Loopuyt Gin

LoopuytIn 2015 zal de ginhype zich zonder twijfel ook verder verspreiden in ons land. De afgelopen twee jaar leek die trend een beetje op de landsgrens te blijven hangen.  Ik ben er overigens van overtuigd dat het geen hype is. De opkomst van de ‘new western-gins’ -waarbij de jeneverbes niet het overheersende element is maar de overige gebruikte botanicals- zorgt wel voor een nieuwe categorie spannende distillaten waarin steeds weer nieuwe smaken te ontdekken zijn. De meest spannende verrassende gins zijn de gins die zorgvuldig met liefde in kleine batches worden gedistilleerd.

In België is de Gin-markt booming. De nieuwe generatie Gin & tonic drinkers daar zijn deels mensen die voorheen als aperitief Champagne nuttigden, een gewoonte die Nederland nooit zo breed heeft gekend. Restaurants en bars in België hebben inmiddels bijna allemaal een aparte Gin&Tonic kaart waar niet zelden meer dan 20 verschillende Gin&Tonics op prijken.
In Nederland lijkt Gin & Tonic (nog) een hipster-drankje. Bourgondische Vlamingen zijn meer bereid om een eerlijke prijs te betalen voor een goed product en zorgvuldig samengesteld drankje dan Nederlanders. Ik merk dat elke dag.

Vorige week ontdekten we weer een nieuwe gin. De Loopuyt Gin. We hebben inmiddels ruim 140 gins op de plank staan, maar deze mocht er nog bij. Ongeproefd. Hij wordt namelijk gemaakt door Jaco van der Leun. Jaco werkte in 2009 voor Rutte & Zn en ontwikkelde daar onze Zeeuwierjenever. Ik ben de bedenker en eigenaar van de Zeeuwierjenever, Jaco de vakman die de receptuur samenstelde. Ik ken Jaco als een vakidioot die alleen het allerbeste wil maken.
loopuytOp oudjaarsavond namen we een fles Loopuyt mee naar huis. Hij moest immers geproefd worden. Men neme een copaglas, veel ijs (als Gin-tonic liefhebber reserveer je een stuk van je diepvries voor zakken ijs), 5 cl. Loopuyt gin en de bijbehorende (van origine Duitse) tonic die ze ook onder eigen etiket uitbrengen. We maakten het af met enkele rozenblaadjes, een kumquatschilletje en enkele jeneverbessen. Als ik het in huis had gehad had ik gekozen voor een framboos, maar het mooie van ‘het nieuwe mixen’ is dat er geen heilig recept is, je mag experimenteren om telkens nieuwe smaken in je glas te ontdekken.
Dat was genieten.
Jaco gebruikt jeneverbes, kardemom, koriander, kinabast, nootmuskaat, framboos, grapefruit, lavendel, curaçaoschil, gojibes, inca’s en moerbeiboombes. Al deze ingrediënten worden apart gedistilleerd. Precies zoals bijvoorbeeld Sacred dat ook doet.
Ik maakte een foto en plaatste die online. Ik had Jaco jaren niet gesproken, maar gisteravond kreeg ik ineens een mailtje van Jaco.

“Vandaag las ik je oud en nieuw column.  Leuk stukje. Ik voelde me als stoker van de Loopuyt gin erg met je verbonden ;) Een paar jaar terug heb ik je zeewierjenever ontwikkeld (Ik werkte toen voor Rutte). Ik zag de zeewier een paar dagen terug nog bij de Zegro in Rotterdam staan. Nu ben ik druk in de weer met Loopuyt. Sinds twee weken is Loopuyt gin pas op de markt en nu staan we al in Sluis. Ik vond je foto echt lachen, vooral ook omdat ik onze gin erbij zag staan.
Hoe komt het dat je ons zo snel ontdekt hebt?
Wist je trouwens dat er in de dop van de fles een munt zit waarmee je via internet een bezoek kan regelen aan onze mooi speak easy bar in Schiedam? Je moet echt een keer bij ons langskomen, als je in de buurt bent. De bar zit midden in een verzekeringskantoor. Je loopt tussen de bureaus door waar mensen verzekeringen aan het regelen zijn. Trappetje op, luikje open en je staat in de bar waar onze bartender David Trampe waanzinnige cocktails maakt. Je weet niet wat je ziet.”

Ik belde hem direct na het lezen van het mailtje. Jaco vertelde me enthousiast over de geheime bar die je mag bezoeken als je online de code invult die op de speciale munt in de dop van de Loopuyt zit. Dat had ik nog niet ontdekt. Spannend. Ik moet daar maar eens heen. Wie wil er met me mee?

Jan van Stigt Thans kocht jaren geleden het merkenrecht van Loopuyt. De 19e- eeuwse distillateur en bankier Jan Loopuyt had namelijk een eigen jenever. In 1915 verkocht hij zijn merk Loopuyt aan de firma Blankenheym & Nolet, dat later weer onderdeel werd van Bols. Uiteindelijk verdween de Loopuyt jenever in de vorige eeuw al snel uit beeld. Door het merk opnieuw te deponeren is hij eigenaar geworden van deze bijzondere jenevernaam.
Loopuyt Gin Bestellen
Er staat een open proeffles in de winkel, kom langs.