Een gezegende winkel

Ik ben dus katholiek opgevoed, ook al ben ik niet meer praktiserend, er zijn een aantal dingen die je meekrijgt en die je als nuchter mens misschien als bijgeloof zou bestempelen. Zo kreeg ik van mijn moeder ooit een Christoffel die gezegend was in Lourdes. Christoffel is de beschermheilige van de reizenden.
Toen ik met mijn auto over de kop ging ergens eind jaren ’80 of begin jaren ’90 door een stilstaande Volvo op de snelweg die ik te laat zag, en die niet meegaf, deed ik mijn ogen dicht, en hoorde mijn auto, die ik net van al mijn geld gekocht had, indeuken als een koekblik, ik dacht dat het met me gebeurd was. Ik had nog proberen uitwijken maar raakte met mijn benzinetank nog net de Volvo waardoor ik verschillende malen over de kop sloeg.

Toen ik mijn ogen weer opende zat ik onder de benzine (aan de kop van de file) en kon ik de glassplinters van de voorruit uit mijn gezicht wrijven terwijl ik op mijn kop in de gordel hing tegen het verkeer in. Ik zag alle auto’s op me af komen terwijl ik op mijn kop hing en die gordel kreeg ik zelf niet los.

Enkele dagen later haalde ik bij de garage, die de auto totalloss verklaarde, mijn sleutels uit het wrak en haalde als eerste de Christoffel van de sleutelbos. Of het aan de sleutelhanger lag dat ik er nog was weet ik niet, maar dat het niet zo was ook niet.

Ik wilde onder het mom ‘baat het niet schaadt het niet’ een gewijde Christoffel voor mijn ietwat roekeloze zoon die net zijn rijbewijs heeft en vroeg het Jan-Jaap van Peperstraten. Jan-Jaap ken ik via het bloggen en ook via wat politieke activiteiten in het verleden. En hij drinkt graag whisky. Inmiddels is hij priester.
Jan-Jaap kwam graag langs zei hij als hij weer eens bij zijn ouders was, maar vroeg me ook of onze winkel gezegend was. Dat was hij niet, maar het idee vond ik wel mooi.
Gisteren kwam hij langs met zijn wijwaterkwispel. Hij zegende naast de Christoffels ook onze winkel en we sloten af met een glaasje Monastique aan onze kloostertafel die 200 jaar dienst deed in de eetzaal van een Belgisch klooster voor wij hem kochten.

Het zegenen van winkels lijkt wat in onbruik te zijn geraakt, maar je kunt naar mijn bescheiden mening nu eenmaal nooit genoeg zegeningen krijgen.
De eerste klant na de zegening kocht een fles Dom Perignon. Ook dat kan haast geen toeval zijn.