Open Brief aan Ernst-Jan Rozendaal

Beste Ernst-Jan,

ginnikenVoelt dat nu goed zo’n column schrijven waarin je door flinke delen context weg te laten karaktermoord op iemand pleegt? Geeft je dat een fijn gevoel? Dankzij jouw column in de PZC van vanochtend vinden zelfs Zeeuwse CDA-raadsleden het nu nodig me openlijk een racist te noemen.

Ik zal je van wat meer context voorzien. De context die je had kunnen kennen als je de moeite had genomen je er ook in te verdiepen, maar dat is natuurlijk wel iets meer werk dan iemand in de krant in een column beschadigen waardoor die persoon te maken krijgt met aanvallen van mensen die nu eenmaal alles geloven dat in de krant staat. Niemand gelooft zomaar wat op Twitter staat, bij een krant ligt dat toch anders.

Op 24 mei vond in Breskens de inspraakbijeenkomst plaats over het AZC. Omdat er geen livestream aanwezig was besloot ik live twitterverslag te doen. Die avond twitterde ik over bijdragen van insprekers en lokale politici, en over de sfeer. Al mijn tweets van die avond heb ik even voor je in een documentje gezet. Na zeven dagen verdwijnen mijn tweets namelijk automatisch. Dat heb ik in 2011 zo ingesteld omdat Twitter voor mij het praatje bij de koffie is, het is mijn communicatiekanaal waar ik dingen deel, informatie zoek, debatteer en het nieuws volg. Na zeven dagen is de inhoud van mijn tweets niet meer relevant. Als ik wil dat iets behouden blijft schrijf ik wel een blog, of een open brief zoals nu.

De tweet die 98 keer werd geretweet was er één van vele tientallen die avond. Ik deed zo objectief mogelijk verslag. In eerste instantie had ik de uitspraak van de inspreker die vertelde dat het COA winkeliers de gestolen spullen vergoedde niet getwitterd, ik vond het een redelijk absurde uitspraak. Na afloop werd deze uitspraak echter door drie andere aanwezigen bevestigd wat mij erg nieuwsgierig maakte of het ook echt waar zou kunnen zijn. Dus plaatste ik de twee tweets, de eerste met de uitspraak, de tweede waarin ik me afvroeg of het waar kon zijn.
Er is best wat voor te zeggen dit door het COA te laten afhandelen in het licht van de druk op het justitioneel apparaat bijvoorbeeld, maar als dat zo is hoeft dat niet geheimzinnig in mijn ogen.

Er waren in die tent meerdere journalisten aanwezig die de uitspraak van de inspreker op de openbare bijeenkomst niet vermeldenswaardig vonden, ik filterde echter niet, ik ben ook geen journalist. Zo heb ik ook een uitspraak van een voorstander dat moslims nooit op het strand komen gewoon getwitterd.
Er kwamen uit Nijmegen, uit Limburg, uit Haarlem en Soesterberg vervolgens als reply op mijn tweet berichten dat het daar ook speelde of zelfs een publiek geheim zou zijn. Dat zegt inderdaad nog steeds niks, maar was wel voldoende aanleiding voor Jan Dijkgraaf zich ook af te vragen of het gerucht waar was.

De volgende dag belden diverse journalisten me, de PZC belde overigens niet. De NRC, de Volkskrant en de Telegraaf wel.
Het COA vertelde elke journalist die dag dat het een ‘broodje aap’ was. Er werden zelfs kamervragen gesteld en ’s avonds kreeg ik een DM van Klaas Dijkhoff met de vraag of het COA me mocht bellen. Onze staatssecretaris was het met me eens dat ongeacht of het gerucht waar of onwaar is het wel onderzoek vergt. Het is namelijk een hardnekkig gerucht in meerdere delen van het land.
Het hoofdkantoor van het COA belde me vlak daarna en vroeg allereerst of het mij ook was overkomen. Dat vond ik op zich een vreemde vraag als het toch een broodje aap was. Vervolgens zei het COA letterlijk: “Zolang we niet weten of het gebeurt vertellen we de journalisten die er naar vragen dat het niet waar is.”
Diezelfde avond nog beantwoordde de staatssecretaris de kamervragen waarbij hij aankondigde dat het COA actief op zoek gaat naar waar het gerucht op is gestoeld.
Het schijnt ook geen vers gerucht te zijn. VVD-kamerlid Erik Ziengs vertelde op Radio 1 in oktober 2015 al dat dit rond Oranje gebeurde.
Ik belde vanmiddag je hoofdredacteur, die zegt dat je de journalistieke vrijheid hebt om mij in een column te beschadigen. Want ik zou maar moeten overwegen minder te twitteren.
Met vileine columns, het verdraaien van feiten en kwaadsprekerij twitteraars met meer volgers dan je lief is proberen de mond te snoeren. Daar komen we vast veel verder mee met zijn allen.
En bedankt, ik ben dankzij jouw column volgens velen nu een racist (sinds wanneer is het COA eigenlijk een ras?) die dit uit mijn duim zou zuigen terwijl ik die avond verslag deed van de inspreekbijeenkomst en er daarbij voor koos dit ongefilterd te doen, dit in tegenstelling tot je collega-journalisten die wel filterden. Van wegkijken is volgens mij echter nog nooit iemand wijzer geworden.
Ik heb nooit mensen persoonlijk beschadigd, dat heb jij vandaag wel degelijk gedaan. En dat neem ik je dan ook ten zeerste kwalijk.

