Graham’s Port, waar geschiedenis, kwaliteit, traditie en innovatie elkaar ontmoeten

MalvedosentreeVorige week was ik samen met een aantal collega’s van de Wijnkring te gast bij Graham’s in Portugal. Voor mij was het de derde keer dat ik het Portgebied bezocht en het blijft een magische plek. We waren het helemaal met elkaar eens; van alle wijngebieden in Europa is de Douro-vallei toch wel de plek die altijd de meeste indruk maakt. De familie Symington bezit in de Douro Vallei 29 Quinta’s en 11 wijnmakerijen. Ze zijn een grote speler op de Portmarkt. Volgens eigen zeggen hebben ze 33% van de wereldwijde Portmarkt in handen.
Inmiddels staat de 5e generatie Symington’s aan het roer van dit prachtige bedrijf (sinds 1820).
Dag 1
Op woensdagavond 1 oktober bezochten we de lodges in Villa Nova de Gaia. Het is het hart van de Portindustrie, alle Port ligt daar namelijk te rijpen. Villa Nova de Gaia is echt een aparte stad, het is slechts de Douro en een aantal prachtige bruggen die Villa Nova de Gaia scheidt van Oporto.
Na de rondleiding volgde uiteraard een proeverij van Premium Port. Premium Port’s zijn alle ports in kwaliteit boven de ‘gewone’ ruby, tawny en white.
WP_20141001_012De verschillende kleuren van de port in de glazen imponeerden al.
Van links naar rechts (met wat ik in paar woorden in mijn moleskine boekje schreef en linkjes naar de uitgebreidere beschrijvingen).

 1.  Grahams Six Grapes Reserve Port Dit is een Ruby Port van de beste druiven met 4 jaar vatlagering op grote vaten. Het is een zogenaamde Ruby Reserve. Past goed bij chocolade en kaas.
 2. Graham’s Late Bottled Vintage Port 2008 Late Bottled Vintage Port is Port van het ‘Vintage’ type, maar dan zonder het depot in de fles. Prima Port voor mensen die net iets ‘hoger’ dan ruby port willen drinken.
 3. Graham’s The Tawny Bij ons in de winkel is dit de meest verkochte port. In de smaak duidelijk sinaasappel en gedroogd fruit. Rozijntjes! Prima bij crème Bruleé.
 4. Graham’s 10 Years Old Tawny Prachtige balans met daarin duidelijk fruit honing en pure chocolade.
 5. Graham’s 20 Years Old Tawny 10 jaar langer in het vat als zijn voorganger maar toch verrassend fris door de balans in zuur en zoet. In deze duidelijk caramel en sinaasappel.
 6. Graham’s 30 Years Old Tawny Gecaramelliseerd fruit, gebrande suiker, wat een traktatie.
 7. Graham’s 40 Years Old Tawny Het gekke was dat waar de port’s steeds lichter worden in kleur (van bruin naar oranje) deze ineens weer donkerder werd. Ik leerde iets nieuws. Ergens tussen de 30 en 40 jaar dat port in een vat ligt vindt er een omslag plaats, dan begint de port namelijk weer donkerder te worden. In de geur veel koffietonen en caramel, in smaak bijna cognac en Crème Bruleé.
 8. Graham’s 1983 Vintage Port Dit schreef ik op: “Sigarendoos Ooooooooh” wat een waanzinnige port.

Portweetjes:

 • Koelen maakt elke speciale port beter, drink ze nooit boven kamertemperatuur (en kamertemperatuur is 18 graden).
 • Vintage Port die op fles rijpte blijft na openen 3 tot 4 dagen goed, oudere tawny port’s die lang op vat lagen blijven geopend wel tot 6 maanden goed.
 • Nederland drinkt 17 miljoen liter port per jaar, na Frankrijk dat het belangrijkste land is voor de Portindustrie en 30 miljoen liter drinkt.
 • Vintage Port drink je het best of jong (net gebotteld) of na op zijn vroegst 15 jaar. In de tussenliggende jaren ‘sluit’ de wijn zich, ervaar je vaak nauwelijks een geur.

grahams69portoNa deze proeverij en rondleiding voegde de exportmanager Pedro Leite zich bij ons en nam ons mee naar Cantinho do Avillez voor het diner met typisch Portugese gerechten met bijpassende wijnen uit de Douro en als afsluiter natuurlijk een pracht dessert met een pracht port. De Graham’s Single Harvest Vintage 1969. Met één fles kwamen we niet toe, er werd dus gewoon nog een tweede geopend.  We voelden ons erg decadent toen we terug naar het ook al superdeluxe hotel Continental wandelden. We concludeerden dat we inmiddels wel dorst hadden gekregen dus dronken nog even een biertje voor het slapengaan.

Dag 2
Donderdag 2 oktober. Fris en fruitig zaten we allemaal op tijd aan het ontbijt. We hadden geluk, het is immers in Portugal een uur vroeger dan in Nederland, dat voelt als uitslapen.
Om de hoek het mooie station van Porto waar we de trein naar Tua namen. Een jaar of 15 geleden nam ik die trein ook, het is de trein die langs de Douro rijdt en allemaal pittoreske stationnetjes aandoet. Na ruim 2,5 uur arriveerden we in Tua waar we werden opgewacht en naar Quinta dos Malvedos werden gebracht.
Grahams1Ik kreeg bij aankomst op Quinta dos Malvedos ‘John Major’s room’ toegewezen. John Major was Premier van Engeland tijdens de golfoorlog. Hij was een bekende van de familie Symington en bracht enkele jaren na elkaar zijn vakanties door op de quinta. Die plek was vrij eenvoudig te beveiligen. Aan de overkant lagen scherpschutters. Dat ging goed totdat een Engelse tabloid er lucht van kreeg, zich met een smoes binnenpraatte bij de beheerder en met chocoladeletters over ‘John Major’s holiday house’ publiceerde. Hij kwam nooit meer terug. Ik sliep nu in zijn kamer. In die woelige jaren werd er ook een zwembad aangelegd, met dank aan John Major dus.
Graham's trip 1,2,3 Oktober 2014 084First things first. We zorgden nog voor de lunch dat naast de Engelse en Portugese vlag ook de Wijnkringvlag wapperde op Malvedos.
Aperitief met Dry White Port en tonic en citroen (aanrader!), lunch met Bacalhau en kaas toe.

