
25 gram melkpoeder
25 gram basterdsuiker
570 gram volle melk ( temperatuur 15 graden)
rolsuiker
1 kilo R3 donkere basterdsuiker ( of de donkerste basterd die je vinden kunt vermengen met 10 gram zwarte stroop)
4 gram kaneel
 • Meng alle grondstoffen gedurende 5 minuten en kneed het deeg stevig af gedurende 15 minuten.
 • De gewenste deegtemperatuur is 27 graden.
 • Laat het deeg 15 minuten rijzen.
 • Verdeel het deeg in stukjes van 55 gram en rol ze door de suiker tot puntjes van15 cm lang.
 • Laat de stukjes 15 minuten onder de suiker rijzen.
 • Rol de puntjes in de suiker tot een lange strengel van 25-30 cm.
 • Draai nu het deeg spiraalsgewijs tot een bolus.
 • Leg ze met het laatste puntje onder de gedraaide bolus op een met papier beklede bakplaat.
 • Leg de bolussen op een plaat, zorg dat ze 2 cm uit elkaar liggen.
 • Laat de bolussen gedurende 2 uur ( of zolang als nodig is ) rijzen tot ze tegen elkaar aan liggen.
 • Laat ze onder een doek of noppenfolie rijzen.
 • Verwarm intussen de oven voor op 250 graden.
 • Bak de bolussen gedurende 7-8 minuten op 250 graden en keer ze om op een stuk stevig karton.
Smullen maar !
Op een Zeeuwse bolus hoort eigenlijk nog een dikke laag roomboter, maar je mag hem ook zonder eten. Wij aten ze vroeger met een dikke laag roomboter van een vork die er in het midden werd ingeprikt, want het is wel een klef gedoe:-)

11 reacties op “Recept Echte Zeeuwse Bolus

 1. Dit is fantastisch!!!!
  Ik kom uit Zierikzee, groeide op met bolussen en degene die ik in het verleden maakte haalden het niet bij die van de bakker. Nu woon ik in Australie en probeer ik dingen van ‘thuis’ te maken. Ik ga dit zeker proberen.

 2. Ik ga proberen om hier een recept van te maken dat de deegfunctie van mijn broodbakmachine gebruikt. Ik hoop op een heerlijke kleffe boel.

 3. Hallo Wilfred,
  Het recept van jou bolussen bevat geen gember. Wat zijn dat dan voor een soort bolussen (met gember en gemberstroop)?

  Van een bakker die reeds met de fut is, Henny Lansink te Zwolle

 4. hallo henny,
  Gember?? basterdsuiker en kaneel heb je nodig gember hoor daar echt niet bij.
  De echte zeeuwse bolus is zonder gember.

 5. Hallo
  Ik heb een vraag over het bakken.
  Moet ik de bolussen omdraaien tijdens het bakken in de oven of nadat ze gebakken zijn???
  Het lijkt me een lekker recept!

  Groetjes Francisca

 6. Hallo, ik heb al een keer dit recept gebruikt en de smaak is werkelijk goed. Maar ik zit met nog twee probleempjes namelijk hoe krijg ik de bolussen klef, de mijne waren nogal droog en wat is het geheim van een luchtig beslag? Ik hoop dat een van jullie verder kan helpen.

 7. Ik heb alle ingredienten door elkaar gegooid (zoals hier staat beschreven!) en het klopt helemaal niet. Na andere recepten te bekijken blijkt dat je alleen de bloem eieren etc door elkaar gooit en het dan door de bastardsuiker rolt!

 8. hallo,

  ik heb het recept gebruikt en precies zo gemaakt zoals boven bescheven. ja ze waren heerlijk klef (het spetteren in de oven viel wel mee hoor)

  maar ze waren veeeels te zout!! ik heb andere recepten opgezocht en daar stond dan meestal bij “mespunt zout”

  is 20 gram zout niet een beetje teveel??

  mvg,

  pieter

 9. hoi

  wat voor melkpoeder moet ik nu gebruiken??

  dsan ga ik het van de week proberen

 10. Pingback: Dé Zeeuwse bolus | Klein stukje dan?!

Reacties zijn gesloten.