Zeldzame flessen en domme slijters

column gepubliceerd in Whisky etc no 2 2015

Ik bezoek regelmatig whiskyveilingsites. Tot nog niet zo heel lang geleden stonden daar vooral oudere zeldzame flessen op. Flessen die verkocht worden voor prijzen waarvan ik dan denk: ‘Die had ik beter zelf bewaard in plaats van ooit verkocht’. De afgelopen jaren is er echter iets veranderd. Doordat er een tekort aan oudere voorraden whisky is, het aantal mensen dat een whiskyverzameling wil aanleggen groeit – ook door de waanzinnige prijzen die op die veilingsites betaald worden – en gelimiteerde edities dus steeds schaarser worden, staan die flessen nu al op veilingsites voordat ze in onze winkels worden aangeboden. En ze worden verkocht voor minstens het dubbele van de adviesprijs. De Highland Park Odin – met een winkeladviesprijs van 239 euro – werd op Catawiki voor meer dan 700 euro verkocht voordat die was uitgeleverd aan de slijters.

Perpetuum
Winkeliers zijn niet gek. Als klanten voornamelijk handelaars zijn die binnen een week minstens 100% winst boeken ga jij het niet voor een paar tientjes doen. Als mensen bereid zijn zoveel te betalen kun jij ook wel 400 euro vragen. Vraag en aanbod bepalen nu eenmaal de markt. 30 mei – Ardbegday – was de officiële releasedatum van Ardbeg Perpetuum, maar op 27 mei werd deze al geveild op Catawiki voor 220 euro. De Perpetuum heeft een adviesprijs van 99 euro en de meeste whiskyslijters (afgezien van de zes Embassy’s in Nederland die hem wel op Ardbegday hadden) kregen de flessen pas begin juni geleverd. Op Ebay stonden ze eind mei voor prijzen variërend van 150 tot 500 euro per fles.

Verzamelaars
Een slijter kan flink meer marge maken op gelimiteerde flessen dankzij de veilingen, maar toch roept deze gang van zaken ook vragen op. In Nederland heb je namelijk een vergunning nodig om sterke drank te mogen verkopen. ‘Ja, maar dit zijn verzamelaars!’, zegt Catawiki. Een echte verzamelaar zet zijn verzamelde fles niet een dag later weer te koop. Die wil verzamelen. Whisky op veilingsites wordt voornamelijk verkocht door handelaars, iemand die uit is op snelle winst is een handelaar, net als ik. Een slijter dus. Als ik mijn voorraad een verzameling ga noemen mag ik dan zonder slijtvergunning sterke drank verkopen? Ik denk het niet.

SlijtersUnie
De Koninklijke Slijtersunie heeft een klacht ingediend tegen Catawiki voor het verkopen van sterke drank zonder vergunning. De SlijtersUnie lijkt hier juridisch toch een punt te hebben. Catawiki denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen, Catawiki zorgt immers voor veel werkgelegenheid en dat ziet de burgemeester die actie moet ondernemen ook wel. Juridische kwesties kunnen lang duren. ‘En tegen die tijd zijn we waarschijnlijk toch al aan een buitenlands bedrijf verkocht’, aldus de Catawikiman die ik laatst sprak voor mijn toonbank. Hij was op zoek naar dure zeldzame flessen en misschien ook wel naar domme slijters.

Wordt vast vervolgd.