Beste Linda

(open brief aan Linda Duits)
Hier een brief uit Zeeland, om precies te zijn helemaal uit West-Zeeuws-Vlaanderen. Recht vanuit de verstikkende monocultuur van de periferie zoals jij het noemt.

Route
Dat is per auto vanaf de ring van de A10 naar het zuiden via de nieuwe A4, dan via de A58 naar de tunnel en dan na 6,6 km tunnel rechtsaf richting het westen. Ongeveer drie uur later-als je tenminste zoals ik altijd doe even stopt om te plassen en wat te eten- kom je dan aan in het uiterste zuidwestelijke puntje van ons land.
Met het openbaar vervoer kan ook, trek dan een uur of vijf uit en zorg dat je op tijd vertrekt want de laatste boot in Vlissingen vertrekt altijd netjes op tijd.

Zeeuws-Vlaanderen is een Bourgondisch stukje Nederland dat dan ook vaak en veel bezocht wordt door toeristen. Toeristen overal vandaan, uit allerlei landen, ja zelfs vanuit de grote geweldige stad Amsterdam. Sommige stedelingen vinden het hier zelfs zo fijn dat ze er na diverse vakanties een woning kopen. Die kosten hier maar een fractie van die in Amsterdam.
In Amsterdam wonen ze in een soort van kippenhok terwijl ze voor de helft minder hier een riante woning met tuin hebben. En als je dan niet gebonden bent aan de stad voor je werk is de keuze niet zo heel moeilijk.

Bakfiets
We kijken hier vaak met wat medelijden naar de mensen in de hoofdstad die zich bij voorkeur verplaatsen per bakfiets. Je kunt hier ook prachtig fietsen, over prachtig brede fietspaden zonder dat je fiets direct gestolen wordt als je onderweg even een terrasje pikt. Als je ergens snel moet zijn heb je echter wel een auto nodig.
Openbaar vervoer is hier wat karig, dat is op zich geen probleem, op de meeste plaatsen parkeer je gratis of voor een paar euro per dag. Ja per DAG en niet per UUR.

Racisme
We hebben hier de minste inwoners per vierkante kilometer, heerlijk die ruimte.
Er wonen ook gekleurde mensen hier al is dat procentueel gezien veel minder dan in jouw geliefde stad. De gekleurde mensen die hier wonen praten vaak plat dialect, ze zijn immers opgegroeid tussen ons en wonen niet in aparte wijken.
Er zijn hier inderdaad wat mensen die zich soms wat racistisch kunnen uitlaten, maar dan hebben ze het nooit over de buurman, daarvan zien ze de kleur niet eens. Dat is gewoon de buurman.
Ook wordt er hier wel geroddeld over mensen, dat klopt, maar er zijn ook geen honderden vrouwen die gevangen zitten in hun huis en al jaren niet buiten zijn geweest.
In Amsterdam zijn er dat minstens 300. Je zou willen dat er daar ook meer geroddeld werd.

Maaiveld
Wat ik wel herken in je verhaal is dat als mensen hun kop boven het maaiveld steken ze hier kritiek krijgen of weggehoond worden. Sterke zelfbewuste mensen leren daarmee omgaan. Het zijn slechts de zwakke provincialen die zich om die reden liever onderdompelen in de onpersoonlijke massacultuur van de grote stad waar je je buren of voorbijgangers niet hoeft te groeten op straat en je kunt beperken tot communiceren met een groepje mensen die precies als jij denken.
Dat lukt je hier inderdaad niet, dan vinden mensen je vooral arrogant.

Economie
We hebben hier in die verstikkende monocultuur van de periferie de beste restaurants van het land, we hebben inderdaad een stuk minder journalisten en komen dus minder in het nieuws, we hebben wel veel mensen die heel hard werken. Zo hebben we de laagste werkloosheid van het land en ook de meeste miljonairs. En misschien wel de meeste vacatures. Vooral in de horeca en in de zorg, en nee daar heb je inderdaad geen universitaire studie voor nodig. Wel een gezond paar hersens en handen.
Hier zeggen mensen nog goedemorgen en goedemiddag tegen elkaar in plaats van dat ze als zombies met een grote koptelefoon op hun hoofd in kuddes langs elkaar heen marcheren.

