Kennis

column gepubliceerd in Whisky etc. Magazine 2015 nr. 1

De whiskymarkt beweegt volop. Steeds meer distilleerderijen halen de leeftijden van de etiketten af en gaan hun whisky’s indelen op smaak. De Petravoorheen 10-, 12- en 15 jaar oude malts veranderen nu vaak in zogenaamde NAS-whisky’s. NAS staat dan voor Non Age Statement.
Macallan was de eerste, inmiddels volgden er meerdere. Onlangs nog The Singleton of Dufftown die stopt met de 12 jaar oude en drie nieuwe verschillende whisky’s met een eigen smaakprofiel op de markt bracht.

Daarnaast stijgen de prijzen van Schotse whisky’s van 18 jaar en ouder schrikbarend. Ga snel nog wat oude voorraad bij je specialist kopen want zo gauw deze een nieuwe fles bestelt, betaal je 20, 50 of zelfs wel 70 euro meer dan in 2014.
Nu worden deze flessen wel steeds vaker gekocht om in te investeren, om te verzamelen. Dat lijkt ook lucratief met deze prijsstijgingen. Als je ze tenminste niet drinkt. En dat laatste blijft wel een dingetje, whisky’s worden gemaakt om ze te drinken, om van te genieten. Het vergt natuurlijk wel kennis om ook te kunnen beoordelen of een whisky zijn geld waard is, zoals het ook kennis vergt ze te kunnen verkopen.

Dat niet elke verkoper die kennis in huis heeft kunnen consumenten die die kennis wel bezitten – omdat ze bijvoorbeeld dit blad lezen – vaak weer wel waarderen. De whiskyconsument met kennis gaat op zoek naar bijzondere flessen die in een winkel staan waar mensen ze verkopen die geen enkel benul hebben. En soms heb je dan mazzel. Zo kreeg ik onlangs een berichtje van iemand die een fles Bowmore Darkest 15 zag staan in een borrelshop bij een supermarkt. Hij vroeg de verkoopster wat de fles kostte, er stond geen prijsje op. Dat moest ze even nazoeken. “Hij kost 29,95 meneer”, zei de verkoopster nadat ze even had gezocht. “O, doet u er dan maar twee”, antwoordde de klant.

Ze noemde waarschijnlijk de prijs van de voordeligste Bowmore, de 15 Darkest kost ergens rond de 55 euro. De man verliet zielsgelukkig de borrelshop en kon het niet laten mij een berichtje te sturen dat hij die onwetendheid en gebrek aan kennis daar wel kon waarderen. En hij voegde eraan toe dat hem dat bij mij waarschijnlijk niet zou lukken.

Steeds meer verzamelaars zoeken vooral online; mazzeltjes en pareltjes vind je vaak toch juist in die winkels waar je nog heen moet. Zelf zet ik bijvoorbeeld gelimiteerde edities waar maar weinig van beschikbaar is nooit in onze webshop. Ik gun ze aan mensen die de moeite nemen ook naar ons toe te komen. Binnenkort komt de Highland Park Odin op de markt. Het is de laatste in een serie van vier. Veel verzamelaars hebben de eerste drie al en willen de serie compleet, maar er komt nog minder naar Nederland dan van de vorige. Ik kreeg wel vijftig mailtjes van mensen die de fles willen reserveren. We krijgen er misschien maar zes. Net als met andere schaarse flessen wordt het dan ‘wie het eerst komt het eerst maalt’ en alleen in onze fysieke winkel. Waar ook altijd wel iets nieuws te proeven open staat. Soms zijn echte winkels leuker.

Petra de Boevere