Infinity, de fles die nooit leeg raakt, mijn eigen ‘Immer’.

Solera Bottle
ralfyHeb jij ook altijd al een fles willen hebben die nooit leegraakt?
Mijn grote vriend Ralfy wijdde in oktober 2012 al een vlog aan zijn eigen ‘Solera Bottles’. Hij gooit restjes goede whisky bij elkaar en creëerde zo zijn eigen ‘Solera Bottle’. Alles wat hij eruit haalt gaat er ook weer in. In hoeveelheid dan. Ik vond het wel grappig. Zo creëer je je eigen unieke blend, je eigen unieke smaak, samengesteld uit whisky’s die je ooit dronk, in een fles die nooit leeg raakt en zelfs een uniek erfstuk kan worden als ook je nabestaanden door blijven gaan met hun kletsjes kwaliteitswhisky toevoegen.
Vanaf januari 2013 mogen slijters laten proeven. Voor 1 januari 2013 was je als slijter strafbaar als je een open fles in je winkel had zonder een apart proeflokaal met vergunning.

Kletsjes

We laten sindsdien heel wat proeven en het aantal aanwezige samples en proefflessen blijft groeien. Af en toe moet je die verzameling eens kritisch bekijken. Proefflessen en samples van whisky’s die inmiddels niet meer te koop zijn kunnen weg. Weg uit de winkel, want als ze niet meer te koop zijn heeft laten proeven ook geen enkele zin.
Dus verhuisden al die kletsjes whisky naar huis en stonden daar in een grote doos, tot ik ze verhuisde naar grote lades en ze daar ook maar stonden.
Ik was de vlog van Ralfy al lang vergeten toen ik vorig jaar besloot die kletsjes bij elkaar te gaan gooien gesplitst in ‘Petra’s Peated’ en ‘Petra’s Unpeated’.
Ik pakte twee mooie lege flessen en ging aan de slag. Sindsdien gebruik ik de whisky’s in cocktails, recepten en zijn ze mijn geheime liefdes die ik enkele malen per maand ontmoet net voor bedtijd. Ik gebruik ze in recepten, om vlees te flamberen, ik maak er sorbetijs mee of Brownies met een flinke bite.
Mijn stiekeme favoriet is de peated in een longdrinkglas met veel ijs mixen met Fentimans Ginger Beer en het sap van een kwart limoen.
Ralfy is wel een stuk georganiseerder dan ik ben. Hij houdt bij wat er in zijn Solera flessen gaat. Dat doe ik niet, administratie is niet zo’n sterk punt van me.
Mijn blends zijn dus waarschijnlijk iets avontuurlijker, maar natuurlijk net zo uniek.

Infinity
Afgelopen week las ik een artikel op een Amerikaans platform. In Amerika schijnen dit soort flessen de afgelopen tijd een ware trend onder whisk(e)yfreaks te zijn geworden. Ze noemen ze ‘Infinity Bottles’ of ‘Living Bottles’.
En waarom zou je jezelf beperken tot whisky? Het kan ook met rum of cognac. Of met gin.
Er zijn zelfs mensen die rum, whisky en cognac of zelfs calvados door elkaar heen mikken, maar dat gaat mij persoonlijk iets te ver.

House Blends
Ik las enkele maanden geleden een artikel over Amerikaanse bars die hun eigen Rumblend hebben, unieke rums die ze zelf blenden en gebruiken in cocktails en puur serveren, deze unieke House Blends onderscheiden hen van de concurrentie. Dat kan dus ook met whisky. Waarom zou je als bar niet je eigen House Blends serveren uit flessen die nooit leeg raken?

Immer
Op zoek naar een mooie Nederlandse naam noem ik mijn unieke flessen nu ‘Immer’, Immer is een synoniem voor eeuwig, voor altijddurend en het Engelse infinity, en een immer is tevens in mijn dialect een emmer, daar kan heel wat in.
Het lijkt me ook leuk ooit elkaars Immers te proeven tijdens een ‘Bring Your own’ event.

Waar moet je volgens mij op letten?

  • Als je alle soorten whisky bij elkaar giet let er dan op dat als je een geturfde whisky bij ongeturfde giet ook enkele druppels de whisky direct rokerig maakt.
  • Let er op dat als je ook blended whisky toevoegt je geen blended malt meer hebt want er ook grainwhisky in zit. Persoonlijk heb ik tot nog toe alleen malt whisky’s toegevoegd, ik denk dat ik in de toekomst aan beiden wel blendeds ga toevoegen, maar dan niet te jonge.
  • Een hele mooie kristallen karaf voor je eigen unieke whisky is prachtig maar let er wel op dat deze ook goed afsluit. De meest mooie karaffen zijn vaak die die niet goed afsluiten en je wil niet dat je alcohol verdampt. Beter is vaak een mooie lege whiskyfles van het etiket te ontdoen en te gebruiken.
  • Als je net start met je eigen fles laat deze dan eerst enkele weken staan om de verschillende whisky’s de kans te geven met elkaar te ‘huwen’. Ga niet van je Immer proeven vlak nadat je iets toevoegde, maar wacht daar telkens een paar dagen mee.
  • Vind je je whisky te fruitig? Voeg wat droge toe. Vind je je whisky te droog? Voeg wat Sherry Cask matured toe. Wil je hem toch wat rokerig? Voeg peated toe, maar pas op met de hoeveelheid! Toch te peaty? Voeg Highland toe.
  • Flessen waar nog maar een bodempje whisky in zit bevatten veel zuurstof waardoor de restjes vaak snel hun levendigheid en karakter kwijtraken. Wacht dus niet te lang met die restjes in je Immer te gieten.
  • Masterblenders hebben hun werk al gedaan bij alle whisky’s, alle whisky’s die je gebruikt zijn kant en klaar, er kan dus erg weinig mis gaan. Een whisky die je puur niet lust nooit in je Immer gooien, daar zal hij niet beter van worden.
  • ImmerPersoonlijk wil ik geen Bourbons of American whiskey’s mengen met Schotse door het andere karakter door de mais, maar er schijnen mensen te zijn die dat juist heel interessant vinden. Het is jouw fles en jouw feestje. En mocht je het gevoel hebben de smaak kapot te hebben geblend neem dan eerst een flinke slok en blend door tot de smaak je weer meer aanstaat.

Rum
Ik dacht tot voor kort dat ik een afwijking had met mijn gemengde fles, maar weet nu dat ik hartstikke hip bezig ben. Ben gelijk begonnen met een nieuwe Immer Rum. Die staat nu te trouwen.
Een Immer, je unieke fles die nimmer leeg raakt.
To Infinity and Beyond!