Private labels, etiketje er op of toch liever een uniek product?

eigen-merkenPrecies vijfentwintig jaar geleden, in het voorjaar van 1993, zat ik tijdens de voorbereidingen voor het openen van onze winkel aan tafel met twee heren uit het oosten van het land. Het gesprek ging over private labels. Geen slijter kon destijds zonder. Een jenever, vieux, bessenjenever, advocaat en natuurlijk kruidenbitter met een eigen etiket.
Het ging niet om eigen recepturen maar enkel om het eigen etiket.
Ik kon bij de kruidenbitter destijds wel kiezen uit vier recepturen. Jarenlang verkocht ik die producten, vooral aan toeristen die in elke plaats dezelfde kruidenbitter kochten, telkens met een ander etiket.
De volumes van de private labels werden kleiner, en wij specialiseerden steeds verder. Toen twee jaar geleden onze leverancier van de private labels failliet ging stopten we er definitief mee. 
dutchrosesfeer
Zeeuwierjenever

Inmiddels hadden we ook eigen producten die in tegenstelling tot al die private labels wel uniek waren, speciaal met en door ons ontwikkeld en in kleine batches gedistilleerd.
De Zeeuwierjenever, de Monastique en natuurlijk de Dutch Rose gin waarvoor we zelf de rozenblaadjes plukten bij de biologische rozenkwekerij de Bierkreek bij IJzendijke.
Incidenteel brachten we in de afgelopen jaren een limited edition bier – bijvoorbeeld een Quadrupel van Fort Lapin gelagerd op een Boomsma jenevervat-, we vonden dit jaar een uniek vat 25 jaar oude Demerara rum die we bottelden (er zijn nog een paar flesjes) en er is nu een Private Cask Bruichladdich onderweg uit Schotland dat gebotteld is ter ere van ons 25-jarig bestaan. Dat bijzondere verhaal heeft u nog tegoed.

JantjeJantje
Soms kun je private labels met een ander etiketje echter zakelijk gezien niet negeren. Zo verkoopt de Jantje van Sluis, het biertje dat op menig terras hier in Sluis wordt geschonken en op de markt gezet werd door Horeca Totaal -inmiddels Sligro- prima.
Iedere bierkenner die het etiket goed bekijkt weet dat dit een etikettenbier is van Brouwerij van Steenberge in Ertvelde, maar er staat wel Sluis op en het verhaal over Jantje is prachtig om de toerist te vertellen. Als mensen vragen wie Jantje was neem ik ze mee naar buiten, wijs naar de klokkentoren van het Belfort en vertel het verhaal over jantje die door zijn dronkenschap de stad Sluis redde van een aanval door de Spanjaarden tijdens de 80-jarige oorlog..
Echte unieke ambachtelijke bieren uit de gemeente Sluis zijn er trouwens ook. Maar die verkopen helaas wel een stuk minder.

Babbelaar
We hebben ook jarenlang een Zeeuwse Babbelaarlikeur verkocht met een eigen etiket, inmiddels verkopen we hem enkel nog in de standaard fles.
Wij hebben de keuze gemaakt om als we nu iets met onze eigen naam op verkopen dat ook altijd een uniek product moet zijn. We hebben hier in West-Zeeuws-Vlaanderen geen distilleerderijen, dus ook ik bracht die rozenblaadjes elders voor de distillatie. In ons geval naar Leo, die naast onze Dutch Rose Gin ook onze Monastique maakt (ja van dat verhaal) en vooral bekend is van zijn Schelvispekel en VL92 gin.

schermerginSchermer
Nog steeds kun je private labels laten etiketteren, er zijn volgens mij momenteel nog slechts twee distilleerderijen in ons land die die producten aan slijters leveren. Zo maakt Schermer in Hoorn sinds twee jaar een Dry gin die elke slijter ook met een eigen naam kan bestellen. Schermer maakt trouwens ook de Zeeuwse babbelaarlikeur die al heel veel jaren goed verkocht wordt.
Prima gin, ere wie ere toekomt. De Schermer Dry Gin (die inmiddels dus ook als Gooische, Amsterdamse of zelfs Sluisse Dry Gin te koop is) hebben wij uiteraard ook in ons assortiment tussen al onze andere 300 unieke gins.
Koopt u een product voor het etiket of voor de inhoud?
Er is altijd een keuze.