“Begin met proeven, stop met drinken”

dutchrosesfeer“Ik ga jullie vanavond leren drinken,” zo begon ik mijn verhaal gisteravond voor een publiek van 30 studenten. Ze begonnen heel hard te lachen.
“Ik weet dat jullie denken te kunnen drinken, maar dan gaat het vooral om kwantiteit, vanavond ga ik jullie leren hoe je kwaliteit drinkt, dat proef je. En als je eenmaal begint met proeven stop je met drinken.” Wederom hard gelach.
Ze kregen the story of gin te horen, leerden waarom proefglazen een tulpvorm hebben, dat je die niet ‘naar achteren slaat’, hoe je gedistilleerd ruikt en proeft.
Ik liet ze kauwen op een kardamomzaadje wat mensen deden voor er kauwgom bestond om hun adem te verfrissen, ze proefden 7 verschillende types gin, leerden de basis van garneren (nee een G&T is geen salade en komkommer past niet in elke gin), leerden waarom je nooit een plak citrusfruit in je G&T met premium gin moet gooien maar alleen de schil.
En waarom dat bij goedkope gin niet uitmaakt, die drink je nu eenmaal voor de kwantiteit (alweer hard gelach).
En ze weten nu waarom ze aan het Engelse hof en in de betere families in Schotland zo ongelooflijk oud worden, van die Elizabeth zijn we dus voorlopig ook nog lang niet af.
En we sloten af met een ‘perfect serve’ naar keuze.
Na afloop kwamen ze me allemaal persoonlijk bedanken voor wat ze geleerd hadden en kreeg ik van iedereen een hand, en een mandje met Wageningse tulpenbollen.
Ik had al mogen mee-eten in de mensa, perfecte pastasalade stond er gisteren op het menu, onze oudste zoon is verantwoordelijk voor de keuken en de menu’s. Ik ben trots op hem. Als je kunt koken dwing je respect af van je mede-studenten.
Zoveel moeders komen er niet langs bij studentenverenigingen en ik realiseer me dan ook dat ik bevoorrecht ben dat bedrijf in volle productie te mogen zien draaien. Ik kreeg zelfs twee ‘crew’ toegewezen om mijn spullen te slepen en degene die verantwoordelijk was voor de organisatie gisteren kwam minstens vier maal vragen of alles wel goed ging.
Het was een topavond. De jeugd heeft de toekomst en ik hoop dat ze nog eens zullen terugdenken aan wat ik ze gisteren leerde en liet proeven.

Masterclasses G&T zijn te boeken in ons proeflokaal in Breskens vanaf 10 personen of op lokatie. Op lokatie gaan we uit van 30 personen, daarvoor geldt een vaste prijs met een meerpijs per persoon boven de 30 plus reiskosten.
Ook kunt u whisky-nosing & tastings, wijnproeverijen of thema-proeverijen boeken.