Ferdinand’s Goldcap Saar Gin

Ferdinand's GoldcapFerdinand’s, de inmiddels al redelijk bekende bijzondere Premium Gin uit Duitsland, kwam onlangs met een gelimiteerde editie. Er werden 600 flessen geproduceerd van deze unieke Gin waarvan er 24 in Nederland terecht kwamen.
Naast alle bijzondere ingrediënten die zijn ‘eenvoudige’ broertje ook heeft, heeft de Goldcap ook nog eens een infusie van een Riesling die door Robert Parker bekroond werd met 97 Parkerpunten. Wijnkenners onder mijn lezers weten dat dat betekent dat je met de absolute top hebt te maken. En dat is te proeven.

Proeftafelsessie
ferdinandsdistillSamen met Olaf Kerstens, de Nederlandse importeur van dit prachtproduct proefde ik hem deze week. Gewoon op een wat gure woensdagmiddag. Ik zal die middag niet snel meer vergeten.
Met zijn 49% alcohol vind ik deze gin persoonlijk te heftig om puur van te genieten, ook al wordt dat wel geadviseerd. Dit is echter qua smaakbeleving wel de Formule 1-categorie binnen de Gin, een Gin voor de wat verdergevorderde Gin-Nerd.
We gingen samen testen en proeven, bij zo’n gin ga je niet zomaar 20 cl willekeurige tonic gieten, dat leek me niet alleen wat oneerbiedig maar ik zocht ook naar ‘iets’ anders, ‘iets’ dat ook iets toevoegde.
We vonden het. We namen een flesje rose lemonade. In de gin zijn immers duidelijk rozen aanwezig. Niet teveel, gewoon net zoveel als de gin, shake 3,5 cl Ferdinand’s gin met 3,5 cl Rose lemonade en veel ijs. Zeef in een martiniglas en serveer met een rozenblaadje. Liefst vers. Et Voila, een Ferdinand’s Goldcap Valentijns Martini.
In de afdronk gebeurt er met deze combinatie ineens iets bijzonders in je mond, er komt een smaak terug achter op je tong, die van laurierdrop, en die blijft ook nog prettig lang hangen. Just Wow.

Historie
Even een stukje historie: Ferdinand’s Gin is vernoemd naar de grootvader van Dorothe Zilliken van weingut Zilliken. Samen met twee vrienden, distillateur Andreas Vallendar en Denis Reinhardt bedacht ze de Ferdinand’s Gin. Dat moest een gin worden die alle smaken van de Saar samenbracht. En daar zijn ze in geslaagd.
Er worden bij de productie van de Ferdinand’s Saar Dry Gin ruim 30 voornamelijk handgeplukte lokale en regionale ingrediënten gebruikt én Weingut Zilliken Auslese 2009 Schiefer Riesling.

Botanicals
botanicalsferdinandferdinand's saar dry ginDe ‘gewone’ Ferdinand’s gin wordt met die lokale botanicals gestookt tot 85 graden alcohol en vervolgens wordt er spätlese van de Raush wijngaard toegevoegd. Dit stooksel mag een maandje tot rust komen waarna het alcoholpercentage wordt teruggebracht tot 44%.
De botanicals zijn ondermeer: hop, kweepeer, lavendel, thijm, jeneverbes, sleedoorn, rozebottel, roos, koriander, gember, rode pruim en 2009 Weingut Zilliken Raush Spätlese.
Die infusie van Riesling maakt dat deze gin zich onderscheidt van alle andere. Het is een prachtige zogenaamde ‘sipping gin’ die je puur of met ijs kunt genieten, maar op zoek naar de meest ideale mixer kwamen wij toch weer uit bij de rose lemonade van Fentimans. Die overtreft elke tonic in de combinatie met Ferdinand’s.

Ferdinand’s maakt ook nog een Kweeperen (Quince) Gin en diverse bitters (binnenkort op voorraad).
Bestellen doe je hier.