Zeeuwierjenever en een bloeiende Marie

zeeuwierjeneveroesterGepubliceerd in Smaakmaker nr 7

“Schorre, klakkers en slik!
Ik proef oantjes mee zouterik!
Ik krieg un éél wèrm hevoel
mee da spul in m’n smoel
en dienk oan Zeêland mee un zilte snik.”

Het is alweer zes jaar geleden. Ik bezocht een jeneverworkshop bij Rutte & Zn. in Dordrecht. In die tijd had ik altijd een camera in mijn tas voor het geval ik iets leuks tegen kwam voor mijn blog en interviewde na afloop de directeur. Het ging over nieuwe drankjes, maar hij kwam eigenlijk niet verder dan variaties op bestaande dranken.
“Ja maar Petra, niemand bedenkt nog nieuwe drankjes”, zei hij voor mijn camera. “Ik wel”, zei ik “ik wil al jaren een goede zeewierjenever voor bij de Zeeuwse oesters, maar iedereen verklaart me voor gek.”
“Dat gaan we doen” zei hij voor mijn camera. Ik liet hem dat nog eens herhalen.

Islay
Onze Zeeuwse oesters werden steeds vaker culinair gecombineerd met whisky’s van Islay. Islay is een eiland voor de westkust van Schotland waar vooral geturfde whisky’s vandaan komen. Het medicinale jodiumaroma is afkomstig van fossiele zeewier in de turf die gebruikt wordt bij het drogen van de gekiemde gerst. Die whisky’s hebben niet alleen ‘oud zeewier’ in de smaak maar zijn door hun jarenlange houtlagering ook vrij zwaar van smaak, wat mij betreft vaak net iets te zwaar voor bij die subtiele verse oester. En waarom zouden wij de Schotten nodig hebben voor het begeleiden van onze Zeeuwse oesters?
’s Avonds plaatste ik het filmpje op mijn weblog met de titel “Ik ga met Rutte een zeewierjenever maken.”

Kombu
Er volgden een aantal maanden van experimenteren, uiteindelijk kwam er een proefmonster waarover ze tevreden waren. In het recept wordt een tinctuur van zeewier gebruikt, we kwamen uit bij kombu, dat is de meest aromatische zeewiersoort, in Japan ook vaak gebruikt voor het trekken van bouillons. Het waren die aroma’s die we nodig hadden.
Met het proefmonster van 20 centiliter reed ik naar Edwin Vinke, wat vond hij ervan? Hij opende een paar oesters, we proefden, en hij was net zo enthousiast als ik was.
Ook dat filmde ik en plaatste ik op mijn weblog.

Twitter
Mijn lezers en volgers op Twitter gingen spontaan meedenken over de naam en het etiket. Zo gingen we van een mannelijk etiket naar een vrouwelijk etiket omdat een jenever van het Meisje van de Slijterij een vrouwelijk etiket zou moeten hebben. Jenever heeft een wat oudbollig en mannelijk imago, vooral dat imago van oude mannen. Op zich is dat vreemd en ook jammer. In tegenstelling tot jenever is gin is wel hip en gin is niet meer dan geëvolueerde jenever met doorgaans iets meer alcohol.
Net voor de zomer van 2009 hadden we de flessen in huis. 180 liter Zeeuwierjenever, ambachtelijk gestookte jenever met een zilte zucht (vrij naar BLØF).
Ze waren bedoeld voor onze winkel, toen nog in Breskens, maar mensen reden honderden kilometers voor enkele flessen en we verstuurden ze door het hele land. In drie dagen waren ze weg. En er ontstond vraag in het hele land.

Geur van thuis
Het was gelukt om de smaak en de geur van de zee te vangen in een drankje. Het is de geur van het moment dat het laag water wordt en het zeewier op de basaltblokken vrij komen te liggen aan de kade. Het is de geur van thuis.
Inmiddels is de Zeeuwierjenever landelijk verkrijgbaar bij de betere zelfstandige slijter en wordt hij voor de Horeca verdeeld door HANOS. Pure C in Cadzand maakt er een prachtige cocktail mee of wat denk je van een Zeeuwse Bloody Mary, een ‘Bloeiende Marie’ met tomatensap?

Smaakexplosie
Slurp een oester leeg, doe een scheutje Zeeuwierjenever in de schelp en slurp dat er achteraan. De Zeeuwierjenever vermengt zich met het achtergebleven oestervocht in de schelp en zorgt in je mond voor een ware smaakexplosie. Ook met haring en sushi combineert de Zeeuwierjenever prima, of wat denk je van een schaaltje knapperig even geblancheerde zeekraal, in het Zeeuws-Vlaams zouterik.

Er kwam zelfs een heuze Zeeuwierballade, geschreven door Edy van Driel. Deze is te vinden op Youtube.

“Schorre, klakkers en slik!
Ik proef oantjes mee zouterik!
Ik krieg un éél wèrm hevoel
mee da spul in m’n smoel
en dienk oan Zeêland mee un zilte snik.”

Recept Bloeiende Marie (Zeeuwse Bloody Mary)
5 cl. Zeeuwierjenever

20 cl tomatensap
Enkele druppels worchestersaus
citroensap
Enkele druppels Tabasco
1 takje verse basilicum
Zwarte peper
1 selderijstengel

Neem een tumbler of longdrinkglas, vul dat half met ijs. Doe de Zeeuwierjenever, enkele druppels tabasco en worchestersaus in het glas. Vul het aan met tomatensap en voeg de fijgesneden basilicum toe en tot slot het verse citroensap. Ongeveer een barlepel, of een ‘squeeze’, dat is één keer knijpen in een halve citroen.
Garneer met zwarte peper uit de molen en zet er een selderijstengel in.
Variatie: garneer ook eens met een gegrilde garnaal op een prikker.

Petra de Boevere