Groet,

Petra de Boevere

65 reacties op “Open Brief aan Ernst-Jan Rozendaal

 1. Top reactie Petra. Op dit soort stemmingmakende, makkelijke journalistiek *kuch zit niemand te wachten.

  • 1: “vluchtelingen” zijn geen ras
   2: “vluchtelingen” zijn helemaal geen vluchtelingen meer nadat ze voet aan wal in Europa gezet hebben.
   3: “vluchtelingen” die keihard vluchtelingen genoemd blijven worden door de linkse laffe landverradende media bestaan voor 80% uit laffe, luie gelukszoekers die hier komen opvreten wat wij opgebouwd hebben.
   In de hongerwinter en oorlog hier liepen onze mannen niet weg naar Afrika en Syrië en kwam er ook geen hulp uit Afrika en Syrië.
   In de regio opvangen die handel en ze hun eigen land op laten bouwen.
   Hebben wij ook gedaan.

 2. Petra,
  Het journaille van PZC mag zich hier nauwelijks een ware professional noemen. Hoor is inderdaad wat nieuws maakt, wederhoor is wat nieuws compleet maakt.
  Maar ik zou meneer Ernst Jan niet al te serieus nemen. Zijn interesses liggen namen in de muziek, fietsen en …… toen hij het nog fysiek op kon brengen; zaalvoetbal.
  Succes met het ge- dan wel vervolg….

 3. Correcte open brief Petra, sta volledig achter je! Gewoon doorgaan, ik weet je wel op waarde te schatten.

 4. Tja. Het wordt een goede gewoonte van braaf politiek correcten om iedereen die duidelijk niet duckspeakt (lees 1984) neer te sabelen.
  Tragisch. Goed dat zo’n gerucht wordt nagezocht, als dat echt rond gonst (en het ligt natuurlijk lekker in het straatje van de mensen die niets van vluchtelingen moeten hebben, dus het kan best een pure roddel zijn).

 5. Een krant is er vooral voor om het vis-afval in te verpakken, én na 24 uur al overleden….., verder geen energie aan besteden, zonde van je tijd. Doorgaan met wat je al deed, en zoals velen weten, deels ook in Zeeuws Vlaanderen zeer succesvol. Hartelijke Groet !

 6. Goed zo Petra, je schrijft het hier precies zoals het is gegaan.

 7. Petra, er zijn heeeeeel veel mensen die vinden dat jij helemaal niets verkeerd hebt gedaan (daar hoor ik dus ook bij).

 8. Beste Petra,

  Je zal gemerkt hebben dat ik minder dan jij de behoefte heb om me in debatten op twitter te mengen. Ik mis vaak de nuance. Kijk even naar een aantal berichten waarin ik vandaag getagd ben en je begrijpt wat ik bedoel. Maar door mijn mening in een column te verpakken, heb ik me in de openbaarheid begeven, dus als jij daar met een lange open brief op reageert, vind ik een antwoord hier wel op zijn plaats
  .
  Het geeft mij geen goed gevoel als mensen zich – terecht of onterecht – beschadigd voelen. Ik ben er ook niet op uit mensen te beschadigen. Ik heb in mijn column een kant van de sociale media willen belichten die mij niet zo bevalt, namelijk dat het erg makkelijk is geruchten (Van Dale: een bericht dat rondgaat waarvan de waarheid onzeker is) te verspreiden. Om te beginnen, wilde ik dat verschijnsel hekelen. Een scherpe column verdeelt vaak de meningen. Ik heb mensen tegen het zere been geschopt, maar gezien de reacties vonden misschien nog wel meer mensen mijn betoog uit het hart gegrepen.

  Ik heb mijn pijlen niet alleen gericht op een verschijnsel, maar ook op een persoon. Niet de eerste de beste. Van iemand die zo bedreven is in de omgang met sociale media als jij mag verwacht worden dat ze beseft wat het effect kan zijn van haar tweets. Wie zich in het openbaar uit, neemt een bepaalde verantwoordelijkheid op zich. Jij spreekt mij daar op aan. Prima. Ik heb dat bij jou gedaan. Je bent niet op je mondje gevallen en je kunt scherp formuleren, zoals ook je open brief bewijst. Dan mag ik verwachten dat je ook tegen een stootje kunt.

  Of was dit een onverantwoorde stoot onder de gordel? Of zelfs karaktermoord, zoals jij schrijft? Nee. Mijn slot was vilein, zeker, maar tegelijkertijd zo absurd dat niemand met enig gevoel voor ironie dat ‘gerucht’ serieus zal nemen. Maar de boodschap van mijn column, die was wel serieus. Columnisten genieten een grote vrijheid, maar die is niet onbeperkt. Ik denk niet dat ik over de schreef ben gegaan, maar ik besef dat jij dat niet met me eens bent. Anders dan voor twitter bestaat er voor uitingen in ‘traditionele’ media een instantie die daarover een oordeel kan vellen, de Raad voor de Journalistiek.

  Hier laat ik het bij.

