Bezoek Villa Trasqua Toscane

We reden in onze gehuurde Fiat 500 L -wat rij je anders in Italië?- vanaf ons hotel in Sienna in noordelijke richting. We hadden gedetailleerde instructies gekregen. Localité Trasqua is namelijk wel wat lastig te vinden. Het ligt noordelijk van Sienna, richting Florence bij Castellini in Chianti, 2 kilometer van Lornano/Badesse en 5 kilometer van Monteriggione.
De laatste 3 kilometers gaan bergopwaarts over een onverharde weg tussen wijngaarden en olijfbomen. Trasqua is de naam van de berg midden in het Chianti-gebied.
Bovenop die berg, -of is het toch een heuvel?- vonden we na een hoop geslinger uiteindelijk Villa Trasqua, met vanaf die top een prachtig uitzicht over de omliggende wijn- en olijfgaarden.
We waren te vroeg, om 11 uur hadden we afgesproken maar het was nog maar net half elf geweest toen we voor de Villa parkeerden. Er was niemand te zien, ook al stond de deur uitnodigend open. Vanuit de panden tegenover klonk het geluid van bouwvakkers. Wij spreken geen Italiaans maar we hoorden wel dat het daar wat tegen zat. Alsof er daar een soort Buurman & Buurman aan het werk waren. We besloten maar even op het stenen bankje om het boompje te gaan zitten en rustig af te wachten. We hadden immers alle tijd.

De Villa boven op de heuvel met een waanzinnig uitzicht rondom.

De Villa boven op de heuvel met een waanzinnig uitzicht rondom.

Nederlands tintje
Om 11 uur gingen we toch maar even kijken of er misschien iemand was.
We stonden wat verloren in de hal waar alle wijnen die ze er maken uitgestald stonden, zomaar doorlopen doe je nu eenmaal niet ook al hoor je wel geluiden van verderop komen. Moesten we “Vollek!” roepen? Was hard kuchen een idee? Misschien toch brutaal doorlopen in de richting waar het geluid vandaan kwam?
Terwijl we al deze opties de revue lieten passeren kwam er een wat oudere meneer binnenlopen. “Gutentag”, hij sprak ons aan in het Duits, toen duidelijk werd dat we uit Nederland kwamen ging hij direct over in perfect Nederlands. “Ah u bent Nederlander” concludeerde ik. “Nee, Zwitser” antwoordde hij.
Nou dan praatte hij toch behoorlijk goed Nederlands met een Twents accent dacht ik. Hij stelde zich aan ons voor als Hans Hulsbergen en bood ons koffie aan. Onderweg naar boven, een soort penthouse met proefruimte en uitzicht naar alle zijden, vertelde hij dat hij de eigenaar was en Villa Trasqua in 2001 kocht.
“Dit weekend had ik hier nog mijn oldtimerclub op bezoek”, en zijn ogen glommen terwijl hij over zijn club en hobby vertelde. Tijdens de koffie werd ook het taalmysterie opgelost. Hans is opgegroeid in Twente, ooit verhuisd naar Zwitserland en daar uiteindelijk genaturaliseerd tot Zwitser. Ooit bezat hij wijngaarden in Australië, inmiddels zijn die verkocht.
Sinds 2001 werden alle wijnstokken op Villa Trasqua vervangen en werd er veel opgeknapt. De oudere gebouwen worden op dit moment verbouwd tot gastverblijven. Hans was juist op weg om nog even ergens een aluminium trap te kopen voor Buurman & Buurman, maar toen stonden wij daar plotseling.

Wijnkring
Giorgia Casadio, de exportmanager van Villa Trasqua was net terug uit Duitsland en had wel wat tijd voor ons. Ook zij schoof aan. Ik had Giorgia al eerder mogen ontmoeten op de voorjaarsproeverij van Verbunt. Sinds dit voorjaar worden de wijnen van Villa Trasqua door de winkels van Wijnkring verkocht, waar wij ook onderdeel van zijn.
Er bleek een misverstand te zijn, de dame die ons oorspronkelijk zou ontvangen was ziek en daarom werden we eigenlijk niet verwacht. Giorgia maakte echter graag ruim tijd voor ons.
Hans ging op zoek naar zijn aluminium trap en wij wandelden met Giorgia door de wijngaarden die inmiddels prachtige herfstkleuren krijgen. Vooral de wijnstokken van de Allicante Bouchet druif staan nu in de herfstzon te schitteren.

