Grote bedrijven en hun marketing

Alweer een aantal jaren geleden werden er ongevraagd blogposts van me gebruikt in een reclamecampagne van een grote distillateur. Ik schreef toen een blog en een factuur. Er was een reclamebureau ingehuurd voor die campagne en die schreef dus een factuur uit voor dingen die gekopieerd waren van internet.
Vorig jaar ontving ik post van een andere distillateur. Terwijl ik de brief las bekroop me het gevoel dat ik die tekst al kende. Het deja-vu gevoel, alsof ik hem zelf geschreven had. Dat klopte. Hij was gekopieerd van mijn site. De distillateur had een tekstbureau ingehuurd die overigens ontkende te hebben gekopieerd, maar het was echt een letterlijke kopie van mijn tekst. In het eerste geval is me 300 euro betaald, in het tweede geval hebben we een leuke manier van genoegdoening gevonden waar we beiden ook nog iets aan hadden.
Dit zijn twee gevallen die ik bij toeval ontdekte, omdat de bedrijven ook leveranciers van me zijn, en teksten stelen bij een klant van je opdrachtgever is al helemaal niet slim.
Ze noemen zich creatief, maar dat creatief zijn beperkt zich vaak tot googlen. En in de meeste gevallen zal het ook wel nooit uitkomen dat je kopieert van kleine spelers in de markt.
VL92 is de gin van Sietze Kalkwijk en Leo Fontijne. Leo maakt hem in zijn distilleerderij van Toor. Leo werkt alleen, is een kleine distillateur. Sietze is ondernemer en verantwoordelijk voor het design van de fles. Hij won er internationaal zelfs prijzen mee.
En wat doet een grote distillateur nu? Of in ieder geval iemand aan wie de marketing is toevertrouwd?
Kleine ondernemers hebben geen juridische afdelingen, maar als je geen energievretende actie onderneemt als iemand inbreuk maakt op jouw intellectueel eigendom ben je wel een slappe ondernemer. Klein is namelijk toevallig wel het nieuwe groot. Ik weet niet of Leo en Sietze actie ondernemen. Er moet immers gewoon gestookt worden!
Zoek de verschillen:
pentawards-vl92 hooghoudt-premium-fles-limitedUpdate 16.05 uur: Ik krijg net een tip dat Marketing Online hier al over schreef. Of het klopt dat VL92 tevreden is met de uitleg van Hooghoudt weet ik niet. Ga ik navragen!

Update 18.17 uur. Inmiddels telefonisch contact gehad met Leo en Sietze. Dit is hun reactie:
“We hebben Hooghoudt om opheldering gevraagd, vervolgens heeft Hooghoudt de afbeeldingen van de fles van hun Facebookpagina en site gehaald . We vinden deze hele kwestie heel erg jammer, laat collega-distillateurs eens vanuit hun eigen kracht denken en handelen. We gaan verder geen actie ondernemen. Petra weet je wel wat dat kost?”