Glenmorangie Milsean

milsean2En daar is de nieuwe Private Edition van Glenmorangie, de Glenmorangie Milsean. Volgens het persbericht een malt whisky als een ouderwetse snoepwinkel. En zo zien de fles en de doos er ook uit.

Sinds 2010 lanceert Glenmorangie ieder jaar een zeldzame en gelimiteerde single malt die speciaal gecreëerd is om whiskykenners en –verzamelaars te intrigeren met een pionierende innovatie. Glenmorangie Milsean, Schots Gaelisch voor ‘zoete dingen’, is de zevende en nieuwste uitgave in deze serie.
Na een opvoeding in eikenhouten ex-bourbon vaten, heeft Glenmorangie Milsean (spreek uit “Miel-sjoan”) verscheidene jaren extra gerijpt in vaten die voorheen Portugese rode wijn bevatten. Dr. Bill Lumsden, Glenmorangie’s Director of Distilling and Whisky Creation heeft die vaten eerst zwaar laten toasten om de zoetere tonen van Glenmorangie te versterken.

Bill Lumsden: “Ik hoop dat de diepe smaken van kersen, angelica (engelwortel), gesuikerde sinaasappelschil en de ongebruikelijke intensiteit van gekaramelliseerd fruit whiskyliefhebbers en malt connaisseurs zal verrassen en verrukken.”

En nu mijn proefnotities want ik kreeg een sample:
Neus: rijpe appel, caramel, glazuur van roze koeken. Na toevoeging van enkele druppels water ook wat kokos.
Smaak: voor op de tong de tinteling van specerijen, kersen, engelwortel, de tintelende smaak van die ouderwetse harde kaneelkussentjes met roze strepen als je ze doorbijt. Turks fruit.
Afdronk: warm, gember, vanillesigaartje.

Proefnotities van Glenmorangie:
Neus: De neus is geparfumeerd, zoet en kruidig met tonen van suikerriet, rijp fruit, citroenzuurtjes en karamelfudge.
Met toevoeging van water komt meer ‘snoep-zoet’ naar voren en gesuikerde pruimen, met een hoofdrol voor zoete, boterige kokosnoot. Zoete citroenen en limoenen met een vleugje exotische rijpe meloenen.
Smaak: Een dikke, boterige textuur met een klein beetje tintelende specerijen en wat chili wordt gevolgd door een zoete, heerlijke snoepachtige smaak. Hierna komt een mix van rins fruit, gesuikerde sinaasappelschil, kersen, angelica (engelwortel) en nog meer fruit naar voren, zoals perzik, nectarines, pruimen en meloen.
Finish: Lang en kruidig, maar met altijd een zoete ondertoon. Vol smaken als gember, bruine suiker, zoete tabak en cakemix. Weelderig zoet en doet verlangen naar meer.

Hele serie: 1. Glenmorangie Sonnalta PX, 2. Finealta, 3. Artein, 4. Ealanta, 5. Companta, 6. Tusail. 7. Milsean.
Er zijn net als van de vorige Private Editions erg weinig flessen beschikbaar. We verkopen ze dan ook alleen in onze fysieke winkel in Sluis en maximaal één per persoon. Het alcoholpercentage bedraagt 46%.
We hebben nog enkele flessen!
Milsean