Opgelicht, maar aangifte doen mag niet.

Oké ik ben dus opgelicht. Stom. Want ik denk altijd dat ik heel goed oplet en alles check wat ook maar een beetje verdacht is. Ik ben immers wel vaker opgelicht- zoals bijna elke ondernemer- en schade en schande maken je wijs. Denk je.
Afgelopen zondagavond ontving ik een bestelling waarbij de klant in plaats van voor iDeal gekozen had voor ‘vooraf overmaken’. Normaal gesproken wordt dan een bestelling ook pas verzonden als het bedrag op onze rekening staat. Eigenlijk waren het twee bestellingen na elkaar. Samen goed voor 540 euro inclusief verzendkosten.

Cadeautje
Maandagmiddag ontving ik een mail als reply op de bevestiging van de bestelling met het verzoek of het zou lukken om misschien dezelfde dag nog te verzenden. Eén van de dure flessen was immers een cadeautje en moest ze de volgende dag hebben. Dat had ik gezien, want er moest een briefje met een cadeauboodschap bij.
Ik mailde terug dat één van de bestelde items niet op voorraad was en pas vrijdag kon worden verzonden, maar de rest op voorraad was.
Er kwam zowat direct weer een mail. Of ik het deel van de bestelling dat wel op voorraad was wel direct kon verzenden. Ik mailde terug dat dat kon als de betaling voor 16 uur op de rekening stond en het restant dan vrijdag zou worden verzonden.
De klant mailde weer terug. Dat ze bankierde bij ING, dat iets langer duurde naar mijn bank, maar ze het wel direct overgemaakt had. En ze (ik denk inmiddels dat dat ook best een hij geweest kan zijn) sloot een screenshot bij van haar scherm waar de betaling van 540 euro in gedaan was. Ik bekeek de screenshot heel goed, ik zag geen rare dingen, het leek betrouwbaar en ik wilde de klant graag tegemoet komen.

ING
De volgende middag stond de betaling nog niet bijgeschreven. Het gevoel bekroop me dat het niet klopte dus probeerde ik uit te vinden hoe lang een betaling van ING naar RABO maximaal onderweg kon zijn. Het twitteraccount van de ING reageerde en ik stuurde in DM het screenshot met de vraag of dit een koosjere screenshot was. Ik kreeg niet echt een antwoord. Ja dat ik contact met de opdrachtgever moest opnemen, maar die mailde niet meer terug en het telefoonnummer dat was opgegeven werd en wordt niet opgenomen.
Ik wist nog steeds niet of ik door middel van een vervalst screenshot was opgelicht, dat denk ik inmiddels wel te weten. ING wil niet zeggen of de naam klopt met het nummer, dat mogen ze alleen aan de politie melden, mij werd aangeraden aangifte te doen.

Aangifte
Dus belde ik de politie om een afspraak te maken voor de aangifte. Niet omdat ik het idee heb ooit dat geld nog terug te krijgen maar om toekomstige slachtoffers te voorkomen. Dit is een gehaaide manier van oplichting door in te spelen op de emotie van een welwillende winkelier door het vervalsen van een screenshot.
Ik kreeg ook een afspraak op het bureau, vanmiddag nog. Terwijl ik bezig was met alles uit te printen, ik heb immers het adres, een IP-nummer, het bewijs van de afgeleverde goederen, de mailcorrespondentie en het vervalste screenshot, werd ik teruggebeld. De afspraak werd afgezegd want ik kon bij nader inzien geen aangifte doen. Dit zou volgens de politie een civielrechtelijke zaak zijn waar ik een advocaat voor moest nemen.
“Ja maar dit is toch valsheid in geschrifte, dat is toch strafbaar!” zei ik. Er werd nog eens overlegd toen ik vroeg of ik tegen de weigering van het opnemen van de aangifte ergens beroep kon aantekenen.
Aangifte kon niet. Tot drie maal toe in drie verschillende gesprekken is me dat duidelijk gemaakt. En dat is raar. Flessentrekkerij en valsheid in geschrifte zijn strafbare delicten waarvoor je zelfs een celstraf kunt krijgen. Het zou civielrechtelijk zijn als er een bestelling niet betaald werd, maar het gaat hier om een vervalste betaling.
Daarnaast heeft de ombudsman al eerder vastgesteld dat dit soort aangiftes geweigerd worden en dat niet mag. Diverse advocaten en juristen in mijn netwerk hameren erop dat ik aangifte moet doen, de ING kan pas meer info geven na die aangifte.

Polonaise
Heel Nederland mag in polonaise aangifte doen als hij zich gekwetst voelt, de formulieren zijn dan al vooraf ingevuld en de koffie staat klaar, en ondernemers die opgelicht zijn mogen niet eens aangifte doen.
Inmiddels vind ik het veel erger dat ik geen aangifte mag doen dan dat ik opgelicht ben. Dat eerste houdt namelijk het tweede lucratief. Zonder aangiftes is er ook geen dossiervorming en kunnen notoire oplichters tot in lengte van dagen ondernemers blijven duperen zonder dat er van die afleveradressen een dossier bestaat.

Geen aangiftes, geen problemen
Vanavond schrijf ik nog een brief naar de officier van justitie. Ik wil dat mijn aangifte wordt opgenomen en in de databank van de politie komt. Via een normale aangifte lukt dat schijnbaar niet.
Dit is trouwens wel een briljante manier om de criminaliteitscijfers naar beneden te brengen. Gewoon stoppen met aangiftes opnemen en we zijn een voorbeeldig land.

Update 2 februari: De teamchef van de politie belde me net. Die las dit blog en ik kan morgenmiddag alsnog aangifte doen. Er wordt uitgezocht hoe dit is gelopen om herhaling in de toekomst te voorkomen, dit soort oplichting is wel degelijk aangiftewaardig.

2 reacties op “Opgelicht, maar aangifte doen mag niet.

  1. Oplichting….dus aangifte.
    Duurt lang voordat die cultuur van zoetjes aan verandert bij Politie Zeeuws Vlaanderen. Wel tijd om met 3 mensen de Geuzenloop te beveiligen en praatje pot met buurvrouw collega te houden. Kwestie van prioriteiten stellen en dat lijkt toch in veel situaties hoe hou ik mijn bureau schoon en werkzaamheden beperkt.
    Het verandert wanneer burgers zich roeren en op de plek neerleggen waar t thuishoort.

  2. Ben het helemaal eens met jou Petra. Dit is toch van de gekke. Gewoon blijven afdwingen dat je aangifte mag doen en dat deze niet in rond archief of digitale prullenbak verdwijnt. Ze zijn bij de politie soms liever lui dan moe. Heb ook diverse zaken meegemaakt waarbij zij mensen die het niet verdienen en zelfs de wet overtreden de hand boven het hoofd houden. Sterkte.

Reacties zijn gesloten.