Speldje 700 jaar Vlissingen

Vlissingen700Gisteravond vonden er op vele stadhuizen nieuwsjaarsrecepties plaats. Ik bezocht er geen enkele maar werd via mijn Twitter Timeline wel redelijk goed geïnformeerd over de thema’s in speeches van diverse burgemeesters en opvallende zaken ten stadhuize van menige gemeente. Trotse Vlissinger Flip Feij twitterde bijvoorbeeld een foto van een revers met een speldje. Gisteravond werden er op de nieuwjaarsreceptie in Vlissingen speldjes uitgedeeld waarmee de inwoners van Vlissingen hun ‘trots op de stad’, die dit jaar 700 jaar bestaat, kunnen laten zien.
Er zijn 1000 speldjes gemaakt en ze zijn gratis af te halen.

Wat een enorme gemiste kans is lijkt me dat speldje. De beker op het speldje lijkt niet eens op de Goblet van Michiel de Ruyter. Die heeft namelijk helemaal geen oren. De enige associatie tussen een beker en Vlissingen is toch de kostbare beker van Michiel?
Zo van de foto lijkt dit een speldje van de kermis of van een Peruaanse marktkoopman. De afbeelding van die wereldberoemde Goblet van Michiel de Ruyter is trouwens gratis en rechtenvrij te downloaden en te bewerken bij het Rijksmuseum. Om zo’n speldje te bemachtigen had zelfs ik nog eens de boot gepakt.
Even over die Goblet; op 11 juli 2007 plaatste ik de onderstaande posting op mijn weblog:

gobletmichielgoblet-etiket
In het kader van het Michiel de Ruyterjaar, het is dit jaar 400 jaar geleden dat hij geboren werd, wil ik hier de komende maanden regelmatig aandacht besteden aan de relatie tussen Michiel de Ruyter, jenever en andere gedistilleerde dranken.
Die relatie is er namelijk wel degelijk, maar wordt in mijn ogen nergens, of veel te weinig belicht. Ik heb er in ieder geval vrijwel nergens iets over gelezen.
Wist u bijvoorbeeld dat de merknaam Goblet alles te maken heeft met de andere bekende ‘Hollandse jonge’ Michiel Adriaanszoon De Ruyter?
Op het etiket van elke fles wordt herinnerd aan de beroemde tocht naar Chatham, waar Michiel de Ruyter het vlaggenschip van de Britse vloot buit maakte in 1667.
De afbeelding op het etiket laat de gouden Goblet zien (Goblet is het Engelse woord voor drinkbeker of bokaal), die de zeeheld van de Staten van Holland ontving voor zijn heldhaftige prestatie.
De beschreven beker wordt permanent geëxposeerd in het Rijksmuseum te Amsterdam.

wapenvlissingenUpdate: De gemeente Vlissingen belde me.
Het speldje is een verwijzing naar de zogenaamde ‘Vlissingse fles’ en niet naar de Goblet van Michiel. De Vlissingse fles komt voor in het wapen en de vlag van Vlissingen.

En daar had ik nog nooit van gehoord.
Zou de naam Vlissingen dan toch afgeleid zijn van een fles wat nu vaak als onzin wordt bestempeld?
Hoe komt die anders in dat wapen? Weet een historicus dat misschien te duiden? Ik word nu wel nieuwsgierig.
Update2: Volgens Wikipedia komt de naam Vlissingen inderdaad van Flessche, maar dat wordt dus weersproken op de eerder gelinkte pagina van het gemeente-archief in Vlissingen.