Holland, dat is hier niet.

proud“Waar heeft u de jenever staan?” vraagt de man die vanochtend de winkel binnenloopt. “U bent er bijna, die staan daar allemaal.” antwoord ik terwijl ik naar de jeneverkasten wijs. Ik loop alvast naar de toonbank en even later staat de meneer voor me. “Ah u heeft het gevonden, een Hooghoudtje.”
“Volgens het etiket Hollandse jenever uit Groningen. Dat kan natuurlijk helemaal niet. Ik heb er Hooghoudt al een mailtje over gestuurd.”
Ik begin te lachen: “Haha, dat is wel stoer dat u dan ook een mailtje stuurt.”
“Iedereen weet toch dat Holland alleen Noord- en Zuid-Holland is? Ik erger me daar mateloos aan. Ik stuur al jaren allerlei mailtjes als ik dat weer ergens tegenkom.”
Ik mag dit soort activisme wel. Ik vertel ook altijd dat dit niet Holland is, maar Nederland.
De man laat me dan ook achter met een vette glimlach want hij heeft een punt. Er zijn in Nederland nu eenmaal meer niet-Hollanders dan Hollanders.
Vanmiddag ontving ik een mailtje:

Geachte mevrouw van de slijterij (hm waarom geen meisje!?),
Vanmorgen was ik bij u in de winkel. Ben blij dat ik een medestander in u gevonden heb. Niet alleen Hooghoudt is de weg kwijt. Hieronder een paar reacties van mij, die ik al een paar jaar verstuur. Soms met succes, soms niet. O.a. de reclame voor de “Hollandse weken” van een paar supermarkten met Zeeuwse bolussen, Fries suikerbrood, Gelderse rookworst, Groninger koek, Limburgse vlaai enz. heb ik al een tijdje niet meer gezien. Na een lange e-postwisseling met leden van de redactie, heb ik twee jaar geleden mijn abonnement op de Telegraaf opgezegd. Die kennen ook het verschil niet. Dat zelfs de PZC het spoor bijster is en klakkeloos artikelen publiceert, is nog erger: zie hieronder.

Geachte mevrouw x,

In de PZC van vandaag trof de volgende kop van uw artikel mijn aandacht: “Hollandse mode een wereldsucces”.  Dat kan natuurlijk als het mode uit Holland betreft (Zoals de kop “Zeeuwse mode een wereldsucces” ook mogelijk zou zijn als het mode uit Zeeland betrof). Maar daarna heeft u het over Nederlandse ontwerpers. U kent dus duidelijk het verschil niet tussen  Holland en Nederland.
 
NOG EVEN UITLEGGEN:
Alle Hollanders zijn Nederlanders maar de meeste Nederlanders zijn geen Hollander.
Nederland telt 12 provincies met meer dan 16,5 miljoen inwoners.
Holland telt 2 provincies, die samen minder dan 6,5 miljoen inwoners tellen.
De andere 10 provincies, met samen bijna 11 miljoen inwoners, liggen niet in Holland, maar zoals ook Noord- en Zuid-Holland in Nederland. In deze 10 provincies is men geen Hollander (want dan had men in Holland, dus: Noord- en Zuid-Holland, moeten wonen) maar Nederlander. Holland als benaming voor geheel Nederland (Noordelijke-Nederlanden) heeft als koninkrijk Holland maar 4 jaar (tussen 1806 en 1810), toen het een Franse vazalstaat was, bestaan.
Dat domme inwoners van dit land en sommige laag opgeleide buitenlanders Holland in de spreektaal gebruiken als ze Nederland bedoelen, is tot daar aan toe, maar Holland gebruiken in kranten wanneer professionaliteit is vereist, als men het Koninkrijk der Nederlanden (Nederland) bedoelt, is 100% fout.
Uit respect voor de bijna 11 miljoen niet-Hollanders, die het vaak niet op prijs stellen Hollander genoemd te worden (omdat ze naast Nederlander ook bijvoorbeeld Fries, Limburger, Drent of Zeeuw zijn), verzoek ik u vriendelijk hier in het vervolg rekening mee te houden.

Hopelijk kan het onderstaande filmpje u helpen, om in het vervolg alleen Holland te gebruiken als het over Noord- en Zuid-Holland gaat.

En deze:

Geachte NS,
Volgens mij moeten er bij de NS atlassen worden uitgedeeld. Sinds wanneer ligt Apeldoorn in Holland?
NOG EVEN UITLEGGEN… (rest mail is kopie vorige).

Waarschijnlijk voelde de meneer zich gesterkt door een medestander, want later in de middag stuurt hij me nog een kopie van een mailtje dat hij net naar de PZC verzond omdat hij zich realiseerde nooit antwoord te hebben gekregen op de mail naar mevrouw X.

Geachte heer J,
Toevallig kwam ik onderstaand dit bericht tegen, dat ik in september stuurde en waarop ik geen enkele reactie heb ontvangen. Blijkbaar vind mevrouw Deul dit maar zinloos gezeur.
En/of is ze zo dom dat ze niet weet dat de letter Z in PZC voor Zeeuwse staat.

Ook vorig jaar kwam ik een kop tegen: Hollandse mosselmannen in een artikel dat over Yersekenaren ging.
Vreemd dat de PZC-redactie niet heeft ingegrepen! Hopelijk geeft de PZC in de toekomst wel het goede voorbeeld.
Waar het de laatste tijd over gaat, is de Zeeuwse identiteit, om niet bij Holland gevoegd te worden. Het moet toch niet zo zijn dat de PZC die samenvoeging gaat bevorderen. Zeeland moet gewoon, ongedeeld, Zeeland blijven.
Hij heeft een punt, waarvan akte.

 

5 reacties op “Holland, dat is hier niet.

 1. …en hoe zit het dan met ‘Dutch’ in het Engels? Waar komt dat vandaan? Ik krijg het – ook na ruim 7 jaar in Australië te wonen – niet uitgelegd…

  • Geachte heer Adriaanse,
   Dutch is door de Engelstaligen afgeleid van Diets (dat volkst betekent). Diets is ook de volkstaal die met sprak in plaats van Latijn. Dutch is dus geen vertaling voor Hollands.
   Dutch betekent Nederlands en inwoners van Holland geven ook aan dat ze Nederlands spreken als ze zeggen dat ze Dutch spreken en geen Hollands dialect.
   Op het gebied van schilderkunst wordt er in het Engels gesproken over Netherlandic als het over de schilderkunst van de Zuidelijke- en Noordelijke Nederlanden gaat.
   Mvrgrt

  • Ik heb voor u een website gevonden waarin onder andere het woord “Dutch” wordt uitgelegd. Ik heb via Google gezocht met zoekwoord “Diets” Als u bij “Wilhelmus” kijkt wordt uitgelegd, dat wij niet van Duits bloed van maar van Dietsen of Duitschen bloed zijn. Wij blijven dus gewoon Nederlands.
   Veel plezier in Australië.

   Vriendelijke groet,

   Bram van der Wurff

 2. Ik als rasechte Hollandse, vertel dit ook altijd.. Hahaha. Geboren in Rotterdam- Hillegersberg, getrouwd met een van Zuid ( Rotterdam-Ijsselmonde )…..

Reacties zijn gesloten.