Van de Boevere in IJzendijke naar DeBoover in Phelps New York

Na enkele avonden – eigenlijk halve nachten – in publieke archieven te hebben zitten struinen (lang leve de open data) ben ik inmiddels al 300 jaar terug in de zoektocht naar mijn voorouders.
Ik ben inmiddels beland bij Pieter de Boever in de 18e eeuw, de vader van Louis de Boever die in 1790 in Boekhoute wordt geboren en in 1832 in IJzendijke sterft. Mijn voorouders waren vooral veldarbeiders, werkmannen en dienstmeiden.
Het wordt ook steeds duidelijker dat mijn voorvaderen al eeuwenlang resideren in IJzendijke of maximaal 20 km daarvandaan. De familie is nogal honkvast zeg maar. Maar ik kwam ook iets tegen dat mijn nieuwsgierigheid wekte.
In november 1900 vertrok Emile de Boevere, zoon van Jan Bernard de Boevere (ineens met een e), ook wel Johannes Bernardus (en een zoon van Louis) vanuit IJzendijke met zijn gezin naar Amerika. Ik heb in de familie nooit iets gehoord over geëmigreerde familie.
Emile was de halfbroer van Jacobus Bernardus, mijn overgrootvader. En van Pieter Bernard en Rozalia. Nadat Jan Bernard’s eerste vrouw Sophia Elias op haar 37e stierf hertrouwde Jan Bernard met Johanna Theresia Roegiest, Emile is hun zoon.

Mijn opa Emil werd geboren in 1903 en misschien wel vernoemd naar zijn in 1900 vertrokken oom. Ik had er nooit iets over gehoord maar werd wel heel nieuwsgierig toen ik dit bij toeval vond in het Zeeuws archief.
Emile de Boevere (niet mijn opa dus maar zijn oom), zijn vrouw Amelia de Poorter en hun drie zonen Theophiel, Johannes Adrianus en Petrus Bernardus kwamen terecht in het dorpje Phelps in de staat New York. Sinds hun aankomst in 1901 heten ze De Boover en later Deboover. Theophiel, Johannes Adrianus en Petrus Bernardus heten vanaf dan David, John en Peter.
Ze naturaliseren naar Amerikanen en de jongens vechten in de 1e wereldoorlog.
Emile sterft in 1925, zijn vrouw Amelia in 1943, David (Theo) is dan nog vrijgezel en woont nog in hetzelfde huis. Hij sterft in 1974.
John trouwt met Mary (afkomstig uit Ierland) en krijgt drie kinderen; Amelia, Mary en John jr Deboover.

Grafsteen Emiel, Amalia en David (Theo) op het kerkhof van Phelps.

Grafsteen Emiel, Amalia en David (Theo) op het kerkhof van Phelps.

Peter (Petrus Bernardus) sterft in Geneva, vlakbij Phelps, in 1972. Hij krijgt met zijn vrouw Florence twee zoons: George en Vencent Deboover.
George (1926) trouwt in 1951 met Viola en krijgt ook weer kinderen: Peter, Fredrick en David Deboover. Hij sterft in 1966.

En er zijn er nog heel veel meer. Ze wonen allemaal nog in het dorpje Phelps en directe omgeving of liggen er begraven.
Net zo honkvast als onze tak van de familie die nog steeds in of rond IJzendijke woont.

debooverIk heb de jongste nog levende generaties van de familie Deboover in Phelps ook gevonden op Facebook. En ze boeren ook nog steeds.
Zal ik ze benaderen om ze te vertellen dat we onze overovergrootvader delen? Dat is misschien toch wel een beetje heel erg raar.
Maar misschien googelen ze wel eens op hun naam, zijn ze net zo nieuwsgierig als ik en weten ze ook de knop van Google Translate te vinden.

Phelps