Sluis en Blurring


Eergisteren was Ron Andes, de voorzitter van de Slijtersunie, te gast bij Paul van Liempt. Hij schoof aan in een discussie over blurring. Of alcohol de oplossing is voor winkelgebieden is nog maar de vraag, en met het toestaan van blurring worden eigenlijk de hele Drank- en Horecawet en de vergunningen overbodig.

Sluis
Er werd in de discussie ook even tussen neus en lippen door verwezen naar het proefproject ‘verlichte regels in winkelgebieden’ waarin Sluis één van de 12 deelnemers is.
In de krant las ik dat Sluisse ondernemers dat niet zien zitten.
En dat vind ik raar. Blurren gebeurt namelijk in Sluis al jaren op grote schaal, maar dan min of meer stiekem. Dat noemen ze hier in Sluis ginnegappend artikel vijf. Als je daar over spreekt spreid je je hand voor je gezicht en kijk je door je vingers.

Handhaving
Er zijn kledingwinkels en parfumerieën die een drankje schenken, er zijn restaurants die hun gasten ook een doos wijn verkopen van de wijn die ze bij hun diner of lunch nuttigden. Er zijn kappers die whisky schenken, er zijn zelfs restaurants en winkels die zonder slijtvergunning flessen sterke drank verkopen. Allemaal in Sluis en allemaal illegaal en volgens de geldende wet strafbaar, maar sinds de controle op de Drank- en Horecawet werd overgeheveld van de VWA naar de gemeenten wordt er niet gecontroleerd en gehandhaafd zonder dat er daartoe een verzoek is ingediend.
Ik heb daar als slijter in het algemeen weinig problemen mee, mits ik met mijn vergunning dan ook niet bang hoef te zijn voor boetes en intrekking van mijn vergunning als ook ik de regels een beetje oprek. Kan ik bijvoorbeeld nu ook straffeloos olijfolie, fudges met whisky of bonbons met likeur verkopen wat eigenlijk strafbaar is omdat ik als ik sterke drank verkoop geen voedingsmiddelen mag verkopen?

Proeven
Sinds de aanpassing van de Drank- en Horecawet mogen wij als slijters laten proeven. Dit mag sinds 1 januari 2013. Daarvoor waren wij strafbaar als we een open fles in de winkel hadden staan. Je mag immers volgens de wet nooit slijten en schenken vanuit één ruimte. Die wet bestaat nog steeds, er is nu echter voor lokaliteiten met een slijtvergunning een uitzondering gemaakt. Daar mag je laten proeven, mits dit ‘om niet’ -dus gratis-  gebeurt, alleen op uitdrukkelijk verzoek van de klant en als het wordt ingeschonken door personeel van de winkel.
Dat was (al) een mooie wetswijziging, in onze vorige winkel in Breskens hadden we een aparte horecavergunning voor ons proeflokaal waardoor we twee toiletten, afzuiging en een aparte ruimte nodig hadden en aan alle ‘Volendam’ brandveiligheidseisen moesten voldoen die ook voor horeca gelden. Dat hoeft nu niet.
Maar toch zouden wij graag ook geld willen vragen voor proefglaasjes. Wij verkopen veel duurdere luxe producten. Je koopt niet makkelijk een fles van 500 euro zonder dat je hem geproefd hebt. Maar het topsegment gratis laten proeven kan gewoon niet.
Wij willen graag voor een proefglaasje met 2 cl. van duurdere producten geld kunnen vragen, dat zou onze bedrijfsvoering helpen. Nu mag ik gratis laten proeven en als er geen aankoop volgt kost ons  dat heel veel geld.

Kaders en gedogen
Sluis is dus deelnemer van het proefproject, en op 14 maart vindt er een bijeenkomst plaats. Ik ga erheen. Ik wil graag weten waarmee ik binnen het proefproject mag experimenteren zonder strafbaar te zijn en of ik dat ergens moet aanmelden.
En ik wil graag de kaders weten waarbinnen er wel of niet gedoogd wordt en of je zonder aanmelden van je blurringactiviteiten binnen het proefproject nog steeds strafbaar bent.

Één reactie op “Sluis en Blurring

  1. Soortgelijke pilot start in den bosch.
    Wij willen hier ook graag mee experimenteren.
    Heb in het verleden 2 jaar likeurbonbons verkocht na schriftelijke toestemming van de voedinds en warenautoriteit.
    Succes ermee

Reacties zijn gesloten.