Bombay Sapphire Gin

logo-bombay_sapphireHendrick’s was in 1999 de eerste Super Premium Gin met niet-traditionele  botanicals. Daar hadden we het al eens uitgebreid over. Bombay Sapphire is echter minstens zo groot, zo niet veel groter. Bombay Sapphire is een traditionele gin, met tien traditionele botanicals die in 1987 voor het eerst werd gecreëerd door UDV, wat inmiddels Diageo is. In 1997 verkocht Diageo het merk aan Bacardi.
Sinds dat jaar denk ik ook dat ik Bombay Sapphire op de winkelplank heb. Niet dat het destijds al goed verkocht. Die toen nog gekke blauwe flessen stonden een beetje te verstoffen naast de Gordon’s. Gin was sowieso niet zo’n grote artikelgroep. Ik verkocht een paar flessen Bombay Sapphire per jaar, voornamelijk aan zeilers die de jachthaven aan deden.
Met de opkomst van de gins ging ook Bombay serieus meetellen. Bombay Sapphire noem ik middensegment, eigenlijk zit deze gin tussen een Gordon’s en een Hendrick’s in qua doelgroep, smaak en prijsstelling.
Wat ik eind jaren ’90 aan Bombay Sapphire in een jaar verkocht verkoop ik nu vaak per dag.
Dus mochten we in december op uitnodiging van Bacardi naar een leuk Bombay-event “The Grand Journey” deed na een aantal andere Europese steden ook Amsterdam aan. Antwerpen was voor ons een heel stuk dichterbij geweest, maar goed, dat is dus nog steeds een ander land.


Het kwam wat slecht uit in de decembermaand maar de vertegenwoordiger wist ons te overtuigen dat we dit echt niet mochten missen. Ergens bij de Westergasfabriek stond een trein opgesteld “The Laverstoke Express”. Het leek een echte trein inclusief perron. Op het perron stonden een Engelse dame in jaren 20 kleding en een conducteur. We waren laat, we hadden file gehad onderweg en parkeren met de bus was ook een crime. We hadden dus bijna letterlijk de trein gemist.
“All aboard! All aboard” We werden de trein ingedreven en kwamen terecht in een luxe wagon met een breed middenpad met de opvolgende uren toneel, zang, dans, en cabaret. We deden tien virtuele stations aan, de ramen van de wagon waren schermen waarop je de landschappen voorbij zag trekken. De landschappen van de tien plaatsen op de wereld waar de botanicals vandaan komen. Bij elk virtueel station kregen we een drankje of hapje gebaseerd op dat éne ingrediënt wat daarvandaan kwam. Het was een bijzondere avond. We eindigden op Station Laverstoke.
In Laverstoke wordt sinds het najaar van 2014 de Bombay Sapphire gemaakt en er is een heel bijzonder visitorscentre gebouwd. Ik denk dat ik dat binnenkort ook maar eens moet gaan bezoeken want ik werd wel nieuwsgierig. En ik heb nu eindelijk ook dat stukje getikt dat ik in december al beloofde!
Had ik al verteld dat je bij ons in de winkel nog bij elke fles een prachtig Bombayglas gratis krijgt zolang de voorraad strekt?
Elke dag vragen mensen me de verschillen tussen de Bombay Gins, dan vertel ik ze dit:

  • Bombay Sapphire zit in de traditionele blauwe fles, heeft tien traditionele botanicals, 40% alcohol en is een Classic London Dry die zich leent voor heel veel Gin-tonics en cocktails.
  • Bombay Sapphire East heeft naast de tien traditionele botanicals nog twee extra ingrediënten, citroengras en peperkorrels, heeft 42% alcohol en werd oorspronkelijk ontwikkeld om te matchen met de zoetere Amerikaanse tonics. In Amerika is er geen droge tonic te koop omdat kinine daar als medicijn wordt gezien en er maar een hele lage dosis van gebruikt mag worden. Probeer deze eens met Nordic Mist tonic.
  • Bombay Original Dry heeft een lager alcoholpercentage, zit in een gewone doorzichtige fles en heeft slechts acht botanicals, het is het eenvoudigere en goedkopere zusje van de Sapphire.
  • Star of Bombay is de superpremium versie van de Sapphire. Met 47,5% alcohol blijft deze gin prachtig overeind in elke G&T. Door het hogere alcoholpercentage zijn de aroma’s en smaken ook subtieler en prachtig in balans.