Bloembollen
Tijdens de hongerwinter van 1944 aten ze in jouw geliefde stad bloembollen. Op het platteland was het ook armoe troef, ze hadden echter wel altijd te eten. Ze haalden een koe uit de wei en slachtten die gezamenlijk. Of rooiden samen aardappelen. Als de nood aan de man komt kunnen we dat nog steeds.

Mijn voorouders waren voornamelijk landarbeiders en dienstmeiden. De mensen die hier nu wonen werken vaak in de horeca, in winkels, in de zorg of zijn ondernemer. Ze houden hun eigen broek op. Dat kost hen zoveel tijd dat ze meestal geen tijd hebben om te demonstreren of zich druk te maken over het gezemel in de hoofdstad. Ze halen er hier hun schouders voor op en vinden veel van die discussies idioot.
Genderneutrale toiletten? Hier ga je gewoon naar het herentoilet als je de rij voor de dames te lang vindt. Wat er op een deur staat vinden we niet interessant, als we ons plasje kwijt kunnen is alles prima. En wil je genderneutraal? Dan schroeven we met plezier lachend het bordje van de deur voor je.

Diversiteit
Homoseksuelen kunnen hier prima hand in hand lopen zonder bang te hoeven zijn een pak slaag te krijgen, dat is tegenwoordig in jouw fantastische diverse stad wel anders. Wij vinden ze lief en ze horen bij ons.
Naar vrouwen wordt niet gesist en ze worden ook niet voor hoer uitgescholden als ze een kort rokje dragen. Hoogstens wordt er eens met wenkbrauwen gefronst. Oké er wil hier wel eens een bouwvakker vanaf een steiger naar je fluiten, maar dat is dan best fijn voor je ego. Als ze daarmee stoppen weet je ook dat je te oud bent geworden en niet meer lekker in de markt ligt.

Terreur
In jouw stad wordt het feest van de diversiteit dagelijks gevierd met extra bewaking, terreurdreiging en betonblokken. Elke dag zijn er wel schietpartijen en afrekeningen.
Dat dat hier heel soms ook gebeurt is heel groot nieuws. Een afgehakt hoofd op straat is echter iets dat toch nog wel steeds een exclusief Amsterdams dingetje is.

Regio versus Amsterdam
En toch nog even over die Zwarte Piet. Daar heb ik het eigenlijk al jaren niet meer over.
In een stad met veel gekleurde mensen die ook nog eens in bepaalde wijken bij elkaar wonen spelen andere zaken dan in de provincie. Hier vinden we het belangrijk dat de scholen open kunnen blijven, dat er goede regelingen voor grensarbeiders zijn en verder genieten we met zijn allen vooral van zon, zee, en strand. Ongeacht sekse, kleur of mening. Als je met zo weinig mensen bent moet je het wel samen zien te rooien en kun je niet je ogen sluiten voor het deel van de samenleving dat je liever niet wil zien.

Beste Linda, ik nodig je graag uit om eens buiten de ring van de A10 en vanachter je PC te komen. Zet je telefoon uit, kijk een paar dagen niet naar je scherm waar al je gelijkgezinden zitten maar ontdek de wereld en begin in je eigen land. In alle regio’s. Praat er met mensen, luister naar ze en verdiep je in wat hen bezig houdt.
Luisteren is wel iets heel anders dan ze de les lezen, daar houden die mensen in de verstikkende monocultuur van de periferie niet zo van.

Groet!

17 reacties op “Beste Linda

 1. prachtig gezegd Petra, zo is het hier en zo houden we dat ook graag , heerlijk , ik hief nooit meer terug naar Amsterdam waar ik geboren en getogen ben, dit is mijn landje apart!

 2. Heerlijke reactie Petra, welke gevolgd gaat worden door een Open Brief #2. Vanuit de Brabantse provincie. Zoals Obelix al zei: “Rare jongens en meiden, die Amsterdammers” ;-)

  • Mooie column inderdaad. Mocht die tweede brief er komen, zou je die dan naar mij willen mailen ter info? (wierdduk@gmail.com). Dank alvast!