  Vriendelijke groet,
  Ernst Jan Rozendaal

  • Beste Ernst-Jan,
   Dat jij niet in staat blijkt berichten op sociale media in context te plaatsen en ervoor kiest in een krant die vooral gelezen wordt door jouw lotgenoten mij zonder enige nuance af te branden blijf ik je kwalijk nemen.
   Ik lees ook geen excuses.

   Het effect van mijn tweets, waarvan ik me zeer zeker bewust ben, is voorlopig dat er nu grondig onderzoek wordt verricht naar het waarheidsgehalte van de geruchten, dat zou een journalist ook kunnen toejuichen.
   You only shot the messenger.

   En vertel je collega’s, ook die op de afdeling advertentieverkoop, me nooit meer te bellen.

   • Beste Petra,

    Bedankt voor je *ongefilterde* verslaggeving. Daar zouden journalisten in mijn ogen eens een voorbeeld aan moeten nemen, kijkende naar de vaak eenzijdige berichtgeving over bijzonder impactvolle zaken zoals over het TTIP, de migrantencrises, Griekenland, Oekraïne, Turkije e.d. Ongefilterd geeft lezers immers de kans om zélf na te denken en daardoor ook zelf met een conclusie te komen.

    Ik ben ook niet van mening dat als je iets op Twitter gooit dat je dan een neerbuigende reactie van een “journalist” behoort te krijgen dat je geruchten de wereld in slingert. Het zijn geen geruchten meer als er meerdere bronnen bevestigen óók deze reactie van het COA te krijgen. Dan is het een bevestiging in mijn ogen, en één die om onderzoek vraagt. Iets wat Dijkhoff ook correct aangaf.

    Ik hoop dat je je niet belemmert voelt in je ongefilterde berichtgeving, en dat je vooral zo door gaat. Dat journalisten dit wel doen is een meer kwalijke zaak dan een hoop van deze vermeende journalisten zich vermoeden namelijk.

    • Ik zit nu toch te overwegen mn abonnement op de PZC op te zeggen. De inhoud is toch exact hetzelfde als die van het AD, dat ik van mn buren krijg.
     De plaatselijke nieuwtjes lees ik dan wel op zeelandnet.
     Wat een vervelend persoon lijkt die Ernst-Jan. Zit zichzelf goed te praten.
     Ga vooral door met je objectieve berichtgeving!!!!

  • Beste Ernst Jan,

   Je slot is ook niet de karaktermoord die plaats vind, iedereen snapt daarin de ironie. De karaktermoord zit hem echter in dit deel:


   De PZC belde het her en der na en zag er geen artikel in, omdat het gerucht werd ontkend. De Volkskrant kwam wel met een verhaal, met de opmerkelijke conclusie ‘niet te checken’, terwijl ook zij vooral ontkenningen te horen kregen. Het duidelijkst die van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers: “Het is absoluut een broodjeaapverhaal.”

   Ondertussen was het gerucht, dat suggereert dat asielzoekers dieven zijn en gevestigde instanties dat vooral geheim willen houden, lekker rondgetoeterd op de sociale media. En de Sluise Twittergoeroe wast haar handen in onschuld.

   Jij gelooft in de verklaring van een zeer onbetrouwbare belanghebbende als het COA en kiest die kant met jouw mening dat het een gerucht is dat rondgebazuind wordt. Jij oordeelt dat het een gerucht is op basis van de verklaring van het COA. En beschuldigt haar en passant van het maken van een suggestie die ze zelf niet maakt. Dat het COA graag dingen geheim houd is overigens algemeen bekend en in de historie van het COA regelmatig bewezen en daarom helemaal niet onrealistisch.

   Deze Sluise doet gewoon feitelijk verslag van wat er gezegd wordt. Dat is onafhankelijke journalistiek en in mijn oogpunt beter dan een beetje goedgelovig de kant van een betrokken partij te kiezen. Er zouden meer journalisten onafhankelijk feitelijk verslag moeten doen. Dat zou de staat waarin onze nepdemocratie zich bevind iets verbeteren.

  • Geachte heer Rozendaal,

   Uw redenering dat de Raad voor de Journalistiek een oordeel over ‘traditionele’ media kan vellen, is onzinnig en laf.

   Wanneer ik u bewust aanrijd, kan alleen de Nederlandse Staat mij veroordelen. Betekent dat nu dat u en de rest van het Nederlandse volk geen mening mag hebben over mijn moreel verwerpelijk gedrag?

   Ik vind uw column moreel verwerpelijk en riooljournalistiek. Wees er maar trots op dat alleen de Raad voor de Journalistiek u kan berispen. Als het aan mij had gelegen zou u niet een letter meer mogen schrijven. Dat het PZC u wel laat schrijven, zegt genoeg over het niveau van deze ‘krant’.

  • Geachte heer Rozendaal,

   Het punt is dat u in uw column louter ad hominem speelt en niet kritisch ingaat op de inhoud. Ook in uw bovenstaande reactie laat u dit na. Van een journalist mag (lees: moet) men toch een onbevooroordeelde, kritische houding verwachten? U laat zich afwimpelen door een persvoorlichter van een belanghebbende partij, het COA en daarmee neemt u genoegen. Het COA zegt dat het hele verhaal onzin is en daarmee is de kous voor u af. Kunt u ook uitleggen waarom u zo ontzettend veel vertrouwen heeft in het waarheidsgehalte van de beweringen van het COA en waarom u mensen als De Boevere en lokale ondernemers (die het tegendeel beweren) wantrouwt en wegzet als paniekzaaiende racisten? Is dat omdat dit beter in uw politiek-ideologische straatje past of heeft u daarvoor ook andere, steekhoudende argumenten?