Voorin zie je de herfstkleuren van de Alicante Bouchet bij Villa Trasqua. Rechtsachter zie je de wijngaard 'Triangle' en hier is goed te zien waarom deze zo heet.

Voorin zie je de herfstkleuren van de Alicante Bouchet bij Villa Trasqua. Rechtsachter zie je de wijngaard ‘Triangle’ en hier is goed te zien waarom deze zo heet.

bouchet

Alicante Bouchet heeft in tegenstelling tot andere blauwe druivenrassen rood sap en vruchtvlees.

Druivenrassen
Er wordt natuurlijk hier in het midden van de Chianti vooral Sangiovese verbouwd, maar naast deze leidende druif van de Chianti worden ook de druivenrassen Colorino, Malvasia Nera, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en dus ook Alicante Bouchet verbouwd.
Alicante Bouchet is een kruising tussen Grenache en Petit Bouchet. De druiven zien er net zo uit als Cabernet Sauvignon maar als je ze openmaakt zie je het verschil. Alicante Bouchet heeft rood vruchtvlees en rood sap waar alle andere blauwe druiven wit vruchtvlees en wit sap hebben. Je kunt in principe van elke blauwe druif witte wijn maken heb ik altijd geleerd. Je moet ze dan heel voorzichtig persen, want de kleur komt uit de schil. Zoniet met de Alicante Bouchet, daar kun je geen witte wijn van maken, het sap is bloedrood. Kijk, dat wist ik dus nog niet. Ik had al weer iets nieuws geleerd.
De Alicante Bouchet-druif zit voor 5 a 10% in de Villa Trasqua Traluna. De rest van deze sappige wijn bestaat uit Sangiovese.

Microklimaat
De druivenoogst was net een week binnen, de olijfoogst vindt pas in november plaats. Villa Trasqua is 120 hectare groot. Daarvan is 56 hectare beplant met druiven en 10 hectare met olijfbomen. Villa Trasqua profiteert vooral van alle microklimaten die de heuvel biedt. Er is altijd wel wat wind en dat is goed voor de druiven, het brengt je minder kansen op problemen met meeldauw, schimmels en dergelijke.

Biologisch
In oktober 2015 ontving Villa Trasqua eindelijk alle certificaten om zich organisch te mogen noemen, ze werken al vele jaren organisch, maar de officiële certificering is nogal een lange weg. En als je die certificering dan eindelijk hebt mag je die niet op oudere jaargangen plakken. Dat betekent dat de oogst van 2016 de allereerste is met het officiële bio-certificaat. Volgens Hans is de oogst van 2016 overigens ‘de beste ooit’. We kunnen haast niet wachten. Voor de Chianti’s hebben we dan nog wel wat geduld nodig, de Chianti’s rijpen eerst in de kelders variërend van 1 jaar voor de Classico, 2 jaar voor de Fanatico Classico Riserva tot 3 jaar voor de Nerento Chianti Classico Gran Selezione.
Op de flessen Villa Trasqua die je nu in de winkel vindt staat geen bio-certificaat, maar je kunt er met een gerust hart van uit gaan dat ze allemaal met respect voor natuur en product geproduceerd zijn.

rose

Trasquanello 2016, net uitgegist en nog niet gefilterd. Komt februari 2017 op de markt.

Oogst 2016
Op onze weg naar de wijnmakerij waar druk gewerkt werd- de wijnen worden voortdurend ‘verplaatst’- belde Hans, hij wilde ons uitnodigen voor de lunch in een typisch Italiaans Restaurant waar de Italianen zelf eten.
Het beperkte onze tijd voor proeven, maar wat werden we blij van wat we wel proefden.
We proefden eerst wat oogst 2016. Dat was al wijn, helemaal uitgegist, maar nog niet gefilterd en natuurlijk nog veel te jong. De (nu wel officieel biologische) rosé Trasquanello komt in februari op de markt, de Chianti Classico pas over een jaar.
De druiven voor de productie van de witte Trastello, 100% Vermentino worden elders aangekocht, op Villa Trasqua zelf worden alleen blauwe druivenrassen verbouwd.

classico

Chianti Classico 2016, de eerste met bio-certificering. Net uitgegist en over een jaar pas op de markt. Hij heeft nog veel rust nodig.

