Auto gespot!

FerrariIk weet echt niet van wie hij het heeft. We begrijpen er dan ook helemaal niks van. Voor mij moet een auto vooral rijden, ik herken haast geen merken, PK’s zeggen me niks en ik kom vaak niet verder dan het benoemen van de kleur en dat een auto vier wielen heeft.

Toen ik mijn man leerde kennen had die niet eens een rijbewijs. Hij was zeevarende, en woonde in een stad waar voldoende openbaar vervoer was, een rijbewijs of auto waren daar niet nodig.
Hier in Zeeuws-Vlaanderen ligt dat toch iets anders, dus was hij bijna 40 toen hij alsnog zijn rijbewijs haalde om niet altijd afhankelijk van mij te hoeven zijn. Ik had wel iets meer te doen dan hem rond te rijden.

Onze jongste zoon had echter al belangstelling voor auto’s vanaf het moment dat hij het woord auto fatsoenlijk kon uitspreken. In tegenstelling tot zijn oudere broer speelde hij vooral en alleen met autootjes, garages, racebanen of bouwde die zelf.
Met een vriendje schreef hij op zijn zevende kentekennummers op en zocht dan op de site van de RDW de technische gegevens erbij. Maanden aan een stuk gingen ze elke dag na schooltijd met een schriftje de straat op, kwamen terug met dat schriftje volgeschreven met nummerplaten en gingen dan achter de computer alle gegevens erbij zoeken. Elke middag opnieuw.
Vanaf de achterbank riep hij voor ik een tegenligger überhaupt had gezien al het merk en typenummer. Ik dacht toen nog dat dat wel over zou gaan.

Ik denk dat hij 13 was toen hij de site autogespot.nl ontdekte. Maar hij had geen camera. Hij bleef zeuren, dus voor zijn 14e verjaardag kreeg hij een cameraatje. Eéntje van 100 euro.
Maar hij was niet tevreden. Hij fotografeerde auto’s, maar alle foto’s op die site hadden een betere kwaliteit dan de foto’s die hij maakte. Waarom zou hij zijn foto’s dan uploaden?
“Oefen nu maar eerst met deze camera, en als je het echt leuk blijft vinden ga je zelf maar werken voor een betere camera.”
Dat deed hij. In de zomer van 2012 -hij was toen 15- waste hij de hele zomervakantie af in de horeca en kon eindelijk een ‘echte’ camera kopen. Zo kon hij eindelijk ook ‘echte’ foto’s maken. Op zijn fiets reed hij naar sterrenrestaurants in de buurt waar de beste spots te vinden zijn. En naar Knokke. Ook op zijn fietsje.
Hij wachtte ruim een half jaar voor hij aan de slag kon bij het tankstation om auto’s te wassen. Dat is zijn droomjob. Beter dan afwassen in de horeca, hij mag nu de mooiste wagens wassen, dat gaat niet om geld.
Inmiddels gaat hij autospotten op zijn brommer en ik ben bang dat hij het zal blijven doen, ook als hij ooit zelf kan autorijden.

Dat Knokke is trouwens wel een verhaal apart. Omdat daar veel dure auto’s rondrijden staan er in de zomer hordes autospotters op de rotonde. Het is een keiharde strijd wie er als eerste de foto’s uploadt. En hij weet precies wie die spotters allemaal zijn. Sommigen komen uit Frankrijk, anderen uit Wallonië. Ze doen een dagje Knokke (of zelfs Monaco) voor die ene coole spot.
Er komen berichtjes via whatsapp waar een goede spot staat en soms vloekt hij dat we te vroeg naar Breskens reden, als iemand anders net na sluitingstijd een Lamborghini gespot heeft voor onze winkel in Sluis.

Ik had gehoopt dat hij ook foto’s voor mij zou willen maken, van flessen voor de webshop, maar dat kan ik dus op mijn buik schrijven. “Ik doe alleen maar auto’s!”

Ook had ik verwacht dat eigenaars van die auto’s die fotograferende gastjes irritant zouden vinden, maar niets is minder waar. Je rijdt zo’n supercar omdat je graag gezien wilt worden. Het zijn juist de eigenaren die autogespot ook in de gaten houden. Wel met je supercar rondrijden maar nergens gespot worden is toch een beetje een blamage.
Door dat gefotografeer mag hij af en toe zelfs meerijden in een Lamborghini of Ferrari. Ter vergelijk; wij vervoeren hem in een Ford Transit, het is maar een klein verschilletje.

Inmiddels is hij 17, heeft een FB-pagina (like die pagina) en hij heeft zelfs al een paar ‘fotoshoots’ mogen doen. Het wachten is op de eerste betaalde opdracht. Met oefenen is hij nu wel klaar.
Max Verstappen is ook 17, maar die heeft dan weer een vader die wel iets met auto’s heeft.
Gisteren scoorde hij zijn 14e spot van de dag.

Één reactie op “Auto gespot!

  1. Mooi verhaal.

    Zelf heb ik tussen mijn 10de en 15de zeer regelmatig (soms dagelijks) met vrachtwagens meegereden en was ik ook echt van plan om vrachtwagenchauffeur te worden. Mijn veel jongere broer is nu vrachtwagenchauffeur en ik heb nooit de moeite gedaan om ook maar enig rijbewijs te halen. Een baan in het destijds met de auto vrijwel onbereikbare Amsterdam-Noord was de plons die de emmer deed overlopen. Die 40km nam minder tijd op de fiets.

    Vele jaren later heb ik wel eens een zeer dure Ferrari ingehaald in Cannes. Ik fietste die dag van Monaco naar Fréjus en deze Ferrari was niet door de file over de boulevard langs het strand te branden. Hij ging net zo traag als die anderen. Gelukkig was m’n fiets een stuk smaller en haalde ik het schuifelende blik aan alle kanten moeiteloos in.

    Toch mag ik graag opvallende auto’s op de foto zetten, maar dan gaat het vaak om hele oude van voor 1930.

Reacties zijn gesloten.