Plastic tasjes

Vanaf 1 januari mogen wij winkeliers geen plastic tasjes meer gratis weggeven. We mogen ze nog wel weggeven, maar niet aan de toonbank/kassa tegelijkertijd met aankoop van goederen. Volgens de overheid zijn plastic tasjes niet meer gratis. Dat zijn ze echter nooit geweest, of ik heb altijd de verkeerde leveranciers gehad.
Pas vorige week kwam ik erachter dat dit ook over mijn tasjes ging. Ik had wel iets gelezen over tasjes tot 50 micron, die hele dunne tasjes die mensen ook makkelijk weggooien, maar niet over de dikke stevige tasjes van ons die mensen hergebruiken voor andere boodschappen, als zadelhoes op de fiets als het regent, als pedaalemmerzak, als zak voor schoenen of vuile was in je koffer en die uiteindelijk bij het afval belanden wat ook steeds vaker apart als plastic wordt ingezameld en gerecycled.
Er zijn natuurlijk ook klanten die al een tas hebben, en sommigen hebben liever een doosje, daarvoor hebben we altijd een stapel gebruikte dozen gereedstaan. Klant is koning en we dwingen niemand tot het aannemen van een tasje.
Ja en nu? We hebben nog een voorraad van 10.000 mooie stevige bedrukte tassen. Dat is voor ons belangrijk. In een toeristenstadje als Sluis waar mensen geen boodschappen doen maar funshoppen met vooral impulsaankopen is een bedrukte tas ook een fantastische marketingtool. Je klanten lopen nog uren rond met je goed zichtbare tas. Ik vind het nog altijd prachtig om mensen met tassen van ons te zien rondlopen. Dat zijn overigens voor 85% buitenlanders. Het merendeel is Belg, maar ook Duitsers, Fransen, Engelsen, Luxemburgers en allerlei andere nationaliteiten weten onze winkel te vinden als ze een dagje Sluis doen.
Onze tasjes kosten 15 cent inkoop exclusief BTW, dat zijn verkoopkosten. Papieren tasjes zijn geen optie. Papieren tasjes zijn niet stevig genoeg om zware flessen te houden waar je nog een tijdje mee rondloopt, het probleem zit dan in de meeste gevallen bij het handvat en ze zijn vier maal zo duur als plastic tasjes van dezelfde dikte. En als het regent heb je pas echt een probleem. Stevigere papieren tassen zijn gelamineerd, en die gelamineerde papieren tassen vallen door het plastic laagje ook onder het verbod.
Als we als deze voorraad op is toch een alternatieve tas zouden vinden – die stevig genoeg is – om die te mogen weggeven kost ons dat op jaarbasis 9000 euro extra. Dat kan niet uit met de marges op drank.
We begonnen gisterochtend na een dagenlange discussie hoe we het zouden gaan doen met een prijs van 20 cent per tasje. Er was een hele ochtend discussie, mensen gingen met armen vol flessen weg, dat ziet er echt heel raar uit op straat, iemand raakte gepikeerd toen hij een fles van 150 euro kocht en we 20 ct voor een tasje vroegen en weer een ander nam dan maar een fles minder mee.
Dan kost een overheidsregel je dus omzet. En dat kan nooit de bedoeling zijn. Eigenlijk zouden wij onze klanten juist moeten betalen als ze bereid zijn reclame voor ons te maken door met onze tasjes rond te lopen. Gistermiddag hebben we dan ook besloten het anders te doen. We slaan nu een cent aan op de kassa voor het tasje, die andere 19 cent is eigenlijk een marketingvergoeding voor de klant die bereid is reclame voor ons te maken. En je mag natuurlijk ook gewoon je eigen tas meenemen.
Het doel van de overheidsmaatregel -bewustwording- is daar ook mee bereikt. Er wordt nu nagedacht of men geen, één of twee tasjes nodig heeft. De twee flessen die Pietje koopt kunnen best nog in het tasje van zijn zwager Jantje en daarmee is al een reductie op tasjes van 50% gerealiseerd.

