Dutch Rose Gin, het verhaal

dutchrosekleinWij verkopen ruim 300 soorten gin. Dat is leuk, want er zijn heel veel variëteiten en omdat we altijd precies willen weten wat we verkopen leren we zelf ook verplicht elke dag bij.
Er staan tientallen flessen open om te proeven en we geven voortdurend wat wij ‘speedtastings’ noemen.
Alles wordt door ons eerst geproefd, ingedeeld in een categorie en de ‘perfect serve’ wordt erbij gezocht om onze klanten ook te kunnen adviseren.

Roos
De interessantste gins zijn gins die zich weten te onderscheiden van de massa. Dat kan enerzijds door de gebruikte ingrediënten (altijd natuurlijk) en anderzijds door de productiemethode. In onze winkel merken we dat de smaak van roos heel populair is. De meeste distillateurs die rozen gebruiken doen dat door het gebruiken van gedroogd rozenblad of rozenolie.
Ik vroeg Hans van Hage van Biologische Rozenkwekerij de Bierkreek een paar jaar geleden of hij ook rozenblaadjes verkocht. Ik had daar vraag naar voor de garnering van de Gin & Tonics. Dat was een beetje lastig, niet omdat hij ze niet wilde leveren, maar door de beperkte houdbaarheid en het ontbreken van een koelingsmeubel in onze winkel voor dat doel. Dus ging ik als alternatief gedroogde rozenknopjes verkopen.

Toch bleef het knagen. De Bierkreek is in ons land de enige gecertificeerde biologische rozenkwekerij en ik mag Hans wel.

De mensen
Leo van Distilleerderij van Toor maakt al enige jaren onze Monastique. Ik zie hem als een vakidioot die bijna net zo gek is als ik. In januari belde ik Leo met de vraag of hij speciaal voor mij een rozengin zou willen ontwikkelen. Ik vertelde hem over Hans en zijn rozen.
Leo was razend enthousiast, hij had nog nooit met verse rozen gewerkt, maar dat wilde hij graag eens proberen.

Ik belde Hans. Ook Hans was enthousiast, want hij was op zoek naar nieuwe toepassingen van zijn product. Sterrenchefs kwamen wel eens wat rozenbladeren plukken en ik had die vraag ook al eens gesteld. Hij wilde graag meedoen en eventueel extra rijen rozen aanplanten. De rozenblaadjes waren immers zijn afvalproduct, de struiken moeten eenmaal bloeien eer ze verhandeld worden. En kon hij wel voldoende leveren?

rozenplukkersOm dat uit te vinden moesten we wachten tot de zomer als we konden plukken.
Ondertussen gingen we op Facebook al wel brainstormen over een geschikte naam.

Afgelopen zomer hebben we twee avonden de meest geurige rozen van het veld geplukt.
We kregen hulp van mijn zoons en wat vrienden.
Die rozenblaadjes hebben we de volgende ochtend in een naar rozen geurende bus naar Vlaardingen gebracht. Leo zette daar door ons geplukte rozenbladeren onder alcohol om ze enkele weken later tot een rozendistillaat te stoken. Vervolgens kon het componeren van de gin beginnen.

De compositie
Het is gelukt. Met jeneverbes, koriander, engelzaad, zoethout, abrikozenpit en Ceylon kaneel componeerde Leo van het rozendistillaat een delicate prachtige gin waar we nu al trots op zijn. De gin wordt gedistilleerd in batches van ongeveer 100 liter en elke fles is individueel genummerd. Batch 1 bestaat uit 217 flessen.
Marc Smiers van VanNaam, die ook regelmatig onze winkel bezoekt, ontwierp het etiket voor ons.

De Dutch Rose Gin is de liefde van vakmensen gebotteld in één fles, en dat proef je echt. Dit klinkt als marketingtalk maar is het echt niet.

Perfect Serve
Samen met Levi van Westen en het team van de overburen van Ecluse gingen we met mijn proefmonster en een heleboel soorten tonic op zoek naar de Perfect Serve.
De Dutch Rose Gin is puur al prachtig om te drinken, maar je kunt er natuurlijk ook prima mee mixen! Met Fentimans tonic explodeert de rozengeur en krijg je een prachtig droog aperitief.
Met Thomas Henry of Indi wordt hij iets zachter.

De echte Perfect Serve ontdekte ik afgelopen zondag tijdens een spontaan extra probeersel: 5 cl. Dutch Rose Gin in een copaglas met heel veel ijs, 15 cl. Elixia Rose lemonade (gezoet met agave wat net nog een mooi bittertje geeft), garneren met een gedroogd rozenknopje (of vers rozenblad) en als ultieme finishing touch even een klein beetje Ceylon kaneel er overheen raspen.
Ik heb zondagavond naar mijn gevoel de hemel ontdekt.

Contacta
Op 4 november mochten we op uitnodiging van de Kamer van Koophandel de Dutch Rose Gin presenteren op de Contacta in Goes tijdens de prijsuitreiking van de Zeeuwse innovatieprijs ‘Emergo’. De winnaar keeg Dutch Rose Gin Batch 1, nr 1 aangeboden.
Vanaf nu is deze gin te koop in onze winkel, en natuurlijk online. En er staat een proeffles open in de winkel.
We hopen dat we het redden met het rozendistillaat tot volgende zomer, want pas dan kunnen we weer plukken!
Bestellen kan hier.

etiketteren