Na de lunch gingen we een stukje de berg af. Naar de winerie waar Henry Shotton, de wijnmaker, ons opwachtte. Hij vertelde dat de oogst op Malvedos op 11 september begon, dat het er aanvankelijk erg goed uitzag tot het midden in de oogst enorm begon te regenen. Alles wat voor de regen was geoogst is topkwaliteit, daarna lijkt het wat minder. De laatste druiven waren net geoogst, we konden nog net het persen Graham's trip 1,2,3 Oktober 2014 100meemaken in de door Graham’s zelf ontwikkelde mechanische lagares. Alleen op Quinto do Vesuvio worden de druiven nog met echte mensenvoeten getreden, op de andere quinta’s gebeurt dat tegenwoordig mechanisch.
Voor in de wijnmakerij zijn nog de traditionele lagares te zien, die worden echter niet meer gebruikt. “Wie slaapt er hier?” vroeg ik. Er lag namelijk een matrasje in een van die oude niet meer gebruikte lagares. “Ik heb vannacht hier geslapen” vertelde Henry. “Het is namelijk cruciaal dat op precies het juiste moment de alcohol wordt toegevoegd om de gisting te stoppen, dan kan ik niet weg, maar vannacht kreeg ik bezoek van een vos.”
Er volgde een hilarisch verhaal over een vos die bijna zijn schoenen te pakken had die nacht. Eén van de werknemers had meer pech, die liep daadwerkelijk op één schoen rond na het nachtelijke bezoek van de vos. Ik bedacht dat ik maar goed mijn kamerdeur moest sluiten de komende nacht.
Wil je zien hoe die mechanische lagares werken? Daar staat een mooi filmpje van op youtube.
Graham's trip 1,2,3 Oktober 2014 132Na dit bezoek proefden we een aantal jaargangen Quinta dos Malvedos Vintage.
De 2004 en 2009 waren nogal gesloten, en dat klopt dus met de evolutie van Vintage Port, de 2001 was wel mooi open. De evolutie van de port in de fles zorgt er ook voor dat proefnotities alleen waarde hebben op het moment dat je de wijn proeft. Waar je nu crème Bruleé in de wijn kan proeven kan dat over 5 jaar koffie of chocolade zijn. De 2001 (nu goed te consumeren) hebben we overigens op voorraad.
In de allerbeste portjaren wordt er geen Quinta dos Malvedos Vintage Port gemaakt, dan gaan al die A-kwaliteit druiven van Malvedos in de Graham’s Vintage Port die alleen in die allerbeste jaren wordt gemaakt.
Op Malvedos is er een traditie die iedereen kent die de Quinta ooit bezocht. Het is een speciaal spel waarbij je probeert de sinaasappels die je van de bomen plukt vanaf de heuvel in de Douro te gooien. Dat gingen ‘de mannen’ na de tasting doen, ik vond het best een goed idee voor het diner even een uurtje het bed van John Major uit te testen.
Na het diner hadden we nog een mooi gesprek over de portmarkt in Nederland en de port en het inkoopbeleid bij supermarkten. Graham’s deelt zijn druiven in in categorieën van A tot en met F. De A-druiven, uit de wijngaarden het dichtst bij de Douro zelf en met de beste ligging, gaan in hun beste port, de F-druiven komen vooral terecht in huismerken van goedkope supermarkten en de rest zit er tussenin.

Dag 3
WP_20141003_005
Vrijdagochtend was het prachtig wakker worden, het meest spectaculaire dat er kan gebeuren als je op Malvedos bent is dat de hotelboot langsvaart.
IMG_1739Na het ontbijt stapten we in de landrover om Quinta do Tua te bezoeken. Dat lukt je niet met een ander vervoermiddel, ze deden het vroeger per buffel, en het was best een hachelijke tocht zo bergop over onverharde paden.
De druiven van Quinta do Tua worden verwerkt op Malvedos, maar dit zijn wel de oudste wijngaarden, met beschermde eeuwenoude stenen terrassen. Een deel van die terrassen stort regelmatig in, maar moet wel Tuaselectionweer in oorspronkelijke staat worden teruggebracht. Dat de selectie van de beste druiven al in de wijngaard begint was duidelijk te zien, er lagen wat verlaten trossen tussen de wijnstokken.
Na het bezoek aan de wijngaarden in Tua was het tijd terug naar Porto te vertrekken om ons vliegtuig te halen. We zijn inmiddels weer allemaal veilig thuis. Dankjewel Graham’s, Pedro Leite, Verbunt Wijnkopers en collega’s voor de mooie dagen.
Ons Graham’s assortiment vind je in de winkel. Tot snel!Graham's trip sign

3 reacties op “Graham’s Port, waar geschiedenis, kwaliteit, traditie en innovatie elkaar ontmoeten

 1. Leerzaam stukje Petra!
  Aangezien ik een goede port af en toe eens drink bij het toetje of een kaasplankje en dus niet binnen een paar dagen een fles leeg maak, moet ik binnenkort maar eens een bonnetje in komen wisselen voor een op het vat gerijpte fles :)

Reacties zijn gesloten.