The Glenrothes

Column gepubliceerd in Whisky etc no. 3-2015

‘Help ons naar Schotland’, had ik vorig jaar op een bordje geschreven bij een stapel Glenrothes naast de toonbank.Petra ‘Wat betekent dat bordje?’, vroegen veel klanten. ‘Nou, als u zo’n fles koopt mag ik misschien wel mee naar Schotland’, was dan mijn antwoord.

De Kuyper, die in Nederland de distributie voor Glenrothes doet, zou de slijters die vorig jaar de meeste flessen Glenrothes verkochten meenemen naar Schotland. Ik verkocht voldoende flessen en ik mocht mee. Twee dagen heb ik me gewenteld in de geschiedenis van Glenrothes. Overnachten in Craigellachie – hoe je dat correct uitspreekt weet ik nu ook – een distillerytour, diner in the Rothes House en kleiduiven schieten in het centrum van de Speysides.

Glen is Schots voor vallei, Rothes is het dorp. Twee dagen lang waren we ook in het gezelschap van Ronnie ‘Red Socks’ Cox, Brands Heritage director van Berry Bros & Rudd Spirits. De man is een waterval van Schotse geschiedenis en drankenkennis. Zijn voorouders zaten allemaal – al dan niet legaal – in de whisky business. Hij ademt Schotland en draagt altijd rode sokken.

Berry Bros & Rudd is een familiebedrijf. Hun geschiedenis als wijnhandelaren start in 1698. Dat is drie jaar later dan het familiebedrijf De Kuyper in Schiedam, die in 1695 begonnen als vatenmakers, het beroep dat in de whisky industrie nog steeds erg belangrijk is. De Kuypers zijn in het Nederlands wat Coopers waren (en nog steeds zijn) in Schotland. Familiebedrijven doen anders zaken dan multinationals. Dat voel je als klant, dat voel je als leverancier en dat voel je als je bij ze op bezoek bent. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat die twee eeuwenoude familiebedrijven elkaar vonden.

glenrothesgraveyardDe Kuyper produceert tegenwoordig de No. 3 London Dry Gin en de Kings Ginger likeur voor Berry Bros & Rudd. De Kings Ginger werd in 1903 op aanvraag van de dokter van Koning Edward VII ontwikkeld. De Koning had namelijk net een paardloos voertuig aangeschaft en was wat bevattelijk voor verkoudheden. Er was een medicijn nodig om hem warm te houden. Glenrothes ligt tegenover een oud kerkhof. Het kerkhof heeft een wat lugubere aanblik met zijn zwarte scheefgezakte stenen. De schimmel die voor de zwarte aanslag zorgt op warehouses en leeft op verdampende alcohol die we kennen als ‘the angels share’ leeft tot op 200 meter van die opslag. Het geheel zorgt voor een Harry Potter-achtig tafereel. Het is dan ook niet zo gek dat de inwoners van Rothes wat bijgelovig zijn. Er zijn verhalen over geestverschijningen in de Still House waardoor men niet meer wilde werken. Men haalde er een soort van ghost buster bij die de energiebanen verlegde door het planten van extra bomen.

Ben je aan een stevige borrel toe na een buitenactiviteit zoals kleiduiven schieten of jagen? Meng 1 deel Glenrothes met 1 deel Kings Ginger. Dit noem je een Rusty Stack, het is een variant op de bekende cocktail Rusty Nail met Drambuie en whisky. Rusty Stack is een anagram van Cutty Sark. Het bedrijf Berry Bros & Rudd was de grondlegger van Cutty Sark in 1923.

Schotse geschiedenis in een fles. Na elke al dan niet bloedige strijd werden de verhalen en de smaak steeds beter. Sinds 1698.