 3. Jeetje Petra,

  Op enkele details na lijkt dit op een reisverslag van een dagtochtje door Drenthe. Dezelfde nuchterheid en ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’-mentaliteit. #heerlijk

   • Dat is toch niet helemaal vergelijkbaar. Ik kom uit een grensdorp in Zeeuws-vlaanderen en die ‘doe normaal’ cultuur ken ik toch niet echt van huis uit. Onze lokale held was eddy wally, van 2 dorpen verderop! Extravaganza werd graag gewaardeerd.

 4. Prachtig verhaal Petra, je hebt helemaal gelijk! Laat ze maar eens komen kijken naar ons mooie landje!

 5. Heerlijk, behoudens de zee, klinkt het zoals hier in de Achterhook 💁‍♂️

 6. Helemaal gelijk Petra en lekker to the point geschreven!

  We zijn nu twee keer intensief bezig geweest met verhuisplannen naar Zeeland in dit jaar. Weliswaar Middelburg en Vlissingen maar hee, dat is ook Zeeland en sterker nog, het mooie Walcheren. Het was heel verrassend om al die reacties van onze kennissen hier in het Gooi te horen. Reacties als :” wat moet ja daar gaan doen? Waarom Zeeland? Weet je wel hoe ver dat reizen is? We hebben alles rustig uitgelegd en bij de één viel het kwartje wel en de ander bleef er niets van snappen. Om andere redenen dan “ niet leuk of afstand” staat het plan nu weer op laag water. En overigens reden wij in twee uur van M’burg naar H’sum. Moet je op een doordeweekse dag met 3 regendruppels eens proberen vanuit Rotterdam. Gisteren deed iemand daar DRIE uur over!

 7. Geweldig geschreven.
  Geen woord gelogen.
  Ben blij dat ik niet in Amsterdam woon maar in Limburg om al de redenen genoemd in jouw relaas.
  Vroeger ging ik graag naar Amsterdam. Nu vermijd ik op alle mogelijke manieren deze verdorven schijn multi culti stad.

 8. Hee zeg laat die Amsterdammers fijn zitten waar ze zitten die hebben we hier helemaal niet nodig, je moet ze ook vooral niet wijzer maken dan ze al zijn.
  Zoals de nacht burgemeester van Rotterdam Jules Deelder ooit zei “Amsterdammers fijne mensen, hebben een groot hart, het moest enkel gekookt op hun rug hangen laag genoeg dat de honden erbij kunnen”
  Amsterdammer blijf fijn in jullie bubbel wonen aub.

 9. Goed geschreven.Die Amsterdammers met hun “grote stad”.Je moet die plattegrond van A’dam eens op die van Londen leggen.Dan blijft er niets anders dan een achteraf-wijkje over.

 10. Laten we eens ophouden met dat wij/zij denken; jullie gelukkig in Zeeland, wij in Amsterdam. Wij een weekje aan het strand of op de hei, jullie een dagje Bijenkorf of Rijksmseum. En nee, het merendeel van Amsterdam is geen links bolwerk (mevrouw Duits is zeker niet representatief voor de Amsterdammer), net zo min als de provincie achterlijk of achtergebleven is. Kom maar eens een weekend Air B&B-en bij echte Amsterdammers; het zal je verassen. Hartelijke groet uit de Grachtengordel.

 11. Met een dikke smile op mijn gezicht gelezen, zo heerlijk midden in de Betuwe is het ook goed toeven! Amsterdam…brrrr….dat is een plek waar wij van zouden hopen dat het niet bij Nederland hoort. Ik zou zeggen ‘ ruim, rondom lossteken en met een klein zetje de Noordzee in schuiven….doei!!!

 12. Jan Smit
  Beste Linda wij hier in de provincie Groningen kunnen alleen
  maar zeggen ,dat je de gevoelens zoals jij ze hebt omschreven
  wij met jullie provincie delen. Voor geen goud zou ik met Amsterdam
  willen ruilen .
  Nooit meer een koe of paard zien grazen. Even lekker fietsen ( naast elkaar, jawel) zonder stoplichten. Gewoon genieten van vrijheid en landschap.

Reacties zijn gesloten.