Trasanto
In uitzonderlijke jaren maakt Villa Trasqua ook een dessertwijn van Sangiovese die aangetast is door de Botrytis. Dat is de edele schimmel die ook de grote Sauternes voortbrengt. Het gebeurt soms spontaan, en het resultaat na drie jaar lagering op barriques is een prachtige uitgebalanceerde dessertwijn waar verschillende smaken met elkaar vechten. Ik had naast honing, noten, perzik, amandel en crème bruleé zelfs wat pure chocolade in de neus. De naam van deze unieke wijn is Trasanto. Op dit moment wordt de jaargang 2007 uitgeleverd.

trasquariserva

De Fanatico heeft 24 maanden rust gehad, deels op grote vaten van Sloveens eiken en deels op Barriques van Frans Eiken. Alle druiven op Villa Trasqua worden handmatig geoogst als ze rijp zijn. Wijn wordt volgens de filosofie van de makers vooral in de wijngaard gemaakt. Dat klinkt simpel maar betekent meerdere gangen door de wijngaarden, aparte vinificatie en zorgvuldig beheer van de tien wijngaarden.

Chianti en Super Toscane
Uiteraard proefden we wat Chianti’s en ze maken bij Villa Trasqua ook zogenaamde Super Tuscans, dat zijn duurdere wijnen waarbij de maker meer vrijheid heeft dan wanneer hij er een DOCG label op plakt. Zo moet een Chianti wettelijk bijvoorbeeld uit minstens 80% Sangiovese bestaan.
De Trasolo bestaat uit 100% Merlot die eerst 24 maanden op barriques rijpt en daarna nog 6 maanden rust in de fles voor hij de kelders verlaat.
Af en toe wordt er een Super Toscane met de naam Experimentum gemaakt en de naam zegt het al, dat is elke keer een experiment. Dat experiment kan hem in het gebruikte druivenras of de blend zitten en/of de vinificatiemethode.

dell orso

Bar Dell’Orso in Monteriggione, voor een typisch lokale verse Toscaanse maaltijd.

Lunch
Er ging een fles Chianti Classico mee voor de lunch en we reden de heuvel af naar Monteriggione.

pasta

Drie soorten verse pasta met drie sauzen, pincinelli (soort dikke spaghetti) met kaassaus van lokale schapenkaas, tagliatella met een saus van wildzwijn (het is het seizoen) en fussili met een gorgonzolasaus.

Daar vind je Bar Dell’Orso, ze maken daar alles vers. Hans zat ons al op te wachten. Hij had zijn trapje nog niet gevonden.
We lieten Giorgia voor ons bestellen,  ze bestelde drie verschillende soorten pasta met drie verschillende sauzen. En om te weten hoe dat smaakt moet je echt eens afreizen naar Monteriggione.

Grappa
Na de lunch namen we afscheid van onze nieuwe wijnvrienden Hans en Giorgia, maar niet voor we beloofd hadden naast de wijnen van Villa Trasqua ook de Grappa’s op te nemen in het assortiment. Die worden in de buurt gedistilleerd van het overblijfsel na het persen van de druiven. Over die Grappa’s gaan we het een volgende keer hebben. En we kregen een fles Trasolo mee!

trasqua assortiment

Naast het hele wijngamma van Villa Trasqua zijn ook de Grappa’s en Brandy van Villa Trasqua leverbaar. We bestellen ze graag voor u! Meer interesse in de olijfolie? Villa Trasqua heeft precies 3747 olijfbomen en elke boom geeft 1 liter hoogwaardige olijfolie. De prijs is € 22,95 voor 50 cl., we leveren ze graag op bestelling.

We kunnen nog veel meer vertellen over Villa Trasqua en Chianti, maar dat doen we graag over een paar maanden tijdens een themaproeverij. Hou onze nieuwsbrieven in de gaten, mail ons of loop even binnen!!

7 reacties op “Bezoek Villa Trasqua Toscane

 1. Met veel interesse je verslag gelezen.
  Mooi verhaal !
  Zelf maak ik wijn van Leon Millot druiven, die hebben ook
  donker rood sap. Heel moeilijk goed te klaren door de hoge concentratie kleurstoffen.

 2. Leuk verhaal Petra !
  Moet een indrukwekkend bezoek geweest zijn, en na jouw verhaal moet je wel zin gekregen hebben om deze wijnen bij je te komen proeven !

  • Heb net mijn nieuwe wijnvrienden gemaild om nog te bedanken voor de ontvangst en het is precies wat je zegt Mark, ik gebruikte in de mail zelf de woorden “we were very impressed”.

 3. Hi Petra,
  Geweldig leuk verslag van deze wijntrip .
  Je krijgt onmiddellijk zin om ook daar naar toe af te reizen .
  Ik ben erg benieuwd naar de grappa – mag je al een flesje bestellen !
  Tot ziens , Anton

Reacties zijn gesloten.