Breskens en Vluchtelingen

Ik woon sinds 1986 in Breskens. Dat is inmiddels het grootste deel van mijn leven. De eerste negentien jaar bracht ik tien kilometer verder landinwaarts door, in IJzendijke.
In de jaren ’90 kwam C. in Breskens wonen. C. was een oorlogsvluchteling die uit Macedonië kwam. Hij werd kleinschalig opgevangen door Pastoor Gielliet.
C. wilde werken, ook toen hij dat officieel nog niet mocht. En de horeca en visbedrijven konden best wat handjes gebruiken.
En hij wilde voetballen. Hij werd omarmd door Breskens. Zijn kinderen groeiden er op. Zijn zoon ontwikkelde zich tot een getalenteerd voetballer en schopte het tot de A-junioren van PSV. En toen sloeg in 2004 het noodlot toe. Op 23-jarige leeftijd overleed hij helaas op het voetbalveld.
Breskens herdenkt hem nog steeds met een naar hem genoemd jaarlijks internationaal voetbaltoernooi voor A-teams.
C. kwam regelmatig bij me in de winkel in Breskens. Ik heb met hem meegehuild toen zijn zoon was overleden. Iedereen leefde met hem en zijn gezin mee. C. overleed zelf veel te jong in 2013. Hij werd slechts 53.

Vanavond vindt de commissievergadering plaats over de komst van een grootschalig AZC aan de rand van Breskens. Midden in het toeristische hart van de gemeente Sluis.
Dat wordt een lange zit. Er hebben zich al 30 insprekers gemeld die allemaal vijf minuten spreektijd krijgen.
Het toerisme is de economische drager van onze gemeente. Er worden op dit moment op een steenworp van de lokatie honderden miljoenen geïnvesteerd met als doel upgrading van het toeristisch aanbod en daarmee een stijging van de toeristische bestedingen waar we hier met zijn allen ons inkomen mee verdienen.
Er is forse tegenstand in het dorp. Niet omdat Breskens tegen alle vreemdelingen is of niet bereid zou zijn oorlogsvluchtelingen te helpen, ook al zullen er best een aantal mensen zijn met die mening net als overal.
Economische belangen mogen en moeten zelfs een rol spelen bij een keuzelokatie voor een grootschalig AZC. Met het toerisme verdienen we in deze gemeente ons geld.

Kleinschaligere opvang en spreiding van vluchtelingen is voor iedereen beter, voor de vluchtelingen zelf en voor de omgeving. Als dat niet kan kies dan als gemeente voor een lokatie met meer draagvlak.
Als mijn informatie klopt – en ik denk dat die klopt- heeft de gemeente Sluis eerder twee lokaties aangeboden aan het COA die door het COA als zijnde ongeschikt werden afgewezen.
Deze lokatie is aangewezen vanuit het COA, maar de gemeenteraad is nog altijd het hoogste bestuursorgaan in onze gemeente. Ik wens de gemeenteraad dan ook veel wijsheid toe. En mijn dorpsgenoten wens ik respect voor elkaars mening toe. Tot vorige week konden we ook allemaal prima met elkaar door één deur.

11 reacties op “Breskens en Vluchtelingen

  1. Dat is héél wijs en netjes gesproken Petra! Dank je wel! Ik hoop dat de gemeente raad hier inderdaad wijs mee om gaat.

  2. Goed gezegd Petra! Ik ben ook tegen grootschalige opvang en voor zowel de asielzoekers als voor de bevolking is kleinschalige opvang beter!

  3. Blijkbaar zijn er toch nog mensen met hun hart op de goede plek goed gescjreven Petra

  4. Goed geformuleerd en genuanceerd Petra, het is niet altijd zwart/wit om ergens voor of tegen te zijn.

  5. Petra, het had niet mooier verwoord kunnen worden. Goede zienswijze.

  6. Dit kom uit het hart,laat dit een les zijn voor iedereen .

Reacties zijn gesloten.