Limoncello en Limoncino

sorrentoWe hebben het hier over citroenlikeuren die oorspronkelijk uit Italië komen. Er is echter geen wettelijke bescherming op de naam limoncello, je mag in elk land een citroenlikeur maken en die limoncello noemen. Alleen limoncello die met citroenen uit de omgeving van Sorrento wordt gemaakt mag de naam Liquore di Limone di Sorrento I.G.P. dragen en is dus wel beschermd. De aanduiding IGP (Indicazione geografica protetta) garandeert dat er Sorrento-citroenen zijn gebruikt.
Omdat alleen de schil gebruikt wordt (zeker niet het wit) en die enorme Sorrento-citroenen ook beschikken over een dikkere schil, hebben die reuze-citroenen de voorkeur, maar je kunt van alle citroenen limoncello maken.
Santocci fles-glazenIn het noorden van Italië wordt limoncello vaak ook limoncino genoemd, er is echter geen enkel verschil in het product. De basis kan elke alcohol zijn, dat Bottega als basis voor zijn citroenlikeur grappa gebruikt in plaats van neutrale alcohol en zijn citroenlikeur limoncino noemt is eigenlijk louter toeval.
Ik hoorde gisteren een prachtig verhaal over het ontstaan van Limoncello. Of het klopt weet ik niet, maar prachtige legendes zijn het delen ook wel waard. Aan het eind van de 19e, begin van de 20e eeuw waren er wat Italianen uit de buurt van Sorrento die New York bezocht hadden. Ze hadden daar kennis gemaakt met coca cola. Ze kwamen terug en dachten ‘dat kunnen wij ook’. Ze gingen hun citroenen persen en er citroenlimonade van maken. Dat betekende dat ze ook een afvalproduct hadden, de citroenschillen. Die zetten ze op alcohol en het resultaat werd later gezeefd en met siroop gezoet. Limoncello was geboren.
Santocci maakt zijn limoncello nog steeds met de citroenschillen die overblijven na productie van limonade. Ze betrekken de schillen bij een Italiaanse ambachtelijke limonadefabriek.
De quizvraag van vandaag was:

WP_20150814_002In de categorie test je drankenkennis.
Limoncello en Limoncino zijn
A: wettelijk precies hetzelfde product.
B: Hebben een andere basisalcohol.
C: Komen uit verschillende gebieden.

Het enige juiste antwoord is A.
Dat de limoncino van Bottega Grappa als basis heeft is toeval, je mag een product ook Limoncino noemen als de basis neutrale alcohol is. Ze hoeven ook niet uit verschillende gebieden te komen, de mensen die in Noord en Zuid wonen noemen het slechts anders. De Zuidelijke Italianen noemen de limoncino uit het noorden ook Limoncello en andersom.
Limoncello wordt diep gekoeld (uit de vriezer) als digestief gedronken, na het eten dus. Limoncello leent zich echter ook prima om cocktails mee te maken of als aperitief met Prosecco.
Salute!
O, en er staan tien soorten limoncello op u te wachten in onze winkel.
Van de Santocci staat ook een proeffles koud. Vraag ernaar.