Infugintonic: “theezakjes” voor je Gin & Tonic

cabecera fecebookHet juiste woord is waarschijnlijk infuseerzakje, want een theezakje is voor thee en ginzakje klinkt gewoon niet zo lekker.
Gin, en elke andere alcohol waarvan het alcoholpercentage hoog genoeg is, doet precies hetzelfde als kokend water met thee doet, het trekt de smaak, geur en kleurstoffen uit de plantaardige ingrediënten die je erin hangt.
primer plano infu
Infuseren/macereren

In de likeuren- en ginproductie wordt deze manier van smaak toevoegen ook wel macereren genoemd. In Engeland wordt het ook wel de “bathtub-methode” genoemd. Die naam stamt uit een tijd dat iedereen zelf gin maakte en dat bij wijze van spreken ook in de badkuip deed.
Door ingrediënten te distilleren worden smaken veel subtieler en eleganter, maar elk ingrediënt apart distilleren maakt het eindproduct ook een stuk duurder.

Persoonlijk
Smaak is persoonlijk, en dat is maar goed ook, zoveel mensen zoveel smaken en zoveel te ontdekken. Ik ken menig distillateur die gruwt bij het idee dat consumenten zijn zorgvuldig gedistilleerde creatie gaan lopen ‘verkrachten’ door zelf andere smaken toe te voegen aan zijn fantastische product.

Creativiteit in je glas
Toch is dat precies wat er gebeurt, en eigenlijk altijd al gebeurde door bartenders all over the world. Wat er momenteel niet alleen in hippe bars maar ook bij mensen thuis gebeurt vind ik mooi. Het gaat steeds vaker om natuurlijke producten met echte smaken en zonder verdere chemische toevoegingen. Het gaat om het ‘creëren’ van een drankje, een drankje waarvoor je eerst als een jager op zoek moest naar de ingrediënten. Sommigen schieten daar wel een beetje in door. Onlangs verzuchtte een klant in mijn winkel : “Awel madam, ze zijn helemaal zot geworden, ik bestelde op dat terras een Gin Tonic, geen salade!”

infugintonic30Infugintonic
Enkele jeneverbesjes in een Gin&Tonic ziet er mooi uit en haalt net de jeneverbessmaak iets naar boven, maar zo’n jeneverbes gaat wel tussen je tanden zitten, zo ook dat roze pepertje, en zo’n rozenblaadje kleeft ook nog eens onelegant aan je voortanden als je niet oppast.
Een tijdje terug ontdekte ik de Infugintonic zakjes. Tien smaken, tien kleuren, met de hand vervaardigd uit alleen natuurlijke biologische artisenale ingrediënten.
Onze eerste order arriveerde vorige week uit Spanje, alle innovaties in de drankenmarkt lijken op dit moment wel uit Spanje te komen. Ik geloof erin, inmiddels heb ik al een aantal mensen laten experimenteren. Wil je een wat stevigere ‘mannelijke’ G&T of een wat ‘vrouwelijkere’ met meer fruit? Wil je een Cuba Libre met veel smaak of misschien wel een vernieuwende wodka-cocktail?
Het nieuwe mixen is voor mij met veel meer aandacht dan in de afgelopen decennia gebruikelijk zorgvuldig zelf een drankje samenstellen waar je vervolgens samen met je dierbaren van geniet.
Let op, het zakje moet wel een minuutje infuseren VOOR je ijs en tonic toevoegt, net zoals een theezakje in koud water vrijwel niks doet, doen deze zakjes ook vrijwel niks meer in al verdunde alcohol.
We hebben alle verpakkingen op voorraad in onze winkel in Sluis.
Drankenspecialisten die interesse hebben in deze producten voor hun winkel kunnen me mailen.
Online bestellen doe je hier.