Recept echte Zeeuwse Bolus

Wilfred_droppersDeze keer eens een echt Zeeuws recept. Tip vooraf: als je kleine bolusjes maakt en je serveert er een klein glaasje Zeeuwse babbelaarlikeur bij heb je een culinair Zeeuws dessertje.
Wilfred Droppers, de vrolijke eigenaar van de Stadsbakkerij in Zierikzee, maakt samen met mij, en een aantal andere actieve Zeeuwse winkeliers, deel uit van het detailhandelsnetwerk Zeeland van de Kamer van Koophandel.
Onlangs werd hij uitgeroepen tot Beste Bolusbakker wat mij er toe bracht hem het prijswinnende recept te vragen van dat typisch Zeeuwse mierzoete banket wat in Zeeland traditioneel op zaterdagmorgen bij de koffie hoort.
Vanochtend mailde hij me. Iedereen kan nu de beste bolussen bakken!

Logobestebolusbakker_lc1Wilfred:
Allereerst heb je de drie T’s nodig. Temperatuur, Tijd en Toewijding.
Verder moeten alle grondstoffen van de beste in zijn soort gebruikt worden.
Bloem met goede eiwitkwaliteiten, verse bakkersgist, roomboter,
R3 donkere basterdsuiker, gemalen kaneel, volle melk.
Ik heb er een soort thuisbakrecept van gemaakt, leuk voor je bloggers.
Ze moeten wel rekening houden
met een sterk vervuild huishoudoventje want de suiker druupt en sputtert alle kanten op.
Voor de bovenstebeste bolus ( lekker plakkerig en klef) gebruik je de volgende hoeveelheden:
Bolussen_31 kilo bloem ( van de ambachtelijke molenaar bijv.)
20 gram zout
40 gram gist
150 gam boter ( keukentemperatuur)
25 gram melkpoeder
25 gram basterdsuiker
570 gram volle melk ( temperatuur 15 graden)
rolsuiker
1 kilo R3 donkere basterdsuiker ( of de donkerste basterd die je vinden kunt vermengen met 10 gram zwarte stroop)
4 gram kaneel
  • Meng alle grondstoffen gedurende 5 minuten en kneed het deeg stevig af gedurende 15 minuten.
  • De gewenste deegtemperatuur is 27 graden.
  • Laat het deeg 15 minuten rijzen.
  • Verdeel het deeg in stukjes van 55 gram en rol ze door de suiker tot puntjes van15 cm lang.
  • Laat de stukjes 15 minuten onder de suiker rijzen.
  • Rol de puntjes in de suiker tot een lange strengel van 25-30 cm.
  • Draai nu het deeg spiraalsgewijs tot een bolus.
  • Leg ze met het laatste puntje onder de gedraaide bolus op een met papier beklede bakplaat.
  • Leg de bolussen op een plaat, zorg dat ze 2 cm uit elkaar liggen.
  • Laat de bolussen gedurende 2 uur ( of zolang als nodig is ) rijzen tot ze tegen elkaar aan liggen.
  • Laat ze onder een doek of noppenfolie rijzen.
  • Verwarm intussen de oven voor op 250 graden.
  • Bak de bolussen gedurende 7-8 minuten op 250 graden en keer ze om op een stuk stevig karton.
Smullen maar !
Op een Zeeuwse bolus hoort eigenlijk nog een dikke laag roomboter, maar je mag hem ook zonder eten. Wij aten ze vroeger met een dikke laag roomboter van een vork die er in het midden werd ingeprikt, want het is wel een klef gedoe:-)

0 reacties op “Recept echte Zeeuwse Bolus

  1. eindelijk gevonden de echte bolussen .wij gingen ze altijd halen in zierikzee.nu kan ik ze zelf bakken voorthuis.was altijd zelf bakker nu met de vut

  2. Is r3 basterdsuiker hetzelfde als de donkere basterdsuiker van csm die je overal kunt kopen?

    Met vriendelijke groeten,

    Koekje

  3. Als Zeeuw zijnde weet ik wat lekker is: een bolus!!!