De Zeeuwen, Rum en het vergeten vat

Zeeuwen en Rum
GEORGETOWN
In 1581 stichtten de Zeeuwen in wat nu Brits Guyana is een kolonie met de naam Pomeroon. Later werd dat de Zeeuwse kolonie Essequibo en Demerary, genoemd naar de twee rivieren.
Het gebied werd meerdere malen heroverd op Spanjaarden, Fransen en Engelsen tot het uiteindelijk Brits werd en bleef.
De Zeeuwen bouwden er in 1817 een vuurtoren om de schepen vanaf de Atlantische Oceaan de Essequibo op te leiden. Deze werd door de Britten in 1830 op dezelfde plaats herbouwd en staat er nog steeds.
Rond  1800 waren er in Essequibo en Demarary maar liefst 380 suikerplantages. En bijna net zoveel distilleerderijen, bijna elke plantage had zijn eigen distilleerderij waar rum werd gestookt van de melasse die overbleef na de suikerproductie. Daar kwam verandering in toen men in Europa suikerbieten ging verbouwen.

Demerara
Wooden-still-Demerara-Anno 2017 is er nog slechts één distilleerderij over, Demerara distillers is gevestigd op de Diamond Plantage in Georgetown, deze stad heette in de Zeeuwse periode Stabroek. Daar staat ook de oude Vuurtoren.
Demerara Distillers kocht de oude distilleerketels van de diverse plantages op, ze hebben er negen verschillende waaronder zelfs twee houten Pottstills.
De Double Wooden Potstill komt van de Port Mourant Plantage, is gebouwd in 1732, verhuisde later naar Uitvlught en uiteindelijk in het jaar 2000 naar Diamond.
De Single Wooden Potstill komt van de plantage Versailles op de westoever van de Demerara Rivier, en kwam via Enmore en  Uitvlught naar Diamond Estate. Deze twee unieke houten ketels met koperen nek worden hoog gewaardeerd door rumblenders als een bron van stevige smaakvolle en uitzonderlijk aromatische rums.

Het vergeten vat
vatrum
Rum wordt al eeuwenlang per vat naar Nederland vervoerd en hier geblend en of gebotteld. Jaren geleden kwam zo’n vat na een faillissement van zo’n vatenhandelaar ergens in een magazijn terecht.  Een vat oude Demerararum, naar schatting is de rum ongeveer 25 jaar gerijpt op vat maar dat kan ook langer zijn. De herkomst is zeker, de exacte leeftijd en de gebruikte ketel niet helemaal, maar gezien de smaak en ontwikkeling kan dat volgens ons haast niet anders dan een houten pottstill zijn.
Ik kreeg enkele maanden geleden een sample toegestuurd. De rum is bijna oranje door zijn lange lagering en heeft in de neus en smaak veel espresso, pure chocolade en abrikozen.
Een rum om puur van te genieten na een mooie maaltijd. Bijvoorbeeld met een mooie sigaar of in een fantastische rumcocktail.

Voorzijde etiketkleinThe Old Lighthouse
In 2018 bestaat onze winkel De Vuurtoren 25 jaar, het vat oude Demerara rum wordt binnenkort gebotteld als Old Lighthouse Rum op flesjes van 500 ml. Het wordt een eenmalige unieke botteling van ongeveer 400 flessen, meer zit er nu eenmaal niet in dat vat. De rum wordt gebotteld in onze eigen karakteristieke fles waarin ook onze Monastique en Dutch Rose Gin al gebotteld wordt.
Er wordt nu aan het etiket gewerkt Het etiket is inmiddels ontworpen, wordt nu gedrukt en eind november, begin december hebben we de flessen naar verwachting  in de winkel.
Bestellen kan hier.
En op is ook echt op!

Één reactie op “De Zeeuwen, Rum en het vergeten vat

Reacties zijn gesloten.