Overigens vind ik dit een betuttelende wet. Het zou de plastic soep in de oceaan terugdringen, maar ik geloof niet dat onze tasjes ooit in de oceaan terecht zijn gekomen of daar nog terecht gaan komen. Ik denk dat wij met zijn allen heel bewust met het milieu omgaan. De enige stevige tassen die ik wel eens als zwerfvuil zie zijn supermarkttassen en die kosten al jaren 30 cent. Dat die tassen betaald moeten worden in de supermarkten heeft echter niets met het milieu te maken, maar enkel met het businessmodel van supermarkten, de tassen zijn hun grootste winstpakkers. Je kunt supermarkten niet vergelijken met speciaalzaken. Consumenten die heel bewust met het milieu bezig zijn hebben al tassen bij zich, mijn taak als specialist is mijn klanten tevreden stellen, die ga ik niet met overdreven regelgeving lopen pesten ook al staat er nu elke keer een cent voor een tasje op de bon.
Onze klanten moeten er om lachen, en het is natuurlijk ook lachwekkend. Elke nieuwe regering zegt de regeldruk aan te gaan pakken, maar er komen steeds nieuwe betuttelende regels bij. Halfzachte regels ook nog. We mogen zelf de prijs bepalen, als het maar niet gratis is. In onze branche roept dat nog wat vragen op. Als slijter met een slijtersvergunning mag je wettelijk alleen drankgerelateerde producten verkopen.
Er zijn in het verleden collega’s van me beboet omdat ze geprijsde losse rieten mandjes in de schappen hadden staan en dat in strijd met de Drank- en Horecawet was. Wij slijters mogen alleen gevulde bier- of wijnmandjes verkopen, geen losse mandjes.
En nu moeten we verplicht de tasjes los verkopen, mogen we nu ineens dan ook de mandjes verkopen?

21 reacties op “Plastic tasjes

 1. Wij zijn er trots op dat onze klanten met een tas naar buiten lopen met onze naam op die tas. Wie stopt er nu voor een kapitaal aan nieuwe kleding in een gebruikte tas, waar misschien wel knoeisel in zit die de kleding direct verzouwt?
  Ik heb gebeld met het ministerie met de vraag of ik daarom mijn klanten in plaats van geld te vragen geld mag geven voor het maken van reclame met onze tas. De jongedame moest het eerst navragen aan haar meerdere, want dit had nog niemand gevraagd! Een reclamebord langs een voetbalveld levert minder op en kost meer!
  Na een gezellig wachtmuziekje kreeg ik het antwoord dat de aankoop van de tas op de bon zichtbaar moet zijn. Ik sla dus nu netjes aan code Plastic Tas voor 1 cent incl 21% btw en daarna een btw-vrije min-11 cent voor de afspraak dat ze mijn tas na gebruik ook meenemen naar de supermarkt.
  Win-Win situatie!
  Klant blij want krijgt geld toe,
  ik blij met goedkope reclame
  en regering blij want door deze actie praten we wel over het gebruik en misbruik van plastic.

 2. Wat een wet. Geeft veel werk voor een tas. Naar de supermarkt neem je natuurlijk een eigen tas mee. Maar als je in de stad loopt en je ziet iets leuks bijvoorbeeld kleding dan heb je geen tas bij je en wie gast er nu kleding of andere zaken kopen en neemt zijn eigen tas mee. Niemand toch. We slaan door in dit land.

  • Ik heb standaard een linnen tas in mijn gewone tas. Een kwestie van gewenning, maar een kleine moeite voor mij.

 3. Rare is dat ik NERGENS en dan ook echt NERGENS de dure tassen van 1 euro zie rondslingeren, dus het werkt wel. Het is de LUIE klant die er gebruik van maakt, de winkelier die het als verkapte reclame zag en ziet. Ik ben absoluut voor betalen voor tassen, waarom? omdat ik wekelijks plastic tasjes uit de sloot mag halen (doe ik graag, dan ziet de sloot er tenminste weer netjes uit). Zelfde geld voor statiegeld flessen, daar vind ik er amper van terwijl ik bergen met blikjes en plastic flessen uit de sloot haal waar geen statiegeld voor is betaald.

