English Harbour Rum uit Antigua

english harbourrechtop“Do you want me to put you back on the plane to Guadaloupe?” vraagt de grote zwarte man met Caribisch accent bij de douane op Antigua dreigend en neerbuigend aan me. Het is januari 1986, Ik ben 18, heb er net mijn eerste vliegreis opzitten. Amsterdam-Parijs, Parijs-Guadeloupe, op Guadeloupe een hotelovernachting en nu na een korte vlucht geland op Antigua waar ik word verwacht op het schip waar ik ga werken. Met een one-way-ticket.
De man op het net enkele jaren zelfstandige eiland wil niet geloven dat ik diezelfde avond nog per schip het eiland weer verlaat en geeft me uiteindelijk een stempel in mijn paspoort met een vermelding dat ik me moet melden op het politiebureau.
Maar voor ik dat kan doen ben ik al aan boord en op weg naar het volgende eiland. Elke zaterdag zal ik de daaropvolgende maanden terugkeren op Antigua, en omdat op zaterdag de Canadese en Amerikaanse passagiers wisselen (See seven Islands a week) hoef ik op zaterdagavond niet in het restaurant te werken. Wel een hele zaterdag cabins poetsen en beneden in het bloedhete ruim, waar de kakkerlakken vrij spel hadden, in de wasserette helpen.
Enkele weken later, precies op de dag dat er een staking uitbreekt aan boord komt B aan boord als machinist. Op een woensdag. Op woensdag waren we altijd op Sint Maarten.
Weer enkele weken later neemt hij me mee uit eten op zaterdagavond. In de haven van Antigua. We aten lobster, Caribische kreeften, en die hebben geen scharen. Ze zijn minder zoet en het vlees is wat korreliger dan dat van onze Zeeuwse kreeften.
Het was op Antigua dat ik leerde dat Rum iets anders is dan Bacardi. Als je er een rum-cola bestelde kreeg je meer rum dan cola. De rum maakten ze immers zelf en de cola moest geïmporteerd worden en was dus duurder.

B is er nog steeds. We zijn nu 31 jaar verder en enkele weken geleden proefden we tientallen rums door met een importeur. De English Harbour uit Antigua hebben we inmiddels in de winkel staan. Niet alleen omdat hij een prima prijs-kwaliteit verhouding heeft met de typische smaak van toen die me bijbleef, maar vooral omdat deze rum van de plek komt waar het voor ons allemaal ooit begon ruim 31 jaar geleden. De haven van Antigua.
Time flies when you’re having rum.
(PS: hij kost slechts € 21,99)