   Wanneer mensen als u, die zichzelf journalist noemen, beter hun werk deden, dan zouden twitteraars als mevrouw De Boevere stukken minder aandacht krijgen. Het probleem is echter dat de traditionele media steeds minder op zoek lijkt te zijn naar waarheidsvinding en meer en meer belanghebbende in het politieke debat is, in plaats van kritisch toeschouwer en toetser van de zittende macht. Jammer.

 9. Beste Petra,
  Dit krijg je nu inderdaad als mensen met een deel van je woorden aan de haal gaan. De gemiddelde journalist gaat in de ouderwetse krant tegenwoordig net zo kort door de bocht als de twitteraars in den lande.
  Misschien omdat ik je al wat langer ken vond ik de karaktermoord nogal meevallen. Heb je die bewuste avond zien twitteren, vond het soms ook wat stellig, maar ja, dat heb je met mensen met een mening. Ik vond de column vooral aangeven dat er weer eens een journalist konklusies trekt op puur het eenZijdige wat hij langs ziet komen. Wellicht even terug naar school. Verder voor jou Petra: je roept en deelt je mening, soms wat ongezout. Trek je dan niets aan van de reacties. Dat hoort er bij. Wellicht wordt jouw blog meer gelezen dan de column van deze Ernst Jan in de PZC.

  • Als het aan Mutti Merkel, Zuckerberg, DENK, Erdogan en SS (Sylvana Simons) ligt, zal dat in een paar jaar tijd verboden worden : Krenken via de social media. (zal nog een klus worden om http://www.marocco.
   nl door te schiften voor het OM).
   Je eigen mening ? Dat gaat dood.

 10. Beste Petra ,

  Ondanks dat Sluis niet echt dicht bij Hertogenbosch ligt en derhalve de conclussie getrokken zou kunnen worden dat deze materie redelijk ver van mijn bed ligt, kon ik het niet nalaten je een hart onder de riem te steken.

  Helaas blijkt het zo te zijn dat als je niet met de kudde mee loopt er altijd personen moeten zijn die dat niet weten te waarderen.

  Ik ken je al een aantal jaren , aanvankelijkvia twitter en later In Real Life omdat ik met eigen ogen wilde constateren hoe groot jullie aanbod qua Gin daadwerkelijk zo zijn in eerste instantie in Breskens en vervolgens in Sluis .

  Dat jij een onderneemster bent in hart en nieren mag duidelijk zijn , zo wel met de slijterij als qua mening

  Laat een of andere journalist die wellicht liever parkeerwachter was geworden ( meestal is het andersom ) je enthousiasme niet afnemen.

  Ik heb met heel veel plezier tot nu toe je boeken , colums , blogs en tweets gelezen en wil dat bijzonder graag in de toekomst ook graag blijven doen.

  Met hartelijke groet uit #073

  Harold van Genderen

  Ps Dat spreekwoordelijke hart had ik al gestoken maar waar laat ik die veer

 11. Goed antwoord van jou op zijn antwoord. Hij vindt social media, en dan met name Twitter, vaak ongenuanceerd. Wel apart dat zijn column ook iedere nuance mist (terwijl hij dat blijkbaar zo hoog in zijn vaandel heeft staan).

 12. Erg laffe reactie van Ernst Jan, zegt genoeg over zijn niveau! Door dit soort mensen gaat het mis in ons land..

 13. Het moge duidelijk zijn dat bepaalde types zich meer mogen en kunnen veroorloven op het gebied van de ad hominem (Erik van Muiswinkel mag wel schelden met K* want grappig) omdat ze moreel in de hoogste toren zitten. Met een groot aantal politici die zo iedere discussie smoren. Waarom ze de slippendrager van de overheid denken te moeten zijn, denken te mogen zijn, het is mij een raadsel. Maar door dit soort uitvallen geeft de weldenkende, beschaafde multiculturalistenkliek zich langzaam bloot. De maskers vallen af. De geest is uit de fles. Petra bedankt en ga zo door. Discussie is belangrijk en het diskwalificeren van boodschappers puur slecht.

 14. U mevrouw, is een verademing van beschaving in een verder door policor uitgewoonde woestenij.

 15. Beste Petra,

  De houding van het COA is bepaald niet nieuw.
  Zo’n 35 jaar geleden werden in onze gemeente (Gilze-Rijen) woonwagenbewoners in noodgebouwen opgevangen.
  Diefstal uit winkels werd toen ook al namens de burgemeester vergoed.
  De mensen zouden “niet begrijpen” dat spullen uit een supermarkt nu eenmaal moeten worden afgerekend. En tegelijkertijd: wie goedkope auto-onderdelen wilde hebben kon bij die mensen terecht. Diefstal op bestelling heet zoiets.
  Later werd in Gilze AZC Princenbosch opgericht (bestaat nog steeds).
  Toen (nu zo’n 25 jaar geleden) m’n autoradio ’s nachts ontvreemd bleek te zijn deed ik daarvan netjes aangifte. En wat kreeg ik te horen van de diender? “Als je erg aan die radio bent gehecht dan moet je op donderdag eens naar dat kamp gaan, ’s middags verkopen ze daar vaak spullen en daar zou je radio best eens tussen kunnen zitten”. Ik heb dat toen niet gedaan, maar dit verhaal sluit wel naadloos aan op hetgeen je nu ervaart.
  Met vriendelijke groet,
  Ad

 16. Mijn oude Duitse grootmoeder zaliger zij altijd ” de kans dat je door een strontkar wordt overreden bij het oversteken is vele malen groter dan dat je door de gouden koets wordt overreden ” Anno 2016 nog steeds van toepassing maar nu op columnisten.

 17. Artikelen als van Ernst Jan Rozendaal zijn voor mij de reden al jaren geen kranten meer te lezen.

  Dat twitter (140 tekens!) geen diepgravend medium is, daar heb ik zo’n figuur niet voor nodig.

  Onderzoeksjournalistiek wel, maar dat laten dergelijke kranten liggen. Te duur, en niet sexy. Makkelijker en goedkoper is het op de politiek correcte trom te slaan. Nou daar ga ik mooi mijn tijd niet aan besteden om het te lezen, en ik ga er ook geen geld aan uitgeven om het aan te schaffen.

  Het nieuws wordt vooral vergaard door nieuwsdiensten als Reuters en ons eigen ANP. Dat soort nieuws wordt gratis doorgesluist door diverse media.

  Wil ik betalen voor een mening over dat nieuws, dan dient die een hoge kwaliteit te hebben.

 18. Goed gedaan, Petra. De waarheid mag nu eenmaal niet boven tafel komen, daarom reageert het establishment zo panisch.

 19. Misschien moet het PZC eens wat subsidie mislopen en deze “Journalist” het beste wensen (elders). Ik zou als hoofdredacteur hiervoor de verantwoording nemen en zelf m’n ontslag indienen, evenals de baas van het COA.

  Petra, je bent een kei, blijf dit sort dingen posten

 20. Goed stuk Petra. En Ernst Jan; als je een beetje voeling hebt kun je op je klompen aanvoelen dat die betaal geruchten eerder WEL waar zijn , dan niet.
  Immers, op het eerste oog is het helemaal niet een “schadelijk” bericht voor de asielzoekers. Zou iemand als “racist” negatieve geruchten willen verspreiden dan is DAT niet het beste en meest effectieve bericht om angst en paranoia te zaaien (denk dan aan Keulen 2015; aanrandingen en berovingen doortrekken naar Zeeland).
  Het COA treedt op als een soort “verzekeringsmaatschappij”. Toch fijn van het COA ?
  Maar deze toestand en alle ontkennningen en ongemakkelijkheden doen de COA en de authoriteiten en de policor media MEER SCHADE dan al het gestolen kleingoed bijelkaar.
  Beschamend.
  Maar, retorische vraag, waar zit de KERN van deze misère nu eigenlijk ? Waarom gaat dit tafereel rond de zogenaamde vluchtelingen fout ? Wie of wat is de aanstichter van alle ellende ?

 21. Goed gedaan, erger mij allang dood aan journalisten die “hun” waarheid publiceren door vooral in hun ogen ongewenste delen weg te laten of super kort aan te halen in de hoop dat niemand het opvalt. Dat doen niet alleen de meeste kranten, maar vooral ook het Journaal en Nieuwsuur.

 22. Ernst Jan is een grote klootzak. En het COA is volgens mij wel een ras ja, van kwaadaardige buitenaardse trollen.

 23. Wij gaan ten onder aan de politiek correcte reacties. Alles wat daar buiten valt wordt als schending gezien.Waar is onze eerlijke mening gebleven? die verzuipt in de linkse hoek van politiek, racisme en schending van de privacy. Niks gek dat mensen het beu worden en radicaal zijn. Alles wat met veel moeite is opgebouwd wordt met voeten getreden door de zgn. politieke correcte opvattingen, totdat het ze zelf overkomt dan zijn ze ineens anders raar he?
  Als er iemand behulpzaam is en de stemming direct correct weergeeft, moeten journalisten die te lui zijn om te komen daar dan commentaar op geven? Echt te zot voor woorden. Als hoofdredacteur had ik mijn excuses aangeboden en de betreffende journalist terecht gewezen, of is de PZC meer dan een gewone krant, blijft die langer vers, hoeft daar geen vis in gedraaid, denk maar eens na stelletje omhooggevallen semi intellectuelen

 24. De houding van het COA getuigd van een enorme arrogantie . Alles maar om de lieve vrede te bewaren, iemand die hier te gast is en zich misdraagt al is t in de vorm van een diefstal is niet meer welkom. Punt uit

  Nee, het PvdA en al die andere verachtelijke gutmensch partijen willen nieuw stemvee. Nog 20-30 jaar heb je als Nederlander niks meer te vertellen in eigen land, zodra je iets negatiefs uit over een asieleiser cq zoeker ben je pvvér, rechts, racist of je discrimineert.

 25. “De PZC belde het her en der na en zag er geen artikel in, omdat het gerucht werd ontkend. De Volkskrant kwam wel met een verhaal, met de opmerkelijke conclusie ‘niet te checken’, terwijl ook zij vooral ontkenningen te horen kregen. Het duidelijkst die van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers: “Het is absoluut een broodjeaapverhaal.”

  Uiterst merkwaardige houding van de journalist in kwestie en de krant. Het COA is partij in deze kwestie, het COA is a.h.w de “beschuldigde”, de “verdachte” Het COA ontkent, DUS is het gerucht onwaar, dus publiceren we er niet over.

  Stel een iemand wordt verdacht van diefstal en staat voor de rechter.
  Rechter: “Meneer heeft u die diefstal gepleegd?”
  Verdachte: “Nee, ik heb die diefstal niet gepleegd”
  Rechter: “Nou, dan is er geen zaak, gaan we verder niet uitzoeken. Volgende zaak”

  Gelukkig begrijpt de staatssecretaris wel dat hierop actie moet worden ondernomen.

  Ernst-Jan Rozendaal: “Of het waar was, wist ze niet, maar ze ‘hoorde het wel van verschillende bronnen’, die ze niet prijsgaf. Wat best merkwaardig is, want twitterde ze: ‘Ik doe burgerverslag gisteravond. Dan filter ik niet. Taak journalistiek is duiding. Pak het op.”

  Overigens weet ik niet, waarom journalisten al dan niet zouden moeten filteren. Wat mij betreft valt er niets te filteren door journalisten. In de eerste plaats moeten ze verslag doen en als er poep aan de stuiter is dan meldt je dat ook. Zeker ook als dat niet strookt met je eigen Gutmensch-lige mening.

  Dus de taak van de journalsten is niet alleen duiding. Als die “duiding” verkeert in veroordeling of wegmoffeling, dan is het journalistiek onwaardig gedrag!

  Burgerjournalistiek en Journalistenjournalistiek?
  Wat is het verschil?
  De een wordt niet betaald en en de ander wel?
  De een heeft een beetje tijd om e.e.a. uit te vogelen en de ander heeft er een dagtaak aan?
  Zegt allemaal in principe niets over de kwaliteit.

  Zoals nu blijkt. Dhr. Rozendaal voor de vetleren medaille van het jaar voor botte burgerjournalistiek, dan maar.
  Salut! Edmond V.O. Katusz

 26. Petra vooral doorgaan. Teveel journalisten zijn vooral druk met hun eigen mening te verslaan in plaats van het nieuws. Je ziet het overal en jammer genoeg is het zo ingeburgerd dat als je daar niet aan meedoet je wordt kaltgesteld zoals de duitsers dat zo mooi zeggen. Journalisten die anders willen komen niet in aanmerking voor werk want die worden niet aangenomen door zo’n meeloper die de baantjes verdeeld. Die vindt het ontzettend interessant om vriendjes te zijn met de politici en pakt ze dan ook met fluwelen handschoentjes aan. Onze maatschappij wordt gerund door meelopers, boekhouders en profiteurs. Ik zou er maar wat trots op zijn dat jij daar niet bij hoort Petra.

 27. Beste Petra,

  Geweldig gedaan! Een tien met een griffel. Hartstikke bedankt. Sterkte bij het dragen van de stront die de “lügenpresse”, in dit geval gepersonificeerd door Ernst-Jan Roozendaal, over je heen stort, dan wel zal storten.

 28. Hebben ze daar een eigen krant in Zeeland? Echt?

 29. En bij de PZC maar niet begrijpen waarom hun krant niet meer gelezen wordt, als verlengstuk van de Regentenkliek. Brief naar de redactie over iets niet kloppends of kritiek, hoor je nooit meer iets van, commentaar op een stuk in de krant, eerst door de ballotage commissie, en wordt maar zelden geplaatst. Nooit eens kritisch, altijd politiek correct, nooit eens de waarheid, dus gelukkig uitstervend. Petra niet laten afschrikken, de mensen die jou van racisme betichten, weten niet wat het woord betekent.

 30. Je hebt hier te maken met een Linkse Leuteraar van een flut krantje. Ze Liegen en Bedriegen allemaal. Het Volk wordt van alles voorgelogen, want dit schorem voelt zich verheven. Zo’n redacteurtje zit iedere zondag voorin de Kerk naar het pastoortje, die een kanten onderbroekje en witte schoentjes aan heeft, aandachtig te luisteren. En die halleluja verpakt hij vervolgens in zijn verhalen. Het is gewoon een Leugenmongool waar we er zoveel van hebben !

 31. Je vraagt je af waarom een ”slijterijmeisje” beter journalistiek werk levert dan een ‘journalist’

  D

 32. Ach ja, Ernst-Jan Rozendaal is een typische linkse wegkijker. Andersdenkenden moeten dan ook volledig beschadigd worden omdat ze hun politiek correcte fantasiewereldje aantasten.

 33. Zit vanuit Frankrijk met verbazing dit verhaal te volgen. Het bevestigt voor mij wat ik al jaren weet. De Nederlandse journalistiek stelt niks meer voor. Het opereert onder een glazen stolp, waarbinnen eigen afspraken en regels gelden, vergezeld van vooraf afgesproken smoesjes als je haar er op aanspreekt..
  Iedereen weet zo langzamerhand wel, dat het COA een hoogst onbetrouwbaar orgaan is met véél teveel macht en teveel geld. Een staat binnen een staat.
  En het belang van de overheid is duidelijk: door al het tegengas uit de bevolking, de rust op het asielzoekersfront bewaren. En daar gaan ze erg ver in.
  Het is goed dat de hardnekkige geruchten, die overigens geen geruchten zijn maar waarheid, eens onderzocht worden. Alhoewel ik van dit onderzoek niet veel verwacht, want het is weer de slager die zijn eigen vlees keurt.
  Het ware beter voor de PZC een landelijke oproep te doen aan slachtoffers, die het verhaal gewoon kunnen bevestigen, met plaats en omstandigheden.

 34. Prima actie, Petra. En een gemiste kans van “journalist” Rozendaal. Kennelijk gaat de onderzoeksdrift bij de plaatselijke Zeeuwse krant niet verder dan aan WC-eend-mensen vragen, wat ze van WC-eend vinden….Kan helaas mijn abonnement op die PZC niet opzeggen, (heb die krant niet), anders vandaag gedaan. Hou vol en laat je niet intimideren door dit soort incompetente policorfiguren.
  Succes verder gewenst vanuit Nieuw-Zeeland. Ik volg e.e.a. via Geenstijl.

 35. Ernst-Jan Rozendaal maakt het met zijn geschriften Wegener wel erg makkelijk om bij de noodzakelijke bezuinigingen de volledige PZC redactie te sluiten en het Zeeland katern van BN DeStem voortaan de titel PZC te geven.

 36. Beste Petra,

  Je noemt jezelf geen journalist, maar volgens mij ben je meer journalist dan de meesten die dat van zichzelf beweren.
  Goed bezig. Ga zo door.

  Groeten uit Friesland.

 37. De farmaceutische industrie is het bij wet verboden om reclame voor hun producten te maken, opleiding en leermiddelen te sponsoren en artsen, apothekers en ziekenhuizen te sponsoren.

  Toch hebben zij in 2014 ca. 7 miljoen aan promotie in Zeeland uitgegeven. Heeft de PZC onderzoek gedaan naar deze journalistieke zwendel of plaatst het PZC, tegen betaling, ook veel medische advertorials als journalistieke producten?

  Het COA betaald ook grote sommen geld aan journalisten en media voor pro-COA stukken en anti-asielzoekers-nieuws weglatingen.

  Zagen Ernst-Jan en de hoofdredacteur een grote inkomstenbron opdrogen als zij niet negatief en persoonsbeschadigend zouden reageren?

 38. Hoi Ernst-Jan,

  De gevestigde orde / de MSM (MainStreamMedia) zijn geschiedenis. Wen er maar aan.

  Doei!

  Roy

 39. Beste Petra,

  Wat een tenenkrommende reactie van die meneer die zich journalist noemt.
  Daarentegen ben ik verschrikkelijk trots op jou.
  Geweldig, laat je de mond niet snoeren!

  Groeten uit Groningen

 40. Enge linkse leugen kliek.
  Hoe eerder we van de COA MAFFIA afkunnen hoe beter.

 41. Wauw, chapeau Petra! Ik sta net als vele anderen absoluut achter jouw reacties! Ook de wijze waarop je de berichtgeving van die avond getwitterd hebt. Mensen lezen 1 tweet, en vergeten verder te kijken dan hun scroll-vingers lang zijn…
  Dat het nieuws gekleurd op ons netvlies komt is al jaren bekend, de tokkietaal (‘column’ is een te groot woord tov van échte columnschrijvers) van E-J R versterken dit feit nog maar eens…

 42. Volgende maand ben ik 50 jaar abonnee op de PZC, hoe meer stukjes ik van deze “heer” Rozendaal lees hoe minder de wens dit nog lang vol te houden.

 43. Hoi Petra,
  Klasse! Onbevangen en belangeloos delen wat je ziet en hoort, je doet het goed. Laat zo’n gutmensch als die Ernst Jan maar afgeven op je. Die kun je makkelijk hebben, blijkens zijn gepruts en je antwoord.

  Weet je wat het is tegenwoordig?

  Je hebt mensen die de waarheid willen zien en je hebt mensen die bij deze aparte club horen die niet willen dat de waarheid naar buiten komt. Zeg maar, de gutmenschenclub. Overheid, journalisten van de grote kranten, big business ofwel de gevestigde orde. Daar KUN je bijhoren, mits je de regels van de elite volgt. Die mensen met geen realitiet in de harses en alleen uit zijn op de baantjescarroussel voor eigen gewin.

  Jij daarentegen…

  Jij bent een luis in de pels (en niet alleen jij, maar ook lieden als biflatie.nl geenstijl en de roestige spijker) en dat jeukt alleen maar. En zodra mensen als Ernst Jan aanvoelen dat die “code” wordt aangevallen door die enge burgers dan gaan ze krabben en grijpen ze naar de eerste de beste godwinn die ze kunnen pakken zoals de RASCIST!!1 kaart. Op de man, zo snel mogelijk uitschakelen. Wat hij dus bij jou deed en dan stilletjes in een hoekje wachten tot het overwaait.

  Succes met je blog, je hebt er een vaste lezer bij (voor wat dat waard is ☺)

  Om af te sluiten met een toepasselijke quote vwb onze huidige maatschappij;
  Als de geschiedenis zich herhaalt, zou jij die dan herkennen?

 44. Goed geschreven Petra, de waarheid mag aan het licht komen. Laat je door ge-
  Vestigde journalisten niet in een hoek drukken waar je niet hoort. En de PZC zeggen wij op, is toch een flutkrant met eenzijdige berichtgeving!

 45. Dank je wel Petra voor je objectiviteit, pracht stuk.
  Dat er nog maar veel journalisten, die duiden in plaats van verslag doen, zo met de neus op de feiten gedrukt moge worden.

  Proost!

 46. Ik vind dat je Ernst-Jan deze houding eigenlijk niet eens kwalijk mag nemen.
  Hij handelt naar zijn grote voorbeelden bij de Staatsomroep, met name vertegenwoordigd door NOS, NTR en VARA. Bij allerhande uitzendingen zie je steeds de zelfde poppetjes (presentatoren) in beeld.
  Kon je 30 jaar geleden nog spreken over journalistiek in de orde van “hoor-wederhoor” en over onderwerpen een pro- en contra-mening: in het huidige tijdperk zie je bij al deze omroepen dat de presentator een mening heeft over een bepaald onderwerp en daarna iemand interviewt “die dat ook vindt”.
  Helaas is journalistiek al lang niet meer wat het ooit is geweest.
  Wellicht is voor Ernst-Jan een van zijn drijfveren dat hij ooit nog eens een baantje krijgt bij de grootverdieners van de Verenigde Arbeiders Radio Amateurs (VARA) of gelijkgestemden. Want je kunt nu eenmaal net als onder meer Paul Witteman, Jeroen Pauw, Matthijs van Nieuwkerk en Cees Driehuis het hoogste salaris (tonnen) verdienen door het verkondigen van links-correct geneuzel. Met eerlijke en rechtvaardige journalistiek kun je tegenwoordig nergens meer terecht.

 47. Goed zo Petra. De policor pers heeft het te druk met het te vriend houden van de politiek elite.
  Ach ,het volk weet inmiddels wel beter

 48. Geweldig Petra,
  De PZC vind ik een waardeloze krant. Als je reageert op een artikel duurt het of uren of je ziet het niet terug, ook al heb je het goed en netjes geformuleerd. Ook ik was aanwezig op de hoor-bijeenkomst in Bresjes. Het verhaal over afbetaling aan winkeliers bij diefstal door immigranten is bepaald niet nieuw. In nijmegen hoorde ik in het ziekenhuis waar ik werkte al van verschillende agenten dat diefstallen en andere criminele akties van immigranten niet naar buiten mochten worden gebracht en zeker niet aan de krant werden vermeld…” Om stigmatisering” te voorkomen.Niet veel later bleken de toiletten in de toenmalige asielboot verstopt te zijn door massa’s geroofde portemonnees!
  De politieke correctheid in dit land neemt griezelige vormen aan. Ik kijk al lang niet meer naar de NOS, naar waardeloze praatprogramma’s als DWDD, Pauw etc, waar altijd een misselijke club BNers hun irritante opvattingen spuien. In journalisten geloof ik niet meer, zij onderzoeken niet, maar nemen klakkeloos over.
  Dank voor je duidelijke objectieve en verfrissende verslag, daar kan menige journalist van leren!

 49. Geachte heer Rozendaal, ten eerste ben ik het met u eens dat journalisten en burgerverslaggevers best tegen een stootje moeten kunnen. Wat mij in dit verhaal opvalt is dat u zichzelf min of meer van de term “professioneel journalist” bedient. Benieuwd geworden naar uw vakkundige journalistieke handwerk, lees ik tot mijn stomme verbazing dat u notabene het COA opvoert als opjectieve bron. En dat terwijl er inmiddels een onderzoek loopt naar deze zaak vanuit het ministerie! Erger vind ik, dat u vervolgens uw eigen journalistieke prutswerk en ongeinformeerdheid als onderbouwing gebruikt om deze mevrouw in een racistische context te plaatsen. Ik kan me zo voorstellen dat dat zeker in een kleine provincie als Zeeland hard aankomt voor deze mevrouw. Het allerergste vind ik nog, dat u vervolgens niet eens het fatsoen heeft om even uw excuses te maken, en deze mevrouw te rehabiliteren. U verwijst lafjes door naar de raad voor journalistiek. Uw soort politiek-correcte huichelaars zijn de reden dat burgers de traditionele media niet meer serieus nemen. Professioneel journalist, laat me niet lachen.

 50. Slecht verhaal EJR….even een telefoontje met betrokken partij en dat was het? Top journalist!!! .Welldone Petra

 51. De schrijver Anthony Trollope wist gedrag als dat van Ernst-Jan als geen ander te verwoorden: “Newspaper editors sport daily with the names of men of whom they do not hesitate to publish almost the severest words that can be uttered; but let an editor be himself attacked, even without his name, and he thinks the thunderbolts of heaven should fall upon the offender. Let his manners, his truth, his judgment, his honesty, or even his consistency be questioned, and thunderbolts are forthcoming, though they may not be from heaven.”

Reacties zijn gesloten.