  Kortom; ben het absoluut niet met je eens dat het een onzin regel is, maar een methode om mensen bewuster te maken van hun portemonnee en niet zozeer het milieu.. al is het doel dan wel sneller te bereiken dan zonder er geld voor te vragen.

  Wedden dat over een paar jaar stukken minder plastic te vinden is langs de wegen, domweg omdat mensen nu wel nadenken over het gebruik van hun plastic tasjes, want deze kosten nu geld en geld is zonde om weg te gooien, dat is wel anders met gratis spul wat je hebt gekregen…

 4. Belachelijk dat ze maar 1 eurocent vragen. Ik neem altijd een tas mee en heb voor kleding aparte tassen. Voor groente en fruit tassen die ik gewoon bij de was doe. Neemt geen plaats in dus kan overal bij. Ergerde me al jaren aan het belachelijke idee dat ik reclame moet maken voor een zaak terwijl andere veel betaald ervoor krijgen.

 5. Ik vind de reacties een beetje overdreven. Ik heb gisteren en eergisteren mijn eerste winkeldagen van dit jaar mogen draaien – en dit is echt zo’n wendingetje. Het kunstje is om even van tevoren te vragen of iemand een tasje wil en het even uit te leggen, en het niet te vragen als iemand al heeft afgerekend. De wetgever schrijft het voor, dus het is uit te leggen en de meeste mensen zeggen dan o ja. Of ze zeggen dat ze het wel een goeie maatregel vinden. Went vanzelf, ook bij de klant.

 6. “Daarbij is het voor ons ook een fantastische “marketingtool”. Is een duurzaam milieu niet veel belangrijker. De meeste mensen gooien die tasje s gewoon weg en vaak slingeren ze ook op straat , in plantsoenen etc… en kijk maar eens naar de “plasticsoep” die in onze zeeën drijft. Waarom moet commercie altijd boven een duurzaam milieu komen. De milieuschade gaat ons uiteindelijk veel meer kosten. Gewoon lekker laten betalen voor de tasjes, alle kosten doorberekenen aan de klant (de vervuiler betaald) en zo mensen stimuleren een tas of tasje mee te nemen als ze naar de winkel gaan. Ze lopen wel met grote smartphones in hun broek of jaszak of hun handtas, maar een klein plastic tasje meenemen is te veel gevraagd.De invoering van statiegeld op flessen ging in het begin ook moeizaam, maar uiteindelijk is iedereen eraan gewend.

  • Je maakt het milieu niet duurzamer door nu een cent te vragen. Daarnaast is de milieubelasting van de productie van een papieren tas die eenmalig gebruikt wordt hoger dan die van een herbruikbare plastic tas. Statiegeld op flessen heeft ook weinig zin meer, in ons land wordt bijna al het glas ingezameld en recyclen is voordeliger dan het hele inzamelings- en schoonmaakproces met statiegeld. Kunststof flessen worden nooit hergebruikt maar altijd gerecycled, inmiddels wordt ook plastic afval apart ingezameld.
   Plastic in de natuur achterlaten is asociaal gedrag, plastic gebruiken omdat het functioneel is niet.
   We mogen trouwens nog gewoon tassen weggeven als reclame, alleen niet meer bij de kassa tegelijkertijd met het afrekenen.
   Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/afval/vraag-en-antwoord/verbod-gratis-plastic-tassen-winkels

 7. Laten we anders de situatie in Engeland er even bijpakken. Dit schrijft de Engelse overheid over hun maatregel die net een jaar bestaat: https://www.gov.uk/government/publications/single-use-plastic-carrier-bags-why-were-introducing-the-charge/carrier-bags-why-theres-a-5p-charge

  Quote:
  Benefits: why there’s a charge
  The scheme aims to reduce the use of single-use plastic carrier bags, and the litter associated with them, by encouraging people to re-use bags.

  In 2014 over 7.6 billion single-use plastic bags were given to customers by major supermarkets in England. That’s something like 140 bags per person, the equivalent of about 61,000 tonnes in total.

  They take longer than other bags to degrade in the environment, can damage wildlife, and are extremely visible when littered in our towns, parks and the countryside.

  Despite research showing that the average household already has 40 plastic bags around the home, the number of plastic bags taken from supermarkets increased for the fifth year running in 2014.

  We expect to see a significant reduction in the use of single-use plastic carrier bags as a direct result of the charge – by as much as 80% in supermarkets and 50% on the high street.

  Similar 5p charges are already in place across Scotland, Wales and Northern Ireland. The scheme in Wales saw a reduction in plastic bag consumption of 79% in its first 3 years.

  We estimate that over the next 10 years the benefits of the scheme will include:
  – an expected overall benefit of over £780 million to the UK economy
  – up to £730 million raised for good causes
  – £60 million savings in litter clean-up costs
  – carbon savings of £13 million

  Het is even wennen voor iedereen, maar uiteindelijk zijn er alleen maar voordelen.

 8. Dus samengevat: Je hebt zitten slapen. Dat plastic tasjes niet meer mogen is al lange tijd duidelijk. Vervolgens heb je nog een flinke stapel bijbesteld omdat je het negeerde. En nu probeer je met allerlei kromme redenaties jezelf gecreëerde probleem af te schuiven op de overheid.

  Het is tijd om wakker te worden. Het milieu is een groot probleem. En iedereen zal dingen moeten veranderen om dat samen op te lossen. Alle consumenten, bedrijven, overheden en ook de slijterij in Sluis.

  • “Dat plastic tasjes niet meer mogen is al lange tijd duidelijk” O? Waar staat dat ergens?
   We mogen ze niet meer weggeven tegelijkertijd met aankoop. Volgens mij snap je de strekking van mijn verhaal niet. NL is weer het braafste jongetje van de klas, EU-richtlijn gaat om tasjes tot 50 micron vanaf 1-1-2018.
   Bewust omgaan met plastic ja, bewustwording ja, NL loopt daarin ook al voor op heel veel andere landen. Iemand die plastic in de natuur dumpt is een aso, iemand die het functioneel gebruikt niet. Ik denk dat we dit ook samen kunnen regelen zonder dat de overheid zich met de bedrijfsvoering van de retail bemoeit.

   • Nederland is zeker niet het braafste jongetje uit de klas. We bungelen helemaal onderaan de ranglijst van vieze jongetjes uit de klas.

    • In de EU gebruiken we per persoon gemiddeld 175 plastic tassen per jaar. In Nederland zitten we op 71 plastic tassen.

   • Dat dacht ik ook, Petra! Veel Nederlanders zijn echter graag slaaf aan de EU. Juist, het braafste jongetje van de klas. Zelf nadenken of een creatieve oplossing bedenken is er niet meer bij. Prima, maar dan lever je wel vrijheid in. Ik las ook dat er veel plastic in de natuur terecht komt. Inderdaad het gevolg van asociaal gedrag, met plastic an sich heeft het niet zo veel te maken.

    Binnen de wetgeving naar een goedkopere oplossing zoeken verdient een pluim. Ook voor het gratis tasjesverbod gebruikte ik de gratis tas voor aankopen bij meerdere winkels. Iets gekocht in een kledingwinkel? Dan ook de boeken erin, bijvoorbeeld.

 9. Geachte mevrouw de Boevere,

  Mooie column! Weet u dat er een mogelijkheid bestaat, deze column als lezerscolumn in te sturen naar “Metronieuws”? Bij genoeg stemmen komt u in de krant en ontvangt u € 100,–

 10. Hulde voor uw onderneming! Met 1 cent voldoet een onderneming volledig aan de regelgeving, die overigens verder gaat dan nodig is. We praten hier immers niet over dunne tasjes voor eenmalig gebruik, die in getal de meeste schade aan het milieu aanbrengen.

  Jammer dat er vaak 25 cent gevraagd wordt, een fors bedrag in tijden dat mensen toch al moeten bezuinigen. De mens is geen slaaf van de regelgeving, maar heeft een vrije keuze.

Reacties